Aplicaţia TikTok ar putea fi interzisă pe dispozitivele de serviciu ale administraţiei

19 mai 2023
Vizualizari: 125

După profesori și funcționarii din Finanțe, și salariații din Sănătate amenință cu greva generală. Ministrul Rafila a fost întrebat, joi seară, într-o emisiune la B1 TV, cum vede cererile sindicaliștilor din Sănătate.

„Eu am avut ieri o întâlnire destul de consistentă cu Federația sindicală Sanitas, este cea mai reprezentativă din domeniul sanitar, și am discutat toate aceste aspecte. Asupra câtorva am căzut de acord relativ rapid, și mă refer aici la ocuparea posturilor din sistemul de sănătate, urmare a acestei ordonanțe care interzice angajările în sectorul public. Noi, deja, după întâlnirea respectivă, am trimis o solicitare Direcțiilor de Sănătate Publică, să centralizeze tot necesarul de posturi din fiecare județ, iar luni vom avea situația centralizată și imediat vom iniția un memorandum care să permită ocuparea acestor posturi, inclusiv pentru concursurile care fuseseră începute și nu au putut fi finalizate”, a explicat ministrul Sănătății, scrie Agerpres.

În context, ministrul a evidențiat câteva dintre revendicările sindicaliștilor din Sănătate.

„Ne referim aici la rezolvarea actualizării tichetelor de masă și plata tichetelor de vacanță, pe de-o parte, iar, în proiectul de lege pe care l-am lucrat împreună cu reprezentanți ai sindicatelor, apropo de gărzi, în noul proiect de lege al salarizării, gărzile vor fi plătite la salariile actuale, nu la salariile din 2018”, a afirmat Rafila, arată Agerpres.

„Am avut luni de zile întâlniri periodice cu toate federațiile sindicale din Sănătate, contractul colectiv de muncă este finalizat, singurul lucru pe care-l mai așteptăm este o ordonanță de urgență care să precizeze numărul de zile de concediu pentru personalul medical și, în acel moment, practic, acest contract colectiv de muncă poate fi semnat”, a mai precizat ministrul Rafila, scrie Agerpres.

După ce, miercuri, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a amendat 11 bănci, cu suma totală de 550.000 de lei, pentru nereguli precum practici comerciale înșelătoare la modul de calcul al ratelor la credite, băncile din România reacționează, printr-un comunicat.

„Comunitatea bancară a luat cunoștință despre comunicatul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din data de 16 mai a.c. referitor la practica băncilor, potrivit căreia «rata de credit este compusă în primii ani ai creditului din 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă». Băncile din România respectă legislația națională privind modalitatea de calcul a ratelor în conformitate cu O.U.G. nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și/sau O.U.G. nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. În fapt vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume. Ne exprimăm regretul pentru interpretările apărute în spațiul public ca urmare a acestor declarații, cu atât mai mult cu cât modul în care se rambursează un credit este prevăzut de lege în O.U.G. nr. 50/2010 și/sau O.U.G. nr. 52/2016, practica fiind similară cu cea din toate țările europene și care a rămas neschimbată de-a lungul anilor”, se arată într-un comunicat dat publicității, joi, de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) și Asociația Româna a Băncilor (ARB), notează News.ro.

„La momentul depunerii solicitării de acordare a unui credit și înainte de semnarea contractelor de credit, clientul este informat prin formularul FEIS (Fișa Europeană de Informații Standardizate) și prin scadențarul atașat la acesta cu privire la toate detaliile creditului, costurile aferente și modalitatea de rambursare. Astfel, opțiunea aleasă de către împrumutați se regăsește transparent în documentele contractuale, iar clienții primesc și un scadențar care reflectă atât rata lunară totală, cât și din ce este compusă aceasta. Clienții pot opta pentru metoda de plată a creditului cu rate egale pentru a obține o valoare mai mare a împrumutului. Prin forțarea consumatorilor să folosească plata în rate egale a principalului și a dobânzii creditului, capacitatea clienților de a accesa un credit pentru locuință ar fi diminuată semnificativ. Astfel, mulți consumatori nu s-ar mai califica pentru accesarea unui credit ipotecar și ar fi nevoiți să contribuie cu avansuri mari pentru a reuși să contracteze împrumutul”, precizează reprezentanții instituțiilor bancare, mai scrie News.ro.

„Consiliul European a stabilit obligații suplimentare pentru România, dacă vrea să intre în Spațiul Schengen, iar aceste noi obligații, care au fost indicate la reuniunea din 9 februarie 2023, încă nu sunt îndeplinite de statul român”, scrie azi, România liberă.

„Ideea că România îndeplinește toate criteriile pentru a fi admisă în Spațiul Schengen și că Austria ne-ar fi blocat în mod nemeritat intrarea în Schengen este contrazisă de un document elaborat de Ministerul Afacerilor Interne al României. Documentul a fost înaintat Guvernului României sub semnătura ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Este vorba de o Ordonanță de Urgență care să modifice regimul străinilor și regulile de azil în România. Proiectul Ordonanței de Urgență a fost însoțit și de o Notă de fundamentare. Aici se precizează că noua O.U.G. este necesară pentru alinierea legislației din România la cea europeană, inclusiv la «Concluziile Reuniunii extraordinare a Consiliului European din data de 09 februarie 2023». Dar nici înaintea datei de 9 februarie 2023 România nu respecta riguros legislația europeană. Drept dovadă, un alt document, pe care România abia acum încearcă să-l respecte, este «Directiva 2008/115/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind standardele și procedurile comune aplicabile în statele membre pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală». Rezultă că această Directivă, din anul 2008, nu era respectată de România nici în decembrie 2022, la momentul în care Austria a blocat, prin veto, intrarea României în Schengen”, mai notează în analiza sa, România liberă.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă autorităților și instituțiilor publice din România interzicerea descărcării, instalării și utilizării a aplicației TikTok pe dispozitivele de serviciu.

„În acest context, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis o serie de recomandări către conducătorii autorităților și instituțiilor publice din România, cu privire la aplicația software TikTok, serviciul de rețele de socializare sociale TikTok sau orice aplicație sau serviciu succesor al TikTok, dezvoltat sau furnizat de ByteDance Limited sau de o entitate deținută de ByteDance Limited. Acestea vizează identificarea descărcării, instalării și utilizării TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale instituției, eliminarea aplicației TikTok deja instalate pe sistemele informatice de serviciu ale instituției, interzicerea descărcării, instalării și utilizării TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale instituției și excluderea oricăror proceduri, politici, clauze sau instrucțiuni interne ce prevăd sau permit descărcarea, instalarea sau utilizarea TikTok pe sistemele informatice de serviciu”, scrie România liberă.

„Kremlinul și-a declarat joi disponibilitatea de a asculta cu «mare atenție» orice propunere de reglementare în Ucraina, anunțând vizita la Moscova a unei delegații de țări africane pentru a discuta despre o inițiativă de pace”, transmite EFE, citată de Cotidianul.

„Rusia este dispusă să asculte cu mare atenție orice propunere care contribuie la soluționarea situației din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, la conferința de presă zilnică, scrie Cotidianul.

„Miercuri, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că țara sa nu cunoaște detaliile propunerilor de pace prezentate de țările din Africa și Brazilia, dar este dispusă să le studieze, spre deosebire – a spus el – de Occident, care acceptă doar planul Kievului”, mai arată Cotidianul.

Republica Moldova este atacată hibrid, a declarat Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, organizat la București.

„Republica Moldova este atacată hibrid. La Chișinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid – propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca și a destabiliza Republica Moldova, ură interetnică promovată activ de canale rusești și așa mai departe”, a afirmat Recean, scrie Libertatea.

Potrivit lui Dorin Recean, „Republica Moldova își înțelege și rolul ei în acest conflict și în această situație de securitate plină de provocări”. „Înțelegem că trebuie să participăm prin apărarea unei frontiere de 1.200 de kilometri, care în esență este și frontiera Uniunii Europene”, mai arată Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 Seară liniștită!

 

Aplicația TikTok ar putea fi interzisă pe dispozitivele de serviciu ale administrației was last modified: mai 19th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: