MEDAT. Proiect: H.G. pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 288/2024 privind traseele pedestre de interes național în scop recreativ

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 288/2024 privind traseele pedestre de interes național în scop recreativ.

Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării (19 mai 2025) prin Formularul pentru colectarea de propuneri, opinii, recomandări.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Articol unic  – Se aprobă Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 288/2024 privind traseele pedestre de interes național în scop recreativ, prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre.

ANEXĂ – Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 288/2024 privind traseele pedestre de interes național în scop recreativ

Art. 1 – Traseele pedestre de interes național în scop recreativ sunt atestate la solicitarea inițiatorului traseului, prin ordin al ministrului Economiei, Digitalizării, Antreprenorialului și Turismului, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în baza propunerii comisiei de atestare a traseelor pedestre de interes național, constituite în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3) din Legea nr. 288/2024 privind traseele pedestre de interes național în scop recreativ, denumită în continuare Comisia.

Art. 2 – (1) În vederea atestării traseelor pedestre de interes național, acestea trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute la art. 5 alin. (2) din Legea nr. 288/2024.

(…)

Art. 7 – Amenajarea unui traseu pedestru de interes național în scop recreativ se realizează la inițiativa unuia sau mai multor inițiatori potrivit definiției de la art. 2 lit. b) din Legea nr.288/2024, în colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale și/sau asociația de dezvoltare intercomunitară pe raza cărora urmează să se amenajeze traseul pedestru de interes național în scop recreativ sau segmente ale acestuia, după caz.

Art. 8 – (1) Unitățile administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se preconizează să treacă traseul pedestru de interes național în scop recreativ, urmare a solicitării scrise formulate de inițiatorul traseului, aprobă prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului județean, participarea la realizarea traseului, respectiv a segmentului de traseu de pe teritoriul său.

(…)

Art. 15 – Amenajarea și întreținerea traseelor de interes național în scop recreativ se realizează cu respectarea următoarelor reguli:

(1) Mijloacele de semnalizare și marcare a traseelor pentru turism pedestru de interes național în scop recreativ se constituie într-un sistem unitar, se realizează și se instalează astfel încât să fie observate cu ușurință și de la o distanță adecvată, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte și se mențin în stare tehnică de funcționare corespunzătoare.

(2) Traseul pedestru de interes național în scop recreativ trebuie să asigure legături cu mijloace de transport la începutul și la sfârșitul acestuia.

(3) Marcajele traseului pedestru de interes național în scop recreativ trebuie să includă   logo-ul traseului, aplicat pe suport natural, precum lespezi plate din piatră, stânci, sau alte elemente naturale de pe traseu, sau pe indicatoare montate pe stâlpi confecționați din țevi metalice, pe borne realizate în mod unitar și estetic.

(…)

Art. 16 – (1) Amenajarea, întreținerea, conservarea și dezvoltarea traseului pedestru de interes național în scop recreativ se efectuează de către administratorii traseului împreună cu inițiatorul traseului.

(2) Administratorii traseului împreuna cu inițiatorul traseului pot constitui un Consiliul de Management al Traseului, organism fără personalitate juridică, cu rol de coordonare a activităților prevăzute la alin. (1).

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(3) Consiliul de Management al Traseului se compune din reprezentanți desemnați ai fiecărui administrator și ai inițiatorului traseului pedestru de interes național în scop recreativ.

(…)

Anexa la normele metodologice: CERERE STANDARDIZATĂ PENTRU ATESTAREA TRASEELOR PEDESTRE DE INTERES NAȚIONAL

Pentru consultarea Proiectului de HG și a Notei de Fundamentare, vă rugăm accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MEDAT. Cursuri gratuite de competențe antreprenoriale