Sondaj Avangarde: PSD şi PNL conduc în preferinţele românilor

În timp ce românii se confruntă cu avalanşa preţurilor şi cu creşterea fără precedent a ratelor bancare, partidele iau pulsul electoratului, cu gândul la alegerile viitoare. Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 22 iulie-31 iulie, prin telefon, pe un eşantion de 900 de persoane, evidenţiază scorurile electorale bune pe care PSD le-ar putea obţine în cazul unor alegeri.

 „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cei mai mulți dintre români ar vota PSD. Social democrați ar obține 37%, în timp ce partenerii de coaliție de la PNL ar obține 23 de procente. PNL este urmat de AUR cu 11% și de USR cu 9%”, notează Digi 24, citând rezultatele sondajului Avangarde.

„În ceea ce privește încrederea în liderii politici, sodajul comandat de PSD arată că românii ar avea cea mai mare încredere în Marcel Ciolacu”, mai scrie Digi 24, arătând că liderul PSD e creditat cu 25%, fiind urmat de Nicolae Ciucă, cu 18%, şi Preşedintele Iohannis cu 15%.

„ÎPS Teodosie a câștigat procesul cu Poliția Română după ce a ieșit din izolare pentru a săvârși slujba din 24 ianuarie”, a transmis avocatul Adrian Cuculis, scrie Cotidianul.

Și amenda de 1.000 de lei a fost anulată.

„Potrivit avocatului, ÎPS Teodosie, amendat de Poliția din Constanța că nu a respectat măsura abuzivă a izolării la domiciliu, a câștigat procesul cu Poliția Română. De asemenea, s-a anulat amenda de 1.000 de lei”, notează Cotidianul.

„Se și constată ca slujba din 24 ianuarie de pe faleza cazinoului din Constanța a fost săvârșită în mod legal. Procesul l-am pornit în ianuarie iar 8 luni de zile am reușit să dovedim că ÎPS Teodosie a fost amendat pr nedrept și «izolat» în mod abuziv”, mai spune avocatul Adrian Cuculis, scrie Cotidianul.

Presa străină scrie despre vizita Preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA în Taiwan. În ciuda tuturor avertismentelor Chinei, Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită particulară în Taiwan.

„Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi într-o declaraţie, după ce a aterizat la Taipei, scrie Agerpres.

„Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a adăugat Pelosi, mai arată Agerpres.

„Pelosi a fost primită împreună cu delegaţia sa pe aeroportul din Taipei de ministrul de externe taiwanez Joseph Wu şi de reprezentanta SUA în Taiwan, Sandra Oudkirk. Ea va avea miercuri întrevederi cu oficiali taiwanezi”, mai arată Agerpres.

Beijingul a reacţionat imediat după anunţul sosirii lui Pelosi la Taipei, denunţând o atitudine „extrem de periculoasă” din partea SUA.

„Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China”, a estimat MAE chinez într-un comunicat. Conform acestuia, Washingtonul „nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase”, a indicat MAE de la Beijing, scrie Agerpres.

„Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independent”, mai arată Agerpres.

Ca răspuns la vizita Preşedintei Pelosi în Taiwan, China a declanşat o serie de exerciţii militare în vecinătatea Taiwan-ului.

„Ministerul Apărării din Taiwan a transmis miercuri că exercițiile militare ale Chinei au încălcat suveranitatea teritorială a insulei, precum și principiile Națiunilor Unite. În acest context, ministerul a subliniat că insula își va apăra ferm suveranitatea, scrie Reuters. Ministerul Apărării a transmis că urmărește cu atenție activitățile militare ale Beijingului în jurul insulei. Exercițiile Chinei au dus la blocaje în spațiul aerian și maritim, a transmis ministerul. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că va contracara orice mișcare care încalcă suveranitatea teritorială și își va spori nivelul de vigilență. Totodată, ministerul a comunicat într-o conferință de presă că China continuă să lanseze un război psihologic în Taiwan și că oamenii nu ar trebui să creadă zvonirile și să anunțe guvernului informațiile false”, relatează Digi 24.

„Japonia a calificat exercițiile militare ale Chinei, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, ca fiind, «îngrijorătoare», dar nu a făcut alte comentarii privind prezența acesteia în Asia. Reprezentantul Cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat, într-o conferință de presă, că Guvernul Japoniei a transmis Chinei îngrijorările cu privire la operațiunile militare și a reiterat speranța că problemele legate de strâmtoarea Taiwan vor fi rezolvate prin dialog. Și Coreea de Sud a făcut apel la dialog pentru menținerea păcii și stabilității în regiune.(…) Pelosi va ajunge miercuri seara în capitala sud-coreeană, în cadrul turneului în Asia dominat până acum de etapa de la Taipei”, mai scrie Digi 24.

Situaţia dintre China şi Taiwan rămâne tensionată.

„Dacă China ar invada Taiwanul, atunci cea mai avansată fabrică de cipuri din lume, TSMC, ar deveni inoperabilă”, a declarat preşedintele acesteia, Mark Liu, într-un interviu în limba engleză acordat CNN săptămâna aceasta, relatează CNBC, citat de News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Nimeni nu poate controla TSMC prin forţă. Dacă luaţi o forţă militară sau o invazie, veţi face fabrica TSMC neoperabilă. Deoarece aceasta este o unitate de producţie atât de sofisticată, depinde de conexiunea în timp real cu lumea exterioară, cu Europa, cu Japonia, cu SUA, de la materiale la produse chimice, la piese de schimb, la software de inginerie şi diagnosticare”, a spus Președintele Liu, mai scrie News.ro.

„TSMC este cel mai avansat producător de cipuri din lume, care fabrică procesoare pentru companii americane, între care se află şi Apple şi Qualcomm. TSMC produce cipurile Apple din seria A şi seria M şi deţine peste 50% din piaţa mondială de semiconductori”, mai notează News.ro.

Rusia a reacţionat la vizita preşedintei Pelosi în Taiwan.

Partea chineză are dreptul să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea sa teritorială privind problema Taiwanului”, subliniază Ministerul rus de Externe într-un comunicat, transmite Agerpres, citată de Adevărul.

„Cerem Washingtonului să se abţină de la acţiuni care subminează stabilitatea regională şi securitatea internaţională şi să recunoască noua realitate geopolitică în care nu mai este loc pentru hegemonia americană”, mai susţine MAE rus, scrie Adevărul.

„Vrem să subliniem o dată în plus că suntem absolut solidari cu China, atitudinea sa în faţa problemei este de înţeles şi absolut justificată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, mai arată Adevărul.

Adevărul consemnează şi reacţia purtătorului de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova: Washingtonul aduce destabilizare în lume. Niciun conflict rezolvat în cursul ultimelor decenii, ci doar multe conflicte provocate”.

Seară liniştită!