Speranţele premierului

31 aug. 2023
Vizualizari: 205

Două știri țin prima pagină a presei din România: o ploaie torențială inundă secția UPU de la Spitalul Bagdasar-Arseni și unul dintre pacienții răniți în exploziile de la Crevedia a decedat.

Liberatea scrie că Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Bagdasar-Arseni, care a costat 3,5 milioane de euro, inaugurată de Președintele Iohannis în urmă cu 2 ani, a fost inundată de ploaia torențială care s-a abătut asupra Capitalei miercuri, 30 august.

„Inundația a avut loc în jurul orelor 21.20, în spațiul dedicat Urgențelor Minore, precum și în cel al Izolatorului din cadrul Unității de Primiri Urgențe a SCUBA (…) S-a observat o infiltrare masivă de apă, din tavan”, transmite conducerea spitalului, printr-un comunicat, scrie Libertatea.

„Pentru siguranța pacienților și a personalului a fost întrerupt curentul electric. Pacienții aflați în UPU (6 persoane) au fost transferați la «Sf. Ioan», iar celelalte urgențe, cu excepția Stemi, au fost redirecționate. Împreună cu reprezentanții Primăriei Sector 4 evaluăm din punct de vedere tehnic situația și vom reveni cu informații”, mai transmite conducerea Spitalului Bagadasar-Arseni, notează Libertatea.

Cea de-a doua știre: „Un bărbat de 63 de ani, rănit în exploziile de la stația GPL din Crevedia a decedat”, vine să ne readucă în atenție situația răniților de la Crevedia, internați în spitalele din România, toți cu răni profunde, care nu le permit transportul în spitale din străinătate.

„În cursul nopții, a decedat la Spitalul Floreasca unul din cei doi pacienți cu arsuri de peste 90% din suprafața corporală. În ciuda eforturilor personalului medical, s-a ajuns la această situație tragică având în vedere șansele extrem de reduse de supraviețuire ale pacienților aflați în această situație. Adresăm compasiunea noastră familiei”, a transmis Ministerul Sănătății, scrie News.ro.

„Bărbatul era civil, au precizat reprezentanții spitalului, având în vedere că la Spitalul Floreasca sunt internați și pompieri răniți în deflagrații. Bărbatul decedat era unul dintre cei doi pacienți critici intubați și ventilați mecanic aflați în unitatea sanitară. Numărul persoanelor care au murit în urma exploziilor se ridică la 3, după ce un bărbat și o femeie, soț și soție, au decedat, bărbatul din cauza unui infarct, iar femeia din cauza arsurilor. Alte 56 de persoane, majoritatea pompieri, au fost rănite”, mai scrie News.ro.

După negocierile din ultimele zile ale reprezentanților Guvernului cu oficialii UE, premierul Marcel Ciolacu a plecat joi, la Bruxelles, într-o vizită de două zile, cu speranța că România va fi sprijinită în continuare pentru a putea continua reformele din PNNR. În cadrul vizitei, premierul Ciolacu se va întâlni cu înalți oficiali europeni: cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

„După-amiaza voi pleca la Bruxelles unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca sa discut câteva decizii esențiale pe care trebuie sa le luam împreună pentru ca Planul României să meargă cu succes mai departe. Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem negocierea PNRR, finalizăm noua forma a programului repowereu, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul 3 și vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României. Așa că azi vreau împreună cu tot Cabinetul să trecem în revistă toate jaloanele care trebuie închise pentru a putea depune cererea de plată numărul 3. Așa cum am anunțat în ședința de Guvern de data trecută, pentru asta sunt dispus să-mi pun pe masă mandatul de premier și să-mi asum răspunderea alături de Guvern pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană. În același timp însă, în spiritul solidarității europene, sunt absolut convins și există semnale în acest sens, după prezenta celor 3 miniștri la Bruxelles că, și CE va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova. Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni soluția justă, astfel încât cadrul fiscal bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat ținând cont de aceste realități”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, înaintea acestei vizite, scrie RFI, citând HotNews.ro.

România și alte patru țări UE cer Uniunii Europene să le permită prelungirea interdicției de import pentru cereale din Ucraina până la finalul anului 2024.

„Cele cinci țări care fac această propunere sunt Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Informația privind solicitarea acestor țări a fost făcută publică de ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, citat de agențiile internaționale de presă. (…) Pe lista restricțiilor, aflată încă în vigoare, cele mai importante produse pe care cele cinci țări nu vor să le importe din Ucraina sunt cerealele. Prelungirea suspendării ar urma să fie solicitată pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui. În lipsa unei prelungiri, decizia de suspendare este valabilă până la data de 15 septembrie 2023”, notează România liberă.

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență prin care se prelungește până la data de 31 decembrie 2024, perioada în care se acordă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesare pensionării pentru limită de vârstă.

„Persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială”. Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, se arată într-un comunicata Ministerului Muncii, scrie News.ro.

„Venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare”, mai arată News.ro.

„Potrivit Ministerului Muncii, totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens”, precizează News.ro.

Valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins va fi extinsă cu trei luni, până la data de 8 decembrie 2023. Anunțul a fost făcut, joi, de premierul Marcel Ciolacu.

„Polițele Euroins ar fi expirat în 8 septembrie. Astfel că, șoferii care încă mai aveau RCA la Euroins nu le mai puteau folosi. Aceasta măsură a fost luată pentru a-i proteja pe șoferi de creșterea prețurilor. Marcel Ciolacu a argumentat că schimbarea este justificată. Mai ales având în vedere că încă mai sunt în circulație peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de către Euroins, o companie aflată în faliment”, scrie Evenimentul Zilei.

„Guvernul Ciucă a luat decizia de a plafona prețurile polițelor RCA la nivelul tarifelor de bază (B0) practicate de companiile de asigurări la data de 28 februarie 2023. Aceste tarife sunt folosite ca punct de referință pentru aplicarea ajustărilor de preț. Asta în funcție de clasa de bonus-malus a fiecărui asigurat. Această plafonare a prețurilor a intrat în vigoare începând cu data de 11 aprilie 2023. Ea se aplică pe o perioadă de șase luni, urmând să expire pe 10 octombrie 2023”, mai arată Evenimentul Zilei.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

Speranțele premierului was last modified: august 31st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: