România ajută civili din Fâşia Gaza

20 oct. 2023
Vizualizari: 178

Președintele Iohannis a semnat, vineri, un decret referitor la promulgarea completărilor aduse Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Actul normativ stipulează, totodată, că „persoanele cu privire la care, prin hotărâri judecătorești irevocabile/definitive, instanțele de judecată s-au pronunțat asupra existenței și întinderii dreptului, precum și asupra calității de persoană îndreptățită și care nu au formulat cereri în baza Legii nr. 10/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pot depune cereri pentru acordarea de măsuri compensatorii prin puncte la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților”, scrie Agerpres.

România va avea instalat pe teritoriul său, cât mai curând posibil, un sistem nou, modern de apărare antidronă, au informat, vineri, surse guvernamentale.

„Potrivit acestora, țara noastră va primi spre folosință acest sistem în baza unui acord «G to G» încheiat cu un stat partener, cu acordul NATO. Necesitatea instalării unui sistem antidronă în România a intervenit ca urmare a atacurilor cu drone ale Rusiei asupra porturilor dunărene din Ucraina, în urma cărora resturi ale acestor echipamente militare au căzut și în zone din țara noastră”, relatează Agerpres.

Partidul european democrat-liberal, ALDE din care face parte și USR, organizează vineri și sâmbătă la București, în premieră, consiliul de toamnă al formațiunii.

„Evenimentul va reuni peste 200 de delegați din 60 de partide din întreaga Europă. În marja consiliului ALDE, USR va lansa oficial candidații la alegerile europarlamentare. Vor susține discursuri: copreședinții ALDE Timmy Dooley și Ilhan Kyuchyuk, președintele Renew Europe, Stéphane Séjourné, președintele USR, Cătălin Drulă, vicepreședintele ALDE Europe și USR Dan Barna, precum și primarul Elena Lasconi”, notează Agerpres.

Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de Guvern de vineri, că România va trimite produse alimentare și articole de cazarmament în Fâșia Gaza, în contextul în care populația este grav afectată de război.

„Vreau să fac o referire specială la situația din Israel, i-am spus premierului Netanyahu că România condamnă ferm atacurile teroriste ale Hamas, soldate cu mii de victime. În același timp, România nu poate asista fără să facă nimic la drama a sute de oameni nevinovați din Fâșia Gaza, care riscă să moară de foame, sete și frig. Așadar, ieri am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență și am decis să acordăm un ajutor pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza. Ajutorul constă în produse alimentare, apă, haine, pături și încălțăminte, pe care ministerul Apărării le va transporta urgent acolo pe calea aerului”, a transmis Marcel Ciolacu, notează Adevărul.

Parlamentarii români vor să interzică vânzarea în România a cărnii artificiale.

„Senatorii din comisia de agricultură au propus o lege a cărnii menită să îi protejeze pe români, iar într-unul dintre articole se interzice în mod expres vânzarea cărnii artificiale sau a produselor din carne artificială. Articolul prevede chiar si amenzi care pornesc de la 20.000 de lei pentru comercianții care nu respectă interdicția, însă proiectul are nevoie de votul celor 2 camere. Deocamdată, carnea produsă în laborator este acceptată ca produs alimentar în state precum SUA, Canada și Singapore, ba chiar au apărut restaurante specializate”, scrie Realitatea.net.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat joi decizia guvernului de la Kiev de a înlocui sintagma „limba moldovenească” prin „limba română”.

„Salut declarația comună a președintelui Zelenski și a prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin care se confirmă româna ca limbă oficială pentru comunitatea vorbitoare de limba română din Ucraina. Un demers important care întărește unitatea țărilor noastre”, a scris Maia Sandu într-un mesajul scris în limba engleză, arată Cotidianul.

„Banca Centrală Europeană a făcut miercuri încă un pas în direcția lansării unei versiuni digitale a monedei euro, care ar permite cetățenilor din cele 20 de țări care au în comun moneda unică să efectueze plăți electronice în mod sigur și gratuit”, transmite Reuters, citată de România liberă.

„BCE a declarat că va începe la 1 noiembrie o «fază de pregătire» de doi ani pentru euro digital, în care va finaliza normele, își va alege partenerii din sectorul privat și va efectua «teste și experimente». Deși decizia de miercuri este un pas mic într-un proiect extins, el face ca BCE să fie înaintea altor bănci centrale din G7 (grupul statelor puternic industrializate) și ar putea constitui un model de urmat. Câteva țări din Caraibe și Nigeria al lansat deja monede digitale, în timp ce China și Suedia sunt printre cele care dezvoltă proiecte pilot”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

România ajută civili din Fâșia Gaza was last modified: octombrie 20th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: