Banii din PNRR vor veni anul viitor

22 iul. 2021
Vizualizari: 708

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) rămâne unul dintre cele mai comentate subiecte din mass-media românească. Jurnaliștii se întreabă când va fi semnat PNRR-ul României și când vor fi finanțate primele proiecte prin acest program. Vicepremierul Dan Barna a declarat recent că PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului 2022 vor veni primii bani în țară.

„Lucrurile sunt exact așa cum e normal să fie. Acum o săptămână, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, colegul meu Cristian Ghinea, a fost la Bruxelles, s-au clarificat marea parte a detaliilor și pe partea de reformă, și pe partea de investiții. În septembrie vom avea aprobat programul și cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în țară pe proiectele aflate în desfășurare”, a declarat Dan Barna marți, la TVR 1, scrie Digi24, citând Agerpres.

Rectificarea bugetară a fost o altă temă comentată de vicepremierul Dan Barna.

„«Săptămâna asta au fost deja discuții ale ministerelor cu Ministerul Finanțelor, săptămâna următoare vom vedea o fotografie de ansamblu, cum ar putea să arate și care va fi suma totală a rectificării și în a doua parte a lunii august, undeva în 16-20 august, va fi adoptată în Guvern», a precizat vicepremierul Dan Barna”, mai scrie Digi24.

Tot Digi24 scrie și despre PNRR al Ungariei, a cărui aprobare ar putea fi amânată.

„«Comisia Europeană nu va aproba planul național de redresare și reziliență (PNRR) al Ungariei atât timp cât această țară nu implementează reforme judiciare și nu garantează investigarea cazurilor de corupție», a declarat într-un interviu publicat marți comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Mai mult, raportul Comisiei Europene privind statul de drept arată că independența justiției și libertatea presei continuă să fie amenințate atât în Ungaria, cât și în Polonia. Politicienii maghiari protestează, spunând că se simt șantajați de Bruxelles”, scrie Digi24.

„Raportul «plin de pretenții absurde care nu au nicio legătură cu realitatea» prezentat marți de Comisia Europeană «nu este o surpriză», a declarat Balazs Hidveghi, europarlamentar al partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, relatează agenția MTI. Guvernul de la Budapesta «nu-și făcea iluzii în legătură cu așa-zisul raport privind statul de drept al Comisiei Europene după evenimentele din ultimele săptămâni», a adăugat Hidveghi, făcând referire la noua lege ungară care interzice promovarea homosexualității în școli, lege criticată la Bruxelles și de lideri vest-europeni. «Acest raport dezamăgitor nu este altceva decât o încercare de a ne șantaja (…) Toată aceasta pentru că mergem împotriva curentului general de la Bruxelles, pentru că spunem nu migrației, pentru că ne protejăm copiii și nu lăsăm activiștii LGBTQ să intre în școli și grădinițe», a mai spus eurodeputatul Fidesz”, mai notează Digi24.

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu în Italia de la începutul lunii august, pentru evenimentele cu un număr mare de oameni, dar și în locurile aglomerate și în mijloacele de transport, pentru a se limita răspândirea variantei Delta.

„«Cei 38 de milioane de italieni care și-au descărcat deja codul QR pentru certificatul verde vor avea liber la călătorii. De cealaltă parte, vor fi libertăți limitate pentru cei care nu s-au vaccinat, nu au avut COVID-19 sau pentru cei care nu vor să cheltuie 20 de euro pentru un test ori de câte ori vor să iasă la o pizza sau la un film», mai scrie sursa citată, scrie La Stampa, citată de Digi24. Cazurile de COVID-19 au crescut în Italia, varianta Delta a făcut ca numărul infectărilor să crească, miercuri ajungând la un număr de 4.259 de cazuri noi. Autoritățile trebuie ori să limiteze răspândirea virusului prin permiterea doar a celor imunizați sau cu un test negativ în locurile aglomerate, ori să revină la restricțiile dure”, relatează Adevărul.

Biserica Ortodoxă Română își dorește ca orele de educație sexuală, care sunt „împotriva valorilor creștine”, să fie opționale, se arată într-o hotărâre a Sfântului Sinod.

„Miercuri a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, unde s-au luat noi hotărâri, ce privesc responsabilitățile clericale și organizarea instituției. Printre altele s-a discutat și despre Educația Sexuală care ar trebui predată la școală. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a «educației sexuale», cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum și de rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: «Situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor» (Raportul Matić). Patriarhia Română își reafirmă poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează «educația pentru viață» și avertizează asupra riscurilor unei «educații sexuale» cu un conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor, transmite Patriarhia Română”, scrie Adevărul.

Presa mai scrie despre un articol al președintelui Vladimir Putin, în care se face referire și la Basarabia, Bucovina și Insula Șerpilor.

Un articol recent publicat pe site-ul Președinției Rusiei, sub semnătura lui Vladimir Putin, intitulat «On the Historical Unity of Russians and Ukrainians» («Despre unitatea istorică a rușilor și a ucrainienilor»), prezintă o teorie potrivit căreia locuitorii din Rusia, din Belarus și din Ucraina sunt același popor. Articolul semnat de Putin poate fi o justificare a ocupației rusești în Crimeea și a susținerii, de către regimul de la Moscova, a separatiștilor rusofoni din estul Ucrainei. Mai mult, Ucraina se teme că acest text al lui Putin anunță noi agresiuni contra Ucrainei. Textul lui Putin amintește și că, în Evul Mediu, a existat «Marele Ducat al Lituaniei și Rusiei» (o idee, de asemenea, suspectă). Putin mai scrie că, în anul 1940, «Republica Sovietică Ucraineană a încorporat o parte a Basarabiei, care era ocupată de România din 1918, precum și nordul Bucovinei», iar în anul 1948, «Insula Șerpilor din Marea Neagră a devenit parte a Ucrainei», relatează România liberă.

Seară frumoasă!

Banii din PNRR vor veni anul viitor was last modified: iulie 22nd, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: