După 8 ani, fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, a fost achitat definitiv

27 iul. 2023
Vizualizari: 145

Așa cum era de așteptat, în ședința de miercuri, liderii coaliției de guvernare s-au pus de acord asupra reducerii posturilor libere din sistemul de stat, precum și asupra unor taxe asupra proprietăților.

„Măsura ar urma să se aplice printr-o Ordonanță de urgență, de la 1 august și ar viza aproximativ 200.000 de posturi. Potrivit surselor, această măsură ar aduce la buget, anual, 8 miliarde de lei. Surse social-democrate au precizat că s-a ajuns la un acord de principiu și în privința impozitării cu 1% a clădirilor mai scumpe de 500.000 de euro. Măsura ar urma să se aplice și în cazul deținerii mai multor locuințe. Liberalii ceruseră o analiză clară privind introducerea acestui impozit, cu exemple din sistemele altor țări”, scrie News.ro. 

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, marți, că orice sporire a fiscalității va încetini creșterea economică și nu va aduce bani în plus la buget.

„Guvernul PSD-PNL a impus în 2023 un buget mincinos, cu venituri umflate cu pompa pentru a permite cheltuieli nesăbuite. Cum «minciuna are picioare scurte», adevărul a ieșit la suprafață repede, chiar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, fiind acela care a trebuit să recunoască, încă din 5 aprilie 2023, că există o gaură la buget de 20 de miliarde. De atunci și până astăzi, coaliția de guvernare»adevăr a grăit, că România «trece de la fapte la vorbe», spațiul public a fost inundat de un torent de declarații ale liderilor coaliției și ale oficialilor guvernamentali, care mai de care mai contradictorii, fără ca să se întâmple ceva concret”, se arată într-un comunicat al Partidului Forța Dreptei, semnat de Ludovic Orban, scrie Agerpres.

Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat amânarea deciziei Curții Constituționale în privința sesizărilor pe legile pensiilor speciale și cumulul pensie-salariu la stat.

„Cererea de plată numărul 3 trebuia depusă, conform calendarului agreat cu Comisia Europeană, la sfârșitul lunii mai. Nu au putut să o facă pentru că au întârziat cu Cererea de Plată numărul 2, nu au făcut toate jaloanele, plata a fost oricum aprobată doar parțial. Guvernul anunța că vrea să o depună în vara asta, nu se poate atâta timp cât legea pensiilor speciale e la CCR. Amânarea pentru septembrie înseamnă că anul acesta nu vom mai vedea vreun ban din PNRR, chiar dacă guvernul, printr-un miracol, reușește să facă toate celelalte jaloane plus să termine negocierile pe modificarea PNRR”, a afirmat Ghinea, se arată într-un comunicat al USR transmis miercuri, notează Cotidianul.

Potrivit lui Ghinea, chiar și în varianta respingerii sesizărilor depuse de ÎCCJ, este imposibilă accesarea banilor din PNRR.

„La experiența cu cererile anterioare, este clar că vom intra în anul electoral 2024 cu un deficit imens la investițiile din PNRR. Erau lansate investiții de 13,3 miliarde euro – autostrăzi, spitale, educație etc la finalul mandatului lui Ciucă și se tot adună. În schimb, am încasat doar în jur de 9, dacă punem și banii din Cererea de plată numărul 2, aprobată parțial, dar încă nevirată. În același timp, Guvernul a cheltuit efectiv doar în jur de 800 de milioane din banii ăștia. La anul, toți primarii lor care se laudă acum cu investițiile demarate din PNRR vor începe să chițăie după bani. I-am tot bătut la cap să se apuce de muncă serios pe PNRR, să se țină de calendarul agreat ca să poată să mențină constant fluxul de bani”, a scris Ghinea pe Facebook, mai arată Cotidianul.

Fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă „în cazul Bogdan Gigină”, a fost achitat definitiv miercuri, 26 iulie, prin decizia Curții de Apel București.

„Acest dosar a fost închis astăzi, după aproape 8 ani lungi de procese, de acuzații lipsite de orice fundament, de atacuri la persoană, la familie, ofense și umilințe aruncate public, sistematic, asupra unui om nevinovat. 8 ani în care nimeni nu a luat în seamă adevărul, care trebuie să primeze întotdeauna când vine vorba de justiție, indiferent că ne place sau nu ne place un om”, a spus fostul ministru Gabriel Oprea, scrie Libertatea, citând Realitatea Plus.

Presa mai scrie că începe construcția cablului submarin care trebuie să unească Georgia de România, proiect oficializat la București, în decembrie anul trecut, la nivel de șefi de stat și de Guvern, prin parafarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei.

„Operatorii sistemelor energetice din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria vor înființa o companie de tip joint-venture, prin intermediul căreia va fi implementat proiectul construirii în Marea Neagră a unui cablu submarin în lungime de aproape 1.200 de kilometri și cu capacitate de transfer de 1.000 MW. Cablul va interconecta rețelele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cea a Europei continentale și va aduce în UE, dar și în Balcani și Republica Moldova, energie regenerabilă produsă de azeri și georgieni”, scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

După 8 ani, fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, a fost achitat definitiv was last modified: iulie 27th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: