155 de ani de la înfiinţarea Academiei Române

1 apr. 2021
Vizualizari: 943

Deschidem Revista din această seară cu o aniversare. Joi, 1 aprilie, se împlinesc 155 de ani de la înființarea Academiei Române, instituție simbol a României moderne.

„Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naționale române și cercetarea în cele mai importante domenii științifice. Cele mai reprezentative lucrări academice sunt: Dicționarul limbii române, Dicționarul explicativ al limbii române, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, Dicționarul general al literaturii române, Micul dicționar academic și Tratatul de istoria românilor. Prin statutul său, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari și corespondenți și 135 membri de onoare, din care cel mult 40 din România”, notează Evenimentul Zilei, care consemnează și mesajul transmis de președintele CCIR, dl Mihai Daraban, cu această ocazie membrilor Academiei.

Cu acest prilej, și Universul Juridic urează Academiei Române la mulți ani, iar membrilor Academiei sănătate și realizări profesionale de prestigiu!

Digi 24 scrie azi că a crescut numărul pacienților internați la ATI: „În ultimele 24 de ore au fost raportate 6.115 cazuri noi de COVID-19, din 41.982 de teste efectuate. Alți 136 de români au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus”.

„În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.252. Dintre acestea, 1.434 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.744.605 teste RT-PCR și 615.745 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 29.901 teste RT-PCR (18.430 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.471 la cerere) și 12.081 de teste rapide antigenice. Pe teritoriul României, 68.893 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 16.288 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.147 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 108 persoane”, mai arată Digi 24.

„Compania Johnson&Johnson a anunțat miercuri că a găsit un lot dintr-o substanță care nu îndeplinește standardele de calitate la o fabrică a societății Emergent Biosolutions, un laborator încă neautorizat pentru producerea ingredientelor pentru vaccinul anti-COVID-19 al JNJ, relatează agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

„Precizările JNJ vin după ce tot miercuri cotidianul New York Times a scris că circa 15 milioane de doze din vaccinul produs de aceasta au fost distruse în mod accidental, dintr-o „eroare umană”, după ce niște angajați ai fabricii au amestecat ingredientele incorect, livrările de vaccin întârziind în consecință. Fabrica unde s-a întâmplat acest lucru aparține societății Emergent BioSolutions, care este partener de fabricație atât pentru JNJ, cât și pentru AstraZeneca, al cărei vaccin nu a fost deocamdată autorizat în Statele Unite”, mai scrie Agerpres.

La București, ministrul Sănătății spune că în următoarele două luni se vor primi peste 7 milioane de vaccinuri.

„Sunt vaccinuri, pentru toată lumea, vom primi peste șapte milioane de vaccinuri în următoarele două luni”, a declarat, joi, 1 aprilie 2021, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, scrie România Liberă.

„Ministrul a asigurat, pe această cale, că toți cetățenii români care vor dori să se imunizeze împotriva Covid vor avea această posibilitate. El nu a precizat de ce tipuri vor fi vaccinurile care vor ajunge în România, dar se știe că Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat până acum patru vaccinuri împotriva Covid, iar președintele Iohannis a precizat că România va folosi doar vaccinuri anti-Covid „recomandate” de Uniunea Europeană”, mai notează România liberă.

Mitingurile au continuat și miercuri seară în marile orașe din România, dar azi au apărut și noi date despre amenzile date în primele zile de proteste.

Jandarmeria Română anunță că, în urma protestelor desfășurate miercuri în 44 de localități, au fost date 444 de sacțiuni contravenționale, în valoare de peste 264.000 de lei, scrie News.ro.

Printre cei amendați se află și mai mulți parlamentari AUR și senatorul Diana Șoșoacă.

„Jandarmeria a anunțat miercuri că a amendat mai multe persoane pentru organizarea acestor proteste care au degenerat. Printre cei sancționați se numără liderii AUR, George Simion și Claudiu Târziu, și senatoarea independentă Diana Șoșoacă. „Amenzi s-au aplicat mai multor persoane care au contribuit la organizarea protestului, inclusiv celor trei parlamentari, George Simion, Claudiu Târziu și Diana Șoșoacă. Aceștia au fost amendați cu câte 15.000 de lei, pentru că au organizat un protest public cu peste 100 de persoane”, au declarat surse din cadrul Jandarmeriei pentru G4Media. Alți cinci membri AUR, cărora nu le-au fost făcute publice numele, au fost sancționați tot cu câte 15.000 de lei, a anunțat Digi24”, relatează Libertatea.

Seară frumoasă!

155 de ani de la înființarea Academiei Române was last modified: aprilie 1st, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: