4.000 de pagini despre viitor

19 iul. 2021
Vizualizari: 763

Deschidem Revista din această seară cu un raport realizat de ONU în legătură cu schimbările climatice.

„Experții ONU spun, într-un raport despre schimbările climatice, că acestea vor remodela în mod fundamental viața pe Pământ în deceniile următoare. Documentul are 4 mii de pagini și a fost obținut de jurnaliștii AFP”, scrie România liberă.

„«Tot ce e mai rău urmează să vină și va afecta viața copiilor și nepoților noștri, mult mai mult decât a noastră», se spune în raport. Și asta chiar dacă oamenii vor reuși să coboare nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta. «Avem nevoie de un plan clar pentru a îndeplini acest angajament și pentru a stabili un nivel esențial de încredere în acțiunile climatice multilaterale. De asemenea, trebuie să accelerăm tranziția de la cărbune, petrol și gaze la energie regenerabilă prin adăugarea de locuri de muncă ecologice și reducerea inegalităților», a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Acesta crede că Summitul pentru climă din 2026 de la Glasgow va fi un punct de inflexiune, iar țările lumii trebuie să reducă poluarea la zero până la mijlocul secolului”, mai notează România liberă.

Presa mai scrie că România are una dintre cele mai mari rate anuale ale inflației din Uniunea Europeană.

„Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în iunie la 2,2%, de la 2,3% luna precedentă, țările membre cu cele mai ridicate rate fiind Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania și România, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Comparativ cu situația din mai 2021, rata anuală a inflației a scăzut în 12 state membre, a rămas stabilă în patru și a crescut în 11 țări. În rândul acestora din urmă se regăsește și România, unde rata anuală a inflației a crescut până la 3,5% în iunie, de la 3,2% în mai. Comparativ, în iunie 2020 rata anuală a inflației în România era de 2,2%. Cele mai ridicate rate anuale ale inflației în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (5,3%), Polonia (4,1%), Estonia (3,7%), Lituania și România (ambele cu 3,5%), iar cele mai scăzute în Portugalia (minus 0,6%), Malta (0,2%) și Grecia (0,6%). Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflației a scăzut în iunie la 1,9%, de la 2% luna precedentă. În iunie 2020, rata anuală a inflației în zona euro era de 0,3%”, relatează Agerpres.

„Bilanțul exploziei de la Petromidia, care a avut loc pe 2 iulie, urcă la trei morți, după ce și cel de-al doilea angajat rănit și transferat în Germania a murit. Anunțul a fost făcut de compania Rompetrol Rafinare, duminică, într-o postare pe Facebook”, scrie Libertatea.

Cotidianul ne propune o știre despre un studiu cu privire la ADN-ul lui Leonardo da Vinci.

„14 persoane aflate acum în viață sunt considerate descendenți ai geniului Renașterii. Acest lucru a ieșit la iveală după o serie de cercetări desfășurate asupra presupuselor rămășițe ale geniului, notează CNN. Cercetarea este parte din proiectul ADN Leonardo Da Vinci care își propune să «înțeleagă mai bine talentele sale extraordinare și acuitatea vizuală prin asociații genetice». Cercetătorii au scris că aceste rezultate sunt «așteptate cu nerăbdare din punct de vedere istoric». Ele vor ajuta cercetătorii «să exploreze științific rădăcinile geniului său, să găsească informații despre priceperea sa și despre posibila sa îmbătrânire precoce». De asemenea, se va afla dacă a fost stângaci sau a avut posibile boli ereditare. Studiile vor să explice și anumite percepții senzoriale deosebite, cum ar fi calitatea sa vizuală extraordinară și sinestezia”, relatează Cotidianul.

În încheierea Revistei, scriem despre succesele românești de la Festivalul de la Cannes. Filmul „La civil”, regizat de Teodora Ana Mihai, a fost recompensat, vineri seară, cu Prix de l’Audace (premiul pentru curaj, n.r.) al secțiunii Un Certain Regard, din cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

„«La civil», co-producție Belgia – România – Mexic, a fost filmat iarna trecută în Mexic și este inspirat de întâmplări reale. O mamă a cărei fiică este răpită plătește recompensa cerută, dar fata nu se întoarce acasă. Autoritățile refuză să o mai ajute, iar femeia se găsește în postura de a lupta pentru a-și găsi copilul. Acesta este primul lungmetraj regizat de Teodora Mihai. Din distribuție fac parte Arcelia Ramírez, Álvaro Guerrero și Jorge A. Jimenez. În 2019, proiectul «La civil» – produs de Hans Everaert pentru Menuetto, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Cristian Mungiu pentru Mobra Films, și de Michel Franco, și scris de Teodora Mihai și Habacuc Antonio De Rosario – a primit la concursul Centrului Național al Cinematografiei 71,41 de puncte și 1,5 milioane de lei”, relatează Adevărul.

Scurtmetrajul românesc „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, a fost și el premiat la Cannes.

Scurtmetrajul a obținut joi premiul al treilea în secțiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit paginii oficiale a evenimentului. Scurtmetrajul spune povestea lui Lili, o taximetristă în vârstă de 36 de ani, care încearcă să-și salveze căsnicia cu Dani, un pescar amator. Din distribuție fac parte Ilinca Hărnuț, Andi Vasluianu, Cătălina Mihai, Ion Arcudeanu, Alina Florescu, Andrei Ivan . (…) În secțiunea Cinefondation, ajunsă la cea de-a 24-a ediție, au concurat 17 filme realizate de studenți ai unor școli de film, selectate din 1.835 de propuneri provenind de la 490 de școli de film din toată lumea. Festivalul de la Cannes alocă granturi de 15.000 de euro pentru premiul întâi, 11.250 de euro pentru premiul al doilea și 7.500 de euro pentru cel de-al treilea premiu, notează România liberă.

Seară frumoasă!

4.000 de pagini despre viitor was last modified: iulie 19th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: