Creşterea preţurilor împinge România spre reforma administrativă

31 oct. 2023
Vizualizari: 298

Reforma administrativă a României revine în atenția mass-media, după ultimele declarații ale ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, în cadrul unei conferințe de presă. Ministrul constată situația dificilă cu care se confruntă localitățile mici.

„În țara noastră, există circa 200 de orașe mici și aproximativ 1.200 de comune care se confruntă cu o presiune financiară considerabilă. Acestea sunt nevoite să apeleze la bugetul de stat pentru a putea face față costurilor de funcționare din cauza veniturilor locale insuficiente. Cu alte cuvinte, cheltuiesc mai mult decât produc și extind problemele lor în corpul deja greoi al administrației statului. Mai mult decât atât, în peste jumătate din administrațiile locale, veniturile nu reușesc să acopere nici măcar cheltuielile cu salariile. Acesta este un semn că multe dintre comunitățile noastre luptă pentru a se menține pe linia de plutire”, a afirmat Adrian Veștea, la conferința cu tema „O perspectivă critică asupra rolului educației în incluziunea și reziliența financiară în România”, scrie Agerpres.

„Potrivit acestuia, situația nu este neapărat mai bună nici în rândul municipiilor care nu sunt reședință de județ, pentru că din cele 62 de astfel de municipii 56 se confruntă cu aceleași provocări financiare, având nevoie de echilibrare de la bugetul central.În ceea ce privește municipiile reședință de județ, acestea par să aibă o situație financiară mai stabilă, în condițiile în care doar 9 din cele 40 de municipii reședință de județ au nevoie de suport financiar extern pentru a-și echilibra bugetul”, mai notează Agerpres.

„Ministrul Dezvoltării a subliniat că, pe fondul creșterii prețurilor la utilități și la materiale, autoritățile administrației publice locale sunt uneori în imposibilitatea de a asigura funcționarea aparatului de specialitate, a serviciilor publice din subordine, cu finanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă sau cu finanțare din programe naționale aflate în implementare, precum și plata unor cheltuieli stabilite prin hotărâri judecătorești”, mai scrie Agerpres.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege inițiat de către Guvern privind extinderea ordinului de protecție.

„160 de cazuri de violență domestică pe zi în România. O statistică tristă pe care trebuie să o oprim! Extinderea ordinului de protecție, pentru orice victimă a violenței de orice fel, adoptată astăzi (luni – n.r.) de Plenul Senatului. La nivel național, până la 1 septembrie, au fost emise 8.629 de ordine de protecție provizorii și 7.814 de ordine de protecție. Cu toate acestea, sunt foarte multe femei, care, de frică sau din alte motive, nu au curaj, aleg să-și ducă suferința acasă, singure, tăcute și în durere”, a explicat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, scrie News.ro.

Propunerea de lege urmează să fie votată decizional de către Camera Deputaților.

La cererea de reexaminare a Președintelui Iohannis, plenul Senatului a adoptat, luni, o lege prin care permisul de conducere eliberat pentru categoria B este valabil și în cazul anumitor tipuri de motociclete.

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule și fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, se arată într-un articol amendat în urma reexaminării inițiativei legislative, scrie Agerpres.

Legea va fi reexaminată și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Agenția Națională de Integritate a constatat luni, printr-un raport, nevinovăția deputatului PSD Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, și a clasat cazul.

„Astăzi am primit decizia ANI în plic, la biroul parlamentar. Deci s-a clasat cazul. M-au cercetat pe niște informații din presă. Au verificat din februarie 2021 până în octombrie 2023 și au spus că nu există nicio probă și au clasat dosarul. S-au autosesizat, așa mi-au spus, așa este în raport, în baza unor informații din presă. Au verificat averea și au văzut clar că nu am nicio problemă, că sunt în regulă”, a precizat Dan Tudorache pentru Agerpres.

„Imaginea mea a fost prejudiciată foarte mult, a fost călcată în picioare. O să vorbesc cu avocații mei în perioada următoare, nu am luat nicio decizie în acest moment”, a mai declarat deputatul PSD, scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că Mega Image vrea să cumpere rețeaua Profi.

„Tranzacția se face pentru 1,3 miliarde de euro, a anunțat MidEuropa Partners, fondul de investiții care deține Profi. Achiziția va crea unul dintre cei mai mari retaileri din România, cu vânzări combinate de peste 20 de miliarde lei și va fi efectivă după primirea aprobărilor din partea autorităților de concurență”, notează Libertatea.

„Ahold Delhaize, unul dintre cei mai mari jucători din piața mondială de retail alimentar, care în prezent deține 19 branduri la nivel global, printre care și Mega Image, anunță că a ajuns la un acord privind achiziționarea companiei Profi Rom Food, care operează rețeaua de magazine Profi în România, de la MidEuropa”, anunță grupul, într-un comunicat, mai scrie Libertatea.

Guvernul Italiei intenționează să majoreze impozitele pentru proprietarii de apartamente care închiriază proprietățile pe termen scurt.

„Legislația italiană permite proprietarilor să își închirieze apartamentele și să plătească o rată de impozitare de 21% pe venituri. Premierul Giorgia Meloni intenționează să ridice această marjă la 26% «în cazul închirierii pe termen scurt a mai mult de un apartament în fiecare perioadă fiscală», se arată în proiect. Meloni a declarat că proiectul de buget pentru 2024 convenit de cabinetul său va fi prezentat luni în fața parlamentului. Se așteaptă ca procesul de aprobare să dureze până în decembrie”, scrie România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

 

Creșterea prețurilor împinge România spre reforma administrativă was last modified: octombrie 31st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: