PSD şi PNL dețin împreună majoritatea în consiliile locale şi judeţene

14 iun. 2024
Vizualizari: 368

Așa cum scriam și ieri, PSD este marele câștigător al acestor alegeri. Și  partenerul de alianță electorală la europarlamentare PNL a obținut  rezultate mult mai bune decât estimau unii analiști politici. AUR și ADU au pierdut puncte importante fiind mult sub rezultatele din ultimele sondaje de opinie. Biroul Electoral Central (BEC) a publicat noi rezultate parțiale la alegerile locale din 9 iunie, conform datelor centralizate până vineri, 14 iunie, la ora 10.00.

„Clasamentul mandatelor de primar obținute de fiecare partid este următorul: PSD – 36,55% PNL – 31,20% AUR – 6,37% Alianța Dreapta Unită – 5,23% UDMR – 4,72% candidat independent – 3,66% La votul pentru mandatele de consilieri locali, rezultatele parțiale arată astfel: PSD – 34,30% PNL – 27,90% AUR – 9,55% UDMR – 5,98% Alianța Dreapta Unită – 5,25% În ceea ce privește președinții de Consilii Județene topul din acest moment este următorul: PSD – 35,81% PNL – 29,79% AUR – 10,01% Alianța Dreapta Unită – 8,83% UDMR – 5,58% La votul pentru Consiliile Județene, clasamentul arată astfel: PSD – 33,91% PNL – 30,14% AUR – 10,56% Alianța Dreapta Unită – 8,30% UDMR – 6,31% SOS România – 3,03%”, scrie Libertatea.

România liberă scrie despre o analiză EFOR privind situația voturilor nule la alegerile din 9 iunie 2024. Numărul acestora a fost unul dintre cele mai mari înregistrate de-a lungul timpului la alegerile organizate în România.

„Din 9.440.962 de voturi exprimate 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situația de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule. Cauzele pentru care s-a înregistrat acest număr ridicat de voturi nule sunt dificil de stabilit. În unele cazuri ar putea fi vorba de erori de completare a procesului verbal, dar atunci se pune întrebarea cum au fost validate aceste procese verbale de către birourile electorale de circumscripție. Ar putea fi vorba și de vot de protest, mai scrie prezenta.roaep.ro. Buletinele de vot pot fi nule și dacă membrii birourilor electorale nu au aplicat ștampila de control a secției de votare pe acestea. Nu în ultimul rând, ar putea fi vorba și de anularea intenționată a unor buletine de vot.(…) Cel mai mare procent a ajuns la 85% într-o singură secție de votare din străinătate”, relatează România liberă.

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a trimis o solicitare Ministerului Fondurilor Europene cu privire  la nedistribuirea  a câteva mii tichetelor educaționale de 500 lei pentru achiziționarea de rechizite școlare, care trebuiau să ajungă la familiile sărace încă din toamna anului trecut.

„Deși anul școlar începe în septembrie, Ordonanța de urgență nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile, a fost adoptată cu multe întârziere în luna octombrie, familiile începând să primească aceste tichete începând cu luna ianuarie a anului 2024”, precizează Nicu Ștefănuță, scrie News.ro.

„În calitate de negociator al bugetului UE pentru anul 2023 am făcut această solicitare pentru a înțelege de ce la finalul anului școlar încă există familii care nu beneficiază de acest ajutor finanțat cu bani europeni. Mi-aș dori să găsim soluții pentru anul școlar următor, toți copiii să primească aceste tichete educaționale înainte de începutul anului școlar, tocmai pentru ca programul să funcționeze, familiile mai nevoiașe să aibă cu ce să cumpere rechizite și copilul să nu abandoneze școala din cauza sărăciei. Dincolo de ajutor, este important și cum dai acest ajutor”, a mai declarat europarlamentarul independent, scrie News.ro.

În dosarul accidentului mortal de la 2 Mai, instanța de judecată din Mangalia ia o nouă decizie.

„Lovitură pentru familiile victimelor accidentului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins, vineri, ca fiind nefondată, cererea de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat, în cazul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri la 2 Mai anul trecut. Un nou termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 21 iunie, la ora 10,00”, relatează Cotidianul.

Într-o declarație comună, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au acuzat joi Rusia, că pune la cale un complot pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din octombrie din Republica Moldova.

„«Rusia lucrează pentru a exacerba tensiunile în societate și pentru a alimenta percepții negative asupra Occidentului și a echipei în exercițiu a președintei prooccidentale a Republicii Moldova, Maia Sandu, prin dezinformare și propagandă online», au afirmat cele trei guverne într-o declarație publicată de Departamentul de Stat de la Washington. Complotul, au spus ei, «face parte din încercările mai largi ale Moscovei de a submina alegerile democratice pentru a asigura rezultate favorabile Kremlinului». «Amenințarea este deosebit de relevantă în acest an, în condițiile în care sute de milioane de alegători din Europa și America de Nord votează în cadrul alegerilor naționale, regionale și locale», se arată în declarație”, relatează Libertatea.

„Cei trei aliați au emis declarația la o zi după ce Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Evgeniei Guțul, guvernatorul prorus al regiunii moldovenești autonome Găgăuzia. Guțul se confruntă cu acuzații penale de canalizare a fondurilor din Rusia pentru a finanța Partidul Șor, acum interzis, înființat de Ilan Șor, oligarhul prorus refugiat în Rusia și condamnat pentru fraudă în Moldova”, mai notează Libertatea.

Seară liniștită!

PSD și PNL dețin împreună majoritatea în consiliile locale și județene was last modified: iunie 14th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: