Un nou caz de infectare cu tulpina Omicron

9 dec. 2021
Vizualizari: 418

Audierile din Parlament pe tema creșterii prețurilor la energie scot la iveală problemele grave din domeniul energiei, care ar putea afecta, în viitor, economia țării. Directorul Hidroelectrica afirmă că multe dintre investițiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate și întârziate de autoritățile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale.

„Vreau să aduc la cunoștință comisiei parlamentare de anchetă privind prețul energiei existența unor incoerențe legislative care nu sunt de azi, de ieri. Au fost de-a lungul timpului în România și au generat contradicții între actele normative în vigoare, iar interpretarea lor a dus la situații absurde. Trebuie să vedem cum se pot corecta aceste situații absurde, astfel încât, respectând directivele europene și legislația națională, să ne atingem obiectivele”, a precizat Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica, în Parlament, scrie România liberă, citând Agerpres.

Directorul Badea a mai arătat că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate, iar zonele unde au fost construite hidrocentrale au fost, ulterior, desemnate situri Natura 2000.

„Targetul (de reducere a emisiilor pe care și l-a asumat România – n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce privește tranziția spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacități de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, prețul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili și trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea”, a mai subliniat directorul Hidroelectrica, notează România liberă.

Măsurile de relaxare, anunțate zilele trecute de Guvern, sunt criticate de președintele PNL, Florin Cîțu.

„Urmăresc cu atenție și cu îngrijorare, nu știu dacă e un moment să relaxăm măsurile, cu o mie de cazuri pe zi”, a spus președintele Cîțu, notează Digi24.

„Am fost criticat în vară, când erau mai puține cazuri pe zi. Azi se relaxează. Unii care ne criticau în vară sunt relaxați. Privesc cu atenție ce se întâmplă și cu îngrijorare, sper să nu am dreptate. Nu știu dacă e momentul să ne relaxăm. Introducerea certificatului verde oferea posibilitatea să menținem economia deschisă și de a avea o rată de vaccinare în creștere”, a mai afirmat Florin Cîțu, arată Digi24.

Liderul PNL a comentat acid și tergiversarea introducerii certificatului verde, măsurile de relaxare, dar și intențiile legate de supraimpozitarea companiilor.

„Trebuie să pornim de la ce am dorit cu acest certificat verde, de a crește rata de vaccinare. Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare n-o să mai crească”, a mai spus Cîțu, scrie Digi24.

Presa scrie că un nou caz de infectare cu varianta Omicron a fost depistat la Brașov.

„Un bărbat în vârstă de 56 de ani din Brașov, contact de familie cu una dintre persoanele infectate în Africa de Sud, a fost depistat pozitiv cu noua tulpină, informează Ministerul Sănătății.
Bărbatul este izolat la domiciliu, iar starea sa de sănătate este bună. El este vaccinat cu schema completă de vaccinare, precizează sursa citată. Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 3 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost anunțate sâmbătă, 4 decembrie, când autoritățile au comunicat că doi dintre cei 46 de români repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud au fost confirmați cu noua variantă”
, relatează Libertatea.

Un interviu realizat de B1Tv cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, aduce în discuție posibila mărire a taxelor pentru mașinile poluante.

„Degeaba investim noi foarte mult și venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără mașini noi, dacă, pe partea cealaltă, înmatriculările se fac la liber. De aceea, propun și colegilor mei din coaliție să avem în balanță cele două măsuri: de stimul pentru mașinile noi și de descurajare. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe ori prin taxă nouă. Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul mașinilor vechi și foarte poluante, să fie majorate”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la B1 Tv, scrie Digi24.

„El a afirmat că Guvernul poate crește plafonul până la care pot fi impuse taxele locale pentru autovehicule poluante. În luarea unei astfel de decizii, autoritățile trebuie să aibă în vedere că există categorii de persoane vulnerabile, care nu își permit achiziționarea unei mașini mai scumpe din cauza situației financiare, iar acestea vor avea nevoie de «mai mult sprijin» din partea statului. Tanczos a susținut, însă, că există și oameni care pot cumpăra un autoturism nou, dar care preferă să circule cu autovehicule înalt poluante care au motoare foarte puternice pentru că «nu vor să meargă cu o mașină nouă de altă categorie, pentru că este sub nivelul de reprezentare»”, mai scrie Digi24.

Seară frumoasă!

Un nou caz de infectare cu tulpina Omicron was last modified: decembrie 9th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: