De vineri, vaccinare fără programare

5 mai 2021
Vizualizari: 358

Aproape toate ziarele scriu despre mersul campaniei de vaccinare. Autoritățile caută noi variante pentru a face vaccinarea mult mai accesibilă. Una dintre soluțiile găsite de Guvern, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, a debutat cu o serie de probleme: fie lipsesc seringile sau dozele de vaccin Johnson&Johnson, fie cabinetele nu sunt pregătite pentru începerea campaniei de vaccinare, care însă pot fi rezolvate în scurt timp.

„La București, spre exemplu, au fost livrate dozele de ser, nu și seringile și acele pentru a putea imuniza populația. În Iași, cabinetele sunt pregătite, dar încă nu au primit flacoanele cu ser. Medicii de familie consultați de Libertatea au susținut, la unison, că este nevoie de o regândire a campaniei de vaccinare, fiindcă persoanele care au vrut să se vaccineze au făcut-o deja și de acum încolo trebuie abordată populația indecisă”, scrie ziarul Libertatea.

„Este o misiune prea grea, să o lași doar medicilor de familie”, spune dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din România, mai notează Libertatea.

Autoritățile anunță că simplifică procedurile de prezentare în centrele de vaccinare.

„Începând de vineri, 7 mai, se schimbă modalitatea de prezentare în centrele de vaccinare, astfel încât oricine se poate prezenta direct în centre fără programare, în limita locurilor disponibile, însă până la ora 14.00 vor fi primiți doar cei peste 60 ani, a declarat președintele campaniei de imunizare contra COVID-19 în România. Valeriu Gheorghiță a subliniat că cei cu programare au locul asigurat, ceilalți veniți putând fi imunizați în limita diferenței dintre capacitatea centrului de vaccinare și numărul celor programați”, scrie HotNews.ro.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a publicat, pentru prima oară, o situație a vaccinării pe județe.

„Topul este condus de București, Cluj, Timiș și Brașov. Pe ultimele locuri sunt Neamț, Bacău, Botoșani, Suceava, Giurgiu”, scrie Cotidianul, care prezintă și procentele de vaccinare pe județe.

Adevărul consemnează o declarație a coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, care a afirmat marți că românii pot renunța la restricțiile instituite în contextul pandemiei și dacă nu va fi atinsă ținta de 10 milioane de cetățeni vaccinați.

„Teoretic, ne putem întoarce la normalitate și fără atingerea acestei ținte, pentru că noi nu avem la acest moment date care să ne arate care este numărul real al persoanelor care au trecut prin această infecție. Știm că protecția după infecția naturală este estimată undeva la trei, după alte date până la șase luni. Evident că și acest tip de imunitate dobândită prin boală este important pe termen scurt, contribuie la controlul epidemiologic, însă, pe termen lung nu ne ajută. Pe termen lung rămâne vaccinarea singura soluție eficientă care asigură protecția față de situația de agravare epidemiologică”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, scrie Adevărul.

Gheorghiță a explicat că „dacă din punct de vedere epidemiologic, lucrurile vor avea o evoluție favorabilă, nu trebuie să ne blocăm în această cifră de 10 milioane de persoane vaccinate”, mai scrie Adevărul.

Presa mai scrie că studenții care nu s-au vaccinat ar putea să fie obligați, din toamnă, să poarte combinezon la cursurile practice sau la orele de laborator, după cum susține Ministrul Educației.

„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezență fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinați în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu acordat HotNews, scrie Digi 24.

Ministrul Educației spune că ar putea exista și o prioritizare a studenților vaccinați în ocuparea locurilor în cămine.

„O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare. Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a mai precizat ministrul Cîmpeanu, notează Digi 24.

Digi 24 scrie și despre campania de vaccinare din țara vecină, Ungaria, acolo unde, până marți, 48% din populația adultă a Ungariei a fost vaccinată cel puțin cu prima doză, și 22,6% și cu rapelul.

„Autoritățile sanitare din Ungaria au deschis marți registrul cererilor de vaccinare anti-COVID-19 pentru cei circa 110.000 de cetățeni străini rezidenți sau care lucrează în această țară, relatează agenția EFE. Directorul programului național de vaccinare ungar, Istvan Gyorgy, a asigurat că nu se va face nici o distincție pe criteriul țării de origine a străinilor care vor fi vaccinați. Ungaria este singura țară din UE care folosește vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia și China – vaccinurile Sputnik V și Sinopharm – ceea ce i-a permis să ia un avans important în fața celorlalte state ale blocului comunitar în acțiunea de imunizare a populației”, notează Digi 24.

În finalul Revistei scriem despre o ultimă decizie a Senatului României. Senatul a adoptat marți, în procedură de urgență, modificarea Codului de procedură penală.

„Astfel, prin raportul favorabil cu amendamente al Comisiei juridice a fost majorat la 120 de zile termenul maxim în care instanța trebuie să pronunțe decizia într-un proces penal după încheierea dezbaterilor. În inițiativa legislativă termenul propus era de 90 de zile. La dezbateri, senatorul PSD Robert Cazanciuc a pledat pentru retrimiterea la Comisiei a proiectului deoarece decizia Curții cu care trebuie pusă în acord propunerea de lege nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. El a făcut referire la inițiativa Ancăi Dragu de a desființa Senatul. În replică, președinta Senatului a precizat că susține bicameralismul parlamentar, însă este doar în favoarea reducerii numărului de parlamentari. Proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală a fost adoptat de Senat cu 89 de voturi «pentru», unul «împotrivă» și 42 de abțineri”, relatează News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

De vineri, vaccinare fără programare was last modified: mai 5th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: