Moneda digitală euro va fi lansată în maxim 4 ani

19 iul. 2023
Vizualizari: 191

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai muncii și familiei.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 19 iulie 2023, Decretul prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale și Decretul prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse”, notează News.ro.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunță că Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement deschise împotriva României.

„O veste bună pentru România! Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligații prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului și la mandatul european de arestare. Este rezultatul eforturilor depuse de Executiv și Legislativ finalizate cu adoptarea de către Parlament a legilor 306/2022 și 68/2023”, a scris ministrul Alina Gorghiu pe Facebook, arată News.ro.

„Există alte două acțiuni de infringement pentru care sunt necesare măsuri legislative din sfera de competenta a Ministerului Justiției”, precizează Gorghiu, arătând că „prima se referă la decizia cadru privind rasismul și xenofobia”, mai notează News.ro.

„La 28 iunie 2023, a fost pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal. În toamnă, acest proiect trebuie sa între în Parlament, asumat de Guvern”, explică ministrul Gorghiu, scrie News.ro.

„Alina Gorghiu mai afirmă că o altă cauză se referă la dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și procedurilor privind mandatul european de arestare”, mai arată News.ro.

Presa scrie azi și despre rezultatele discuțiilor avute de reprezentanții Asociației Municipiilor din România marți, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri de resort. Președintele AMR , primarul Emil Boc susține că li s-a promis ca până la 1 septembrie, MIPE să achite datoriile pe care acest minister le are pe proiectele finanțate din fonduri europene.

„E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă și ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate și, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi. Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii. (…) Riscul este următorul, constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalități de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri. Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanțelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relația cu constructorii”, a declarat Emil Boc, scrie Cotidianul.

Președintele executiv al AMR, Constantin Toma, edilul-șef al municipiului Buzău, a prezentat detalii legate de datoriile pe care le are de achitat MIPE pe proiectele finanțate din bani europeni.

„Am fost însărcinat de colegi, primarii de municipii din România, să ridic la această întâlnire problema datoriilor pe care MIPE, acest minister, le are pe proiectele finanțate din fonduri europene. Sunt întârzieri foarte mari, de peste 800 de milioane de euro, care ne pun în pericol. Constructorii, deja, ne fac facturi de întârziere și ne amenință că vor rezilia contractele, dacă nu vor fi plătiți, pe bună dreptate”, a declarat primarul Toma, mai arată Cotidianul.

Antrenarea piloților ucraineni în România pe aeronave F-16 ar putea începe în luna august, a afirmat, luni, Președintele Klaus Iohannis.

„Este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată. Este un proces care pentru noi este important și este important să se mențină. Noi nu antrenăm piloți din august până în septembrie, ci începem la sfârșitul acestei veri și va fi un proiect care va ține foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanți și să avem aici un proiect de succes pentru Armata Română”, a declarat șeful statului, la Bruxelles, scrie Agerpres.

Statele Uniunii Europene vor adopta moneda euro digitală în următoarea perioadă de timp. Președintele Băncii centrale a Germaniei, Bundesbank, Joachim Nagel, susține că plățile în euro digitali vor fi posibile în maximum patru ani.

„Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, este de părere că primele tranzacții cu moneda euro digitală vor fi posibile în cel mult patru ani. El a precizat că euro digital va deveni un mijloc legal de plată care va face tranzacțiile comerciale mai sigure, mai rapide și mai ușoare. Joachim Nagel s-a arătat convins că euro digital va face parte din viața de zi cu zi cetățenilor europeni”, scrie Evenimentul Zilei.

„Spre deosebire criptomonedele cunoscute precum Bitcoin și Ethereum, ale căror rate de schimb fluctuează foarte mult, o monedă europeană virtuală va oferi utilizatorilor o alternativă mai stabilă. Aceasta ar legată de moneda euro, paritatea fiind de unu la unu. Cu un euro digital, Uniunea Europeană va putea prezenta propria ofertă pentru plăți digitale, ca alternativă la serviciile oferite de furnizorii care nu au sediul pe teritoriul său, precum gigantul american Paypal”, mai arată Evenimentul Zilei.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Moneda digitală euro va fi lansată în maxim 4 ani was last modified: iulie 19th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: