Secretarul general al NATO a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

27 oct. 2023
Vizualizari: 313

Într-un moment în care tot mai multe țări din Spațiul Schengen reintroduc controalele la granițe din cauza numărului mare de migranți care iau cu asalt Europa, chestiunea aderării României și Bulgariei la spațiul amintit revine pe prima pagină a ziarelor și în cancelariile europene.

Ce ar aduce aderarea noastră și a vecinilor bulgari la Spațiul Schengen? Președintele Klaus Iohannis răspunde la această întrebare susținând că, prin aderarea României, spațiul european ar deveni mai sigur. Austria rămâne categorică pe poziția exprimată anterior.

„Este puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi stricat puțin. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali”, comentează Președintele Iohannis, scrie azi Agerpres.

„Noi continuăm. Eu continui pe linia diplomatică începută, împreună cu toată echipa mea, și Guvernul face tot ce poate, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria de fiecare dată spune că nu are nimic împotriva României sau Bulgariei, dar se opune extinderii Spațiului Schengen, în condițiile în care în exact aceeași ședință a aprobat aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii. Și, în aceste condiții, noi continuăm toate discuțiile. Știm foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen”, a mai arătat Președintele Iohannis, notează Agerpres.

Președintele Iohannis a vorbit și despre situația actuală a Spațiului Schengen.

„Pe de altă parte și trebuie să o spun, că cineva trebuie să o spună: Realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează. Nu mai funcționează și aproape că nu mai există Spațiul Schengen, fiindcă din cauza migrației, care este destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în Estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche”, a mai afirmat Iohannis, scrie Agerpres.

Deși valul mare de migranți a blocat Spațiul Schengen, România speră la o normalizare a situației și crede în aderarea sa. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că toți liderii socialiști europeni, fără nicio excepție, susțin aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, chiar și în acest final de an în timpul președinției Spaniei.

„Nu există niciun lider socialist european care să nu susțină aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la fel ca și Consiliul European, la fel ca și Comisia Europeană, la fel ca și Parlamentul European. În acest moment, fără excepție, toți liderii social-democrați consideră că România și Bulgaria sunt îndreptățite să facă parte din spațiul Schengen”, a afirmat prim-ministrul României, arată Agerpres.

Întrebat dacă aderarea țării noastre va fi pe agendă în decembrie la Consiliul UE, Marcel Ciolacu a spus: „Am avut o discuție cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, înainte de ședință și o discuție scurtă când pleca către Consiliu. Urmează, la Malaga, să detaliem și sper ca până atunci să se formeze și noul Guvern din Spania. Este pe agenda președinției Spaniei aderarea României la spațiul Schengen”, mai scrie Agerpres.

România liberă scrie azi despre cererea secretarului general NATO, în legătură cu trupele ruse staționate în Transnistria.

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut joi Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, regiune secesionistă din estul Republicii Moldova, subliniind că Alianța Nord-Atlantică susține pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a republicii”, se afirmă într-un comunicat al Guvernului de la Chișinău, scrie România liberă.

„NATO sprijină pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și solicităm Rusiei să-și retragă forțele de pe teritoriul țării dumneavoastră”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință comună susținută cu premierul moldovean, Dorin Recean, la finalul unei întrevederi la Bruxelles, unde șeful Guvernului moldovean se află pentru a participa la o reuniune a Consiliului General al NATO.

„NATO și Republica Moldova au lucrat împreună timp de 30 de ani și, în aceste timpuri foarte complicate, aprofundăm și mai mult parteneriatul nostru. Moscova continuă să pună presiuni pe Republica Moldova, inclusiv prin șantaj energetic și dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea și de a submina democrația dumneavoastră”, a afirmat șeful NATO, citat de Deschide.md., mai arată România liberă.

Care va fi reacția Moscovei, își va retrage trupele din Transnistria sau va comenta pe marginea cererii oficialului NATO? Vom citi probabil în presa de săptămâna viitoare.

„Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunțat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina și limitarea sprijinului acordat țării vecine la «un ajutor umanitar și civil»”, transmite AFP, citată de Evenimentul Zilei.

„Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar și civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliție, arată Evenimentul Zilei.

„Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a numit în funcție pe Fico. S-a întâmplat după ce partidul său, SMER-SSD, a câștigat alegerile din 30 septembrie. După aceasta a format o coaliție cu partidele de HLAS (centru-stânga) și SNS (naționalist). Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migrației ilegale și o politică independentă a Slovaciei față de agenda promovată de Bruxelles și de SUA”, comentează Evenimentul Zilei.

Nu putem încheia Revista din această seară fără a aminti probabil cea mai importantă știre a acestei zile: Rusia a primit o delegație Hamas la Moscova.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„O delegație a Hamas, gruparea palestiniană militantă care controlează Gaza, se află în prezent în vizită la Moscova, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul briefingului său de presă săptămânal, fără a oferi alte detalii. Ulterior, agențiile de presă ruse au relatat că discuțiile au vizat eliberarea ostaticillor străini, inclusiv a cetățenilor ruși. Pe de altă parte, agenția oficială TASS relatează că și liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, este așteptat la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin”, scrie News.ro.

„Hamas a lansat propria sa declarație în care a elogiat eforturile președintelui rus Vladimir Putin și ale Ministerului de Externe de a pune capăt la ceea ce a numit „crimele Israelului, care sunt susținute de Occident”, potrivit agenției de presă ruse RIA. Pe de altă parte, Zaharova a mai anunțat că ministrul adjunct de externe al Iranului, Ali Baghiri Kani, este, de asemenea, în prezent în vizită la Moscova și a purtat discuții cu adjunctul ministrului rus de externe rus, Mihail Galuzin. Baghiri Kani este negociatorul principal al Iranului în domeniul nuclear”, notează News.ro.

„Rusia are legături cu toți actorii cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Israel, Iran, Autoritatea Palestiniană și Hamas. Moscova a pus în mod repetat criza actuală pe seama eșecului diplomației americane și a cerut o încetare a focului între Israel și Hamas și reluarea discuțiilor în vederea găsirii unui acord de pace. În plus, agenția oficială rusă TASS, care citează un diplomat rus de rang înalt, transmite că și liderul palestinian Mahmoud Abbas va vizita în curând Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin”, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

 

Secretarul general al NATO a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria was last modified: octombrie 27th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: