Peste 36.000 de morţi în cutremurele din Turcia şi Siria

14 feb. 2023
Vizualizari: 211

Deschidem Revista din această seară cu câteva reacții la declarația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care avertiza asupra unui complot rusesc pentru răsturnarea Guvernului moldovean. Începem cu SUA.

„John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat luni seară, 13 februarie, că «suntem alături de guvernul și poporul moldovenesc»”, scrie Reuters, preluată de Agerpres și citată de Libertatea.

„Suntem absolut alături de guvernul și poporul din Republica Moldova. Nu excludem capacitatea și dorința Rusiei conduse de Putin să încerce să facă acest lucru”, a adăugat John Kirby, mai scrie Libertatea.

„Partidul de opoziție (prorus) al controversatului om de afaceri Ilan Șor a acuzat-o luni pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii și a chemat la noi proteste duminică, după ce președinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative”, relatează EFE și media de peste Prut, scrie Cotidianul.

Potrivit Radio Chișinău, citat de Cotidianul, „Partidul Șor a reacționat astfel la declarațiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, în care a fost vizată și această formațiune, fondată de fostul primar al Orheiului, Ilan Șor, care a fost condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în urmărire internațional”.

„Este o încercare de uzurpare a puterii de stat”, a declarat, într-o conferință de presă, vicepreședintele Șor, Marina Tauber, scrie Publika.md, citată de Cotidianul.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii Apărării din statele membre NATO vor discuta, în cadrul reuniunii de marți și miercuri, despre modalități de „consolidare a poziției NATO în sensul descurajării și apărării”.

„Vom aborda capabilitățile industriale și vom intensifica apărarea infrastructurii submarine esențiale. Vom intensifica și vom accelera susținerea pentru Ucraina”, a afirmat Jens Stoltenberg, scrie RomâniaTV.net.

„Miniștrii vor discuta și despre modalitățile de intensificare a susținerii practice pentru Bosnia-Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, trei parteneri valoroși ai NATO care se confruntă cu amenințări ruse”, a mai precizat Stoltenberg, potrivit Mediafax, citată de RomâniaTV.net.

Institutului Național de Statistică anunță că inflația a scăzut în luna ianuarie.

„Rata anuală a inflației a scăzut la 15,1% în ianuarie 2023, de la 16,4% în decembrie 2022, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,47%, cele nealimentare cu 11,88%, iar serviciile cu 10,27%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date marți publicității”, scrie Agerpres.

Rata anuală a inflației în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 este 15,1%.  Banca Națională a României se așteaptă ca rata anuală a inflației să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025 și al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023”, mai scrie Agerpres.

ONU a anunțat, luni, la o săptămână de la cutremur, că faza operațiunilor salvare „se apropie de sfârșit”.

„Bilanțul a ajuns la cel puțin 36.000 de morți – peste 31.600 doar în Turcia, și mai bine de 4.500 în Siria devastată de 12 ani și de un război civil. În ambele țări, bilanțul real poate să fie mult mai ridicat”, relatează Libertatea.

Numărul răniților din Turcia se apropie de 20.000 de persoane.

„Cel puțin 19.300 de victime ale cutremurului se află sub tratament medical în spitalele din Turcia, a anunțat luni Ministerul turc al Sănătății, potrivit CNN. Printre acestea se numără 3.636 de persoane care se află în unități de terapie intensivă, a precizat ministerul. Cel puțin 8.851 de pacienți au trebuit să fie operați, potrivit ministerului, iar unii dintre ei au fost deja externați”, mai scrie Libertatea.

În Siria autoritățile caută soluții pentru ca ajutoarele să ajungă cât mai repede la sinistrați.

„Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, s-a întâlnit luni cu președintele sirian Bashar al-Assad și a discutat despre nevoia acestei țări de a primi sprijin după seismul devastator de săptămâna trecută”, informează CNN, scrie Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Agenția siriană oficială de presă, SANA, a scris că cei doi au discutat despre nevoile umanitare „urgente” în urma cutremurului.

„Președintele al-Assad a afirmat necesitatea de a fi aduse ajutoare urgente în toate zonele din Siria, inclusiv în cele care sunt supuse ocupației și dominației grupurilor teroriste armate. (…) Președintele a subliniat, de asemenea, necesitatea ca eforturile internaționale să se concentreze asupra reconstrucției infrastructurii din Siria, deoarece această chestiune este o nevoie urgentă pentru stabilitatea poporului sirian și pentru întoarcerea refugiaților sirieni în orașele și regiunile lor”, a relatat agenția SANA, notează Agerpres.

Seară liniștită!

Peste 36.000 de morți în cutremurele din Turcia și Siria was last modified: februarie 14th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: