Inteligenţa artificială ar putea prelua controlul pe Terra?

6 apr. 2023
Vizualizari: 265

Deschidem Revista din această seară cu o scrisoare publică semnată de o serie de personalități marcante din domeniul tehnologiei și al inovației, printre care: Elon Musk, fondatorul Tesla, Steve Wozniak, cofondator Apple, filosoful Yuval Noah Harari, precum și numeroși oameni de știință care lucrează în domeniul Inteligenței Artificiale (AI).

„Cursa pentru dezvoltarea AI este scăpată de sub control”, se arată în scrisoare, notează Adevărul.

Scrisoarea pledează pentru stoparea procesului de dezvoltare a Inteligenței Artificiale, deoarece există îngrijorări, ridicate de avansul AI, pentru securitatea umanității.

„Sistemele de AI contemporane devin acum competitive față de nivelul uman, în ceea ce privește sarcinile generale și de aceea trebuie să ne întrebăm: ar trebui să lăsăm mașinile să inunde canalele noastre de informații cu propagandă și neadevăruri? Ar trebui să permitem dispariția prin automatizare a tuturor job-urilor, inclusiv a celor care aduc satisfacție celor care le îndeplinesc? Ar trebui să dezvoltăm minți non-umane care ar putea ajunge să ne depășească numeric, să devină mai deștepte decât noi, să ne facă redundanți și să ne înlocuiască? Ar trebui să riscăm să pierdem controlul asupra civilizației noastre?”, se întreabă semnatarii scrisorii, scrie Adevărul.

„Prin urmare, cerem tuturor laboratoarelor AI să intre imediat într-o pauză de cel puțin șase luni, timp în care să înceteze procesul de învățare (de dezvoltare, îmbunătățire și rafinare – n.r.) a sistemelor AI mai puternice decât nivelul GPT-4. Această pauză ar trebui să fie publică și să poată fi verificată, iar etapa să includă toți actorii-cheie. Dacă o astfel de pauză nu poate fi pusă rapid în aplicare, guvernele ar trebui să intervină și să instituie moratorii”, cer oamenii de știință, mai arată Adevărul.

Această scrisoare vine în timp ce Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, dorește să genereze cu ajutorul inteligenței artificiale reclame mai eficiente.

„Meta lucrează la o tehnologie bazată pe AI generativ, același tip de instrument care stă la baza noilor chatboți dezvoltați de companii precum OpenAI, Microsoft și Google, pe care să o poată folosi în domeniul publicității. (…) Aceeași echipă lucrează la chatboți precum ChatGPT, pe care urmează să-i implementeze în WhatsApp și Messenger, și la filtre care folosesc inteligența artificială pentru Instagram. Meta mai speră să folosească această tehnologie în domeniul metaversului”, relatează News.ro.

„Apelurile de a întrerupe dezvoltarea inteligenței artificiale nu vor rezolva provocările care ne așteaptă”, a declarat cofondatorul Microsoft, Bill Gates, pentru Reuters, scrie România liberă.

„În mod clar, există beneficii uriașe pentru aceste lucruri… ceea ce trebuie să facem este să identificăm zonele dificile”, a declarat Gates, notează România liberă.

„Microsoft a încercat să își depășească rivalii prin investiții de mai multe miliarde de dolari în OpenAI, proprietarul ChatGPT”, mai arată România liberă.

Cotidianul titrează azi: „Guvernul la fundul sacului – Bugetari, vi se pregătește ceva!” și prezintă o declarație a liderului PSD, Marcel Ciolacu, în legătură cu măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru reducerea deficitului bugetar.

„Este profund inechitabil ca atunci când cetățenii se confruntă cu greutăți și cu scăderea puterii de cumpărare, cheltuielile statului să se extindă fără măsură. Un Guvern, care este alături de cetățeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituțiile publice. Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate. De exemplu, ar trebui eliminate toate acele «bonusuri de lungă durată» din sectorul bugetar. Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă. De asemenea, ținând cont că s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare! Este o sfidare să-i vedem pe acei «tineri pensionari» reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-și câștiga cuvenita pensie. Solicit deci o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții! Dar trebuie să reducem drastic risipa!”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook, arată Cotidianul.

Presa mai scrie azi că Executivul de la București a adoptat, miercuri, o hotărâre de Guvern pentru aprobarea plății contribuției voluntare a României către Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova DCB Trust Fund) și Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund).

„Astfel, a fost aprobată suma de aproximativ 1,6 milioane dolari, rămasă necheltuită din contribuția României la Fondul voluntar al NATO pentru susținerea forțelor armate din Afganistan (tranșa a II-a), ce va fi direcționată către Fonduri Voluntare NATO destinate întăririi capacității de apărare a Republicii Moldova și Ucrainei”, arată comunicatul de presă al Guvernului, scrie News.ro.

Finlanda s-a alăturat oficial alianței militare NATO, marți, într-o schimbare istorică de politică provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

„Este o zi importantă pentru Finlanda. Și spunem că este o situație de câștig, este bună și pentru NATO. Următorul nostru obiectiv este, bineînțeles, să obținem aderarea deplină a bunei noastre vecine Suedia”, spune ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, notează România liberă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a urat bun venit Finlandei.

„Acest lucru va face Finlanda mai sigură și NATO mai puternică”, a spus Stoltenberg, scrie România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Rusia a declarat luni că își va consolida capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO. De asemenea, ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că această mișcare ridică perspectiva unei noi escaladări a conflictului din Ucraina”, mai scrie România liberă.

„China poate «juca un rol major» pentru «a găsi o cale spre pace» în Ucraina, a spus Președintele francez, Emmanuel Macron, miercuri, 5 aprilie, la sosirea la Beijing, la începutul unei vizite care are scopul de a reînnoda dialogul cu omologul său chinez, Xi Jinping”, relatează AFP, preluată de Agerpres, scrie Libertatea.

„China chiar a propus un plan de pace. Este vorba de voința de a avea o responsabilitate și de a încerca să construiască o cale spre pace”, a declarat Emmanuel Macron în fața comunității de expați francezi, mai arată Libertatea.

„Potrivit lui Macron, China, «întărită de relația sa strânsă cu Rusia, reafirmată din nou în ultimele zile» odată cu recenta vizită de stat a Președintelui chinez la Moscova, poate «juca un rol major» în rezolvarea conflictului. «Dialogul» cu autoritățile de la Beijing este, prin urmare, «indispensabil», a spus el”, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Inteligența artificială ar putea prelua controlul pe Terra? was last modified: aprilie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: