România cere Comisiei Europene modificarea PNNR

8 sept. 2023
Vizualizari: 318

România a transmis, vineri, Comisiei Europene o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență, la care dorește, de asemenea, să adauge un capitol dedicat planului REPowerEU.

„Propunerile României vizează eliminarea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri”, scrie News.ro.

„Capitolul privind REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată care figura deja în plan. Reformele și investițiile din acest capitol sunt legate de sporirea producției de energie verde, de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și de consolidarea competențelor forței de muncă din domeniul producției de energie verde”, precizează Comisia europeană într-un comunicat, arată News.ro.

„România a solicitat transferarea cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane EUR, către planul său de redresare și reziliență. Împreună cu granturile acordate României prin MRR și REPowerEU (12,1 miliarde EUR, respectiv 1,4 miliarde EUR) și cu împrumuturile MRR deja angajate în temeiul planului inițial (14,9 miliarde EUR), aceste fonduri aduc valoarea planului modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde EUR. Comisia va evalua dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile de evaluare prevăzute în Regulamentul privind MRR. Dacă evaluarea Comisiei este pozitivă, Comisia va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ține seama de modificările aduse planului României. Statele membre vor avea apoi la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei”, mai scrie News.ro.

Guvernul a aprobat, vineri, trei hotărâri care vizează investițiile în Portul Constanța, fiind alocați aproximativ 1,5 miliarde lei.

„Vă prezint trei decizii care s-au luat în ședința de Guvern. S-a declanșat un amplu proiect de infrastructură destinat modernizării Portului Constanța. Concret, s-au alocat aproximativ 1,5 miliarde lei pentru extinderea, modernizarea și reabilitarea drumurilor și pasajelor din Portul Constanța, precum și a infrastructurii de distribuție energiei electrice și alimentare cu apă din cel mai mare port al țării noastre, care a căpătat o relevanță crescută la nivel regional, mai ales în contextul conflictului din Ucraina”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, după ședința de Guvern, scrie Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi o întrevedere, la Palatul Victoria, cu o delegație a Băncii Mondiale (BM) condusă de Marina Wes, director regional pentru Uniunea Europeană.

„Legat de menținerea echilibrelor macroeconomice în contextul actualei dinamici geopolitice cu implicații de natură economică, necesitând eforturi susținute și coordonate la nivelul autorităților, inclusiv cu celelalte state din regiune, premierul Marcel Ciolacu a arătat că Guvernul României este în dialog cu Comisia Europeană, pentru a stabili de comun acord abordarea optimă. Cu acest prilej, șeful Executivului a apreciat preocuparea Grupului Băncii Mondiale în ce privește alinierea acțiunilor sale cu cele întreprinse la nivelul Comisiei Europene și asigurarea complementarității cu acestea. Totodată, premierul Ciolacu a arătat că definirea opțiunilor de politici în următorul Cadru de parteneriat de țară trebuie să aibă în vedere rezultatele unui dialog și unei consultări publice cât mai largi, corelate cu obiectivele definite în programul de guvernare și cele urmărite de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, se mai arată într-un comunicat emis de Guvern, scrie Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a decis creșterea facilităților fiscale pentru transportul elevilor și studenților, de la 50% cât este în prezent, la 90%. Proiectul a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri dimineață.

Guvernul a decis vineri creșterea facilităților de transport pentru studenți de la 50% la 90%.

Elevii din învățământul de stat și privat vor beneficia de gratuitate la transportul public, în care sunt incluse metroul, trenul și transportul naval, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, scrie Gândul.

„S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitatea pentru transport, și anume elevii din școlile înscrise în registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin”, a spus Ligia Deca, mai arată Gândul.

Ministrul Educației a precizat că începând din acest an școlar vor avea gratuitate la transport și elevii cu domiciliul în județul Ilfov care învață la București. Ei se vor putea folosi gratuit metroul”, scrie Gândul.

„Președintele Recep Tayyip Erdogan a reiterat ambiția Turciei de a deveni unul dintre cele mai importante centre energetice din lume, fiind liantul dintre gazul rusesc și piețele europene”, relatează Hurryiet, citat de Cotidianul.

„Noi consolidăm cooperarea în sectorul energetic în diferite capitole. Vom realiza diferite proiecte de aprovizionare cu produse energetice în Europa și în lume prin țara noastră. Prin înființarea centrului de gaze naturale în Turcia, se vor face progrese atât în ceea ce privește furnizarea de energie, cât și prețurile”, a declarat Erdoğan reporterilor la întoarcerea sa de la Soci în Turcia, scrie Cotidianul.

„Erdogan și Putin s-au întâlnit față în față la Soci și au discutat în detaliu toate problemele bilaterale și regionale. Erdogan a descris cooperarea Turciei cu Rusia în domeniul energetic ca fiind strategică.(…) Într-o conferință de presă din 4 septembrie, Putin a declarat că Gazprom și compania turcă BOTAȘ lucrează la o foaie de parcurs pentru realizarea hub-ului energetic pe teritoriul Turciei. Erdoğan a declarat că aspirațiile Turciei includ transformarea într-un hub global de gaze mai degrabă decât într-unul regional, subliniind angajamentul lor de a urmări cooperarea energetică cu Rusia în acest scop, bazată pe principiul câștigului de ambele părți”, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

România cere Comisiei Europene modificarea PNNR was last modified: septembrie 8th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: