Oameni de încredere

Revenim azi la sondajul INSCOP comandat de News.ro. Dacă ieri scriam despre poziţia partidelor în preferinţele electoratului, azi prezentăm un clasament al notorietăţii şi unul al încrederii.

„Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenţi declarând că au auzit de el. Şeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94.6%, Diana Şoşoacă cu 93.8%, Emil Boc cu 93.7%, Mircea Geoană cu 92.2% şi Marcel Ciolacu cu 92%. 86.5% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, 83.8% de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 81.4% de liderul AUR George Simion. Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41.6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34.3%”, scrie News.ro, citând datele sondajului INSCOP.

Clasamentul încrederii este deschis de Mircea Geoană.

„Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 36.3% încredere multă şi foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat de Laura Codruţa Kovesi cu 34.3% încredere multă şi foarte multă şi Emil Boc cu 32.4%. Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 25.3%, Diana Şoşoacă cu 22.7%, Gabriela Firea cu 21.4% şi George Simion cu 20.7%. În Nicolae Ciucă au încredere multă şi foarte multă 19.1% dintre cei intervievaţi, iar în Klaus Iohannis, 16.2%. Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12.9%, iar Cătălin Drulă de 6.7%”, mai scrie News.ro, pe baza datelor sondajului menţionat.

Datele au fost culese în perioada 20-27 noiembrie, prin metoda CATI, volumul eşantionului, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative, fiind de 1.100 de persoane.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu la Prima News, că îşi doreşte ca SUA să fie principalul investitor din România şi acest lucru se poate realiza.

„Eu îmi doresc ca Statele Unite să fie principalul investitor din România şi principalul partener economic non-UE al României şi acest lucru se poate realiza. Mai mult, îmi doresc ca România în viitor să fie un hub pentru companiile din Statele Unite, care vor participa direct sau indirect la reconstrucţia Ucrainei”, a spus premierul la Washington, scrie News.ro.

„Sunt ferm convins că România va fi un hub important în principal pentru companiile din Statele Unite, totul ţine de războiul din Ucraina. Vor fi investiţii pe teritoriul Ucrainei, în infrastructura critică, energetică în perioada următoare, de aceea am fost şi la secretara pe energie şi urmează în perioada următoare ca tehnicul domniei sale şi a Guvernului României şi cu reprezentanţii companiilor să aibă discuţii mult mai aplicate”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, arată News.ro.

Gândul scrie azi că la Consiliul Superior al Magistraturii a fost ales un nou preşedinte.

„Astăzi, 5 decembrie 2023, în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Consiliului doamna judecător Denisa-Angelica Stănișor, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, în cadrul aceleiași şedinţe, a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului doamna procuror Emilia ION, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (proiect de management)”, informează CSM, scrie Gândul.

De la 1 ianuarie 2024, ar urma să intre în vigoare legea care acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, dacă Guvernul nu va adopta alte măsuri pentru a amâna aceste plăţi.

„Este un concurs între Parlament și Curtea Constituțională: cine dă mai multă putere acestor legi, acestor pensii speciale. Cine face ca aceste pensii speciale să nu dispară niciodată. Aceste pensii speciale împart România în oameni onești și muncitori și șmecheri”, a declarat senatorul USR Anca Dragu, scrie România liberă.

„Preşedintele Rumen Radev a respins acordul ratificat anterior între Ministerul bulgar de Interne şi Ministerul ucrainean al Apărării privind furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei şi l-a returnat Parlamentului pentru o nouă discuţie”, a declarat luni biroul de presă prezidenţial, informează BTA, citată de Agerpres.

„Preşedintele a subliniat că nu au fost luate în considerare sarcinile de război încredinţate Ministerului de Interne şi nici nevoile Direcţiei Generale a Poliţiei de Frontieră şi ale Direcţiilor Securitate la Incendiu şi Protecţia Populaţiei. Echipamentele blindate de transport pe teren accidentat furnizate Ucrainei ar putea fi utilizate în mod specific pentru protecţia frontierei bulgare şi pentru acordarea de asistenţă populaţiei în caz de dezastre şi accidente, inclusiv în zone greu accesibile, a subliniat preşedintele”, mai scrie Agerpres.

„Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au pus la punct un sistem de pompe mari care poate fi folosit pentru a inunda cu apă din mare vasta rețea de tuneluri construită de Hamas sub Fâșia Gaza”, relatează publicația americană The Wall Street Journal, citată de Jerusalem Post, scrie Libertatea.

„Cel puțin cinci pompe au fost asamblate luna trecută, la aproximativ un kilometru și jumătate nord de tabăra de refugiați Al-Shati. Fiecare dintre aceste pompe poate extrage și transporta în fiecare oră mii de metri cubi de apă din Marea Mediterană, în tuneluri, inundându-le în câteva săptămâni”, notează ziarul amintit, citat de Libertatea.

„Unii oficiali americani au afirmat că o astfel de tactică ar putea distruge tunelurile și alunga luptătorii Hamas din refugiul lor subteran, dar, în același timp, poate amenința și aprovizionarea cu apă a Fâșiei Gaza. Întregul proces poate dura câteva săptămâni, ceea ce ar permite luptătorilor Hamas să părăsească rețeaua de tuneluri, posibil luând și ostaticii cu ei”, mai notează The Wall Street Journal, arată Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniştită!