Rusia avertizează Cehia să nu transfere armament din era sovietică către terţe ţări

18 apr. 2022
Vizualizari: 457

Mariupolul nu se predă. Ucraina a respins, duminică, ultimatumul Rusiei privind predarea forțelor de la Mariupol și a anunțat că luptătorii ucraineni vor rezista „până la capăt”.

„Premierul ucrainean Densi Șmihal a declarat televiziunii americane ABC, după ce trecuse ora 03.00 GMT fixată de Moscova pentru capitularea în orașul-port de la Marea Azov, că Mariupolul «încă nu a căzut». Ministerul rus al apărării le ceruse apărătorilor ucraineni asediați în uzina metalurgică Azovstal să se predea și promisese că toți cei care vor depune armele vor avea «garanția că rămân în viață». «Este singura lor șansă», arăta un mesaj pe Telegram, preluat de AFP. Șmihal a asigurat că «forțele noastre militare, soldații noștri sunt încă acolo. Vor lupta până la capăt»”, notează Agerpres.

Presa scrie despre concluziile vizitei la Moscova a cancelarul Austriei, Karl Nehammer, singurul lider occidental care s-a întâlnit cu Președintele Rusiei de la începutul invaziei din Ucraina.

Nehammer a declarat pentru NBC că Președintele rus Vladimir Putin este «în propria logică de război» și că crede că va câștiga războiul”, notează Digi 24.

I-am spus clar că atitudinea lui, punctul lui de vedere nu este împărtășit de nimeni. El vede invazia ca pe un fel de operațiune de autoapărare a Federației Ruse. El numește asta operațiune militară specială. Eu o numesc război”, a declarat cancelarul austriac, relatează Digi 24.

Cancelarul a declarat că i-a spus lui Putin ce a văzut la Bucha și că «nu a fost o discuție prietenoasă».  El a adăugat că Putin a spus că „va coopera cu o anchetă internațională, pe de o parte, iar pe de altă parte, a spus că nu are încredere în lumea occidentală. Deci aceasta este problema acum și aceasta va fi și în viitor”, mai scrie Digi 24.

 „Rusia a avertizat Republica Cehă să nu transfere către terțe țări armament ce datează din timpul alianței sale cu Uniunea Sovietică în cadrul Pactului de la Varșovia”, a declarat ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, informează DPA, citată de Agerpres.

„Avertismentul urmează unui mesaj diplomatic oficial al Rusiei către Statele Unite punând în gardă că transporturile de arme din țări NATO către Ucraina ar putea duce la «consecințe imprevizibile». Într-o discuție cu agenția de presă cehă CTK, Lipavsky a spus că nu există clauze în acordurile originale care ar putea împiedica Republica Cehă să transfere arme ce datează dinainte de destrămarea blocului comunist la începutul anilor 1990. CTK a mai raportat că Ministerul Apărării ceh nu a comentat despre natura armelor pe care le-ar furniza Ucrainei, în urma informațiilor că zeci de tancuri T-72 din epoca sovietică și vehicule de luptă de infanterie BMP-1 au fost trimise în Ucraina”, mai notează Agerpres.

Întreaga lume  a urmărit cu emoție discursurile Președintelui Zelenski cu ajutorul cărora, practic, acesta a câștigat războiul mediatic cu Putin, determinând SUA și Uniunea Europeană să sprijine Ucraina. Mulți s-au întrebat cine este autorul acestor discursuri mobilizatoare. The Guardian a vorbit cu oamenii din echipa lui Zelenski și a aflat numele autorului discursurilor: Dmitro Litvin.

„Dmitro Litvin este un fost jurnalist și analist politic în vârstă de 38 de ani, cu nici 200 de urmăritori pe Twitter. El este cel care scrie discursurile lui Zelenski. Litvin spune că și alți lideri mondiali «ar putea să învețe cum să facă» acest lucru. (…) Litvin și colegii lui din echipa președintelui ucrainean locuiesc și lucrează la Bankova, sediul președinției, încă din primele zile ale invaziei. (…) Litvin a fost analist politic în favoarea Slujitorului Poporului, partidul politic al lui Zelenski, și un adversar acerb al lui Petro Poroșenko, predecesorul lui Zelenski la președinție”, scrie Digi 24, citând The Guardian.

Serghei Leșcenko, un alt fost jurnalist devenit consilier Zelenski din timpul războiului, spune că Litvin este un fel de asistent literar și artistic: «El adună ideile președintelui în fiecare zi. Este un colecționar de idei și emoții»”, mai arată Digi 24.

Presa mai scrie că Uniunea Europeană a anunțat alocarea a 50 de milioane de euro pentru ajutoare umanitare care vor fi trimise Ucrainei și Republicii Moldova.

„Circa 45 de milioane de euro sunt rezervate pentru proiectele umanitare din Ucraina, în timp ce Republica Moldova, unde s-au refugiat de la începutul războiului sute de mii de ucraineni, va primi cinci milioane de euro. Suma face parte dintr-un pachet de un miliard de euro promis de Comisia Europeană la conferința de săptămâna trecută a donatorilor intitulată Stand Up For Ukraine (Alături de Ucraina). Până acum, conform comunicatului, din această sumă au fost cheltuite deja 143 de milioane pentru ajutoare umanitare destinate celor afectați de invazia rusă”, notează Agerpres.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, programat pe 24 aprilie, în care Le Pen se confruntă cu actualul Președinte, Emmanuel Macron, este marcat de un scandal mediatic.

„Procuratura din Paris a comunicat duminică agenției dpa că a primit un raport din partea OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) în care Marine Le Pen, candidata de extremă dreaptă la președinția Franței, este acuzată de deturnare de fonduri. Procurorii examinează în prezent documentul emis în 11 martie. Site-ul de investigații Mediapart a publicat sâmbătă fragmente din raport, în care OLAF precizează că este vorba de fonduri europene în valoare de 137.000 de euro, pe care se presupune că Le Pen le-a deturnat în timpul mandatelor ei de eurodeputată, între 2004 și 2017. Avocatul politicienei, Rodolphe Bosselut, citat de Mediapart, a respins acuzațiile, iar Le Pen și-a rezervat dreptul de a-i acționa în instanță pe foștii ei asistenți sau furnizori de servicii care ar putea să fi comis fapte penale fără știrea ei”, scrie Agerpres.

„Bosselut a criticat momentul în care au apărut dezvăluirile, cu numai o săptămână înaintea scrutinului decisiv. Potrivit Mediapart, raportul OLAF se referă și la alți foști europarlamentari din Adunarea Națională (RN, Rassemblement National), formațiunea politică franceză care o susține pe Marine Le Pen: tatăl acesteia, Jean-Marie Le Pen, fostul ei partener, Louis Aliot, și Bruno Gollnisch, fost vicepreședinte al partidului. În total, OLAF a stabilit că ei au deturnat 486.000 de euro. Aliot, acum primar la Perpignan, în sudul Franței, a respins și el acuzațiile în declarații făcute duminică postului de radio Franceinfo”, mai arată Agerpres.

Seară liniștită!

Rusia avertizează Cehia să nu transfere armament din era sovietică către terțe țări was last modified: aprilie 18th, 2022 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: