2025: Instituțiile bugetare sunt obligate să reducă cheltuielile de funcționare

10 ian. 2025
Vizualizari: 1435

Deschidem Revista din această seară cu o declarație a ministrului de finanțe, Tanczos Barna, legată de schimbările care vor interveni în acest nou an în instituțiile bugetare.

„Sunt în jur de 1.300.000 de angajați la stat. La instituțiile statului și deconcentrate, undeva două treimi, peste 800.000 de angajați. În jur de 460.000 sunt în administrația locală. Reducerile nu le-aș cuantifica ca număr de persoane care trebuie să plece. Eu vorbesc de reducerea anvelopei salariale, vorbesc de reducerea anvelopei de funcționare. Acolo, fiecare manager de instituție trebuie să se încadreze într-o anvelopă și să găsească soluțiile cele mai bune. O să aibă bugete mai mici pe salarii sau bugete mai mici pe funcționare și este obligația, posibilitatea, oportunitatea lor să gestioneze aceste situații. Nu vor fi concedieri masive. Nu vor fi desființări de instituții doar de dragul de a desființa ceva. Aceste reorganizări, cu siguranță, ne pot duce la o reducere de 5, 10, chiar și 15% a cheltuielilor de funcționare, care ne va ajuta să ne încadrăm în ținta de 7% deficit. Și, cu siguranță, vom reuși să stabilizăm acest trend de finanțare a deficitului și de reducere treptată a cheltuielilor de funcționare”, a precizat Tanczos Barna, notează Gândul.

Presa mai consemnează declarația prim-vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, care susține că reluarea alegerilor și redarea românilor a dreptului fundamental de a alege reprezintă adevăratele urgențe ale țării.

„Nu există semne din partea puterii ilegitime că și-ar dori în vreun fel restabilirea ordinii constituționale”, apreciază Lulea și adaugă că, „orice zi de întârziere ne duce și mai mult într-un regim dictatorial”, scrie Agerpres.

„Prim-vicepreședintele AUR amintește că pe 12 ianuarie va fi organizat un protest în cadrul căruia participanții vor cere «respectarea drepturilor fundamentale ale românilor», dar și față de Guvernul calificat de el ca «ilegitim»”, mai arată Agerpres.

Și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că mai important decât stabilirea unui calendar al alegerilor este să se lămurească toate amănuntele legate de anularea acestora.

„Eu cred că, într-adevăr, nu e normal ca noi să fim într-o stare de provizorat, dar asta vine din faptul că nu e normal că noi am anulat alegerile. Dar e mai important să lămurim decât să ne grăbim și să ne facem că chestiunea asta nu a existat, adică anularea alegerilor e o chestiune totuși foarte importantă și cetățenii din țara asta, în opinia mea, trebuie, înainte să se ducă la vot, să fie convinși că măsura de anulare a fost una corectă. Pentru moment nu avem această lămurire. (…) Dacă stabilim, de exemplu, 23 martie data primului tur, trebuie să avem garanția de la instituții că cu o lună înainte o să iasă cu această lămurire”, a spus Nicușor Dan la Digi 24, notează Agerpres.

Ministrul Finanțelor Publice, Tanczos Barna, a mai declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanțare a campaniei electorale a candidatului la președinție Călin Georgescu.

Este o investigație alături de organele judiciare, în care ANAF verifică modalitatea de finanțare a acestei campanii electorale”, a declarat Tanczos Barna, joi seară, la Antena 3, scrie România liberă.

„Datele din investigație sunt confidențiale, dar vă pot confirma că da, este în derulare o investigație care are ca temă finanțarea campaniei și are ca temă modalitatea și fluxurile de bani care au ajuns din diverse surse într-o campanie electorală în care a fost protagonist domnul Călin Georgescu”, a mai spus Tanczos Barna, mai arată România liberă.

„La finalul lunii noiembrie, președintele AEP, Toni Greblă, a anunțat că a sesizat Parchetul, Poliția și ANAF despre posibile încălcări ale legislației electorale, în timpul campaniei electorale pentru candidatul Călin Georgescu”, notează România liberă.

Unul dintre cei trei vicepreședinți al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), propus de PSD, a fost eliberat din funcție, la cerere.

„În data de 09 ianuarie 2025, a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia privind eliberarea, la cerere, a domnului Dănuț PĂLE din funcția de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”, anunță instituția, scrie News.ro.

„Păle, fost deputat PSD, de profesie medic veterinar,  ocupa funcția din februarie 2022, având rang de subsecretar de stat”, mai arată News.ro.

România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, pentru că nu are cu ce să înlocuiască în prezent aceste grupuri pe cărbune, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă, în contextul în care energia României trebuie să fie o energie sigură și nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune în acest moment, cel puțin. Mai mult, grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis. Au fost licitații, cum este cea de la Ișalnița, unde nu a fost niciun ofertant. La fel s-a întâmplat, din păcate, la Hidrocentrale Craiova, cu banii din PNRR, dar acesta este alt subiect și acum urmează să vedem dacă facem studii noi de piață. Cu siguranță va fi nevoie de noi licitații. Toate aceste lucruri generează întârzieri și atunci avem trei lucruri de făcut. Avem de negociat cu Comisia Europeană o ajustare a PNRR, pentru că jalonul acesta a fost considerat închis, îndeplinit de România”, a precizat Burduja, arată Cotidianul.

Acesta a adăugat că Regulamentul european permite discuții pe acest subiect.

„La articolul 21, alineatul 1, scrie că, în cazul în care Planul de Redresare și Reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit în totalitate sau parțial, ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul poate înainta Comisiei o cerere motivată și Comisia o ia în discuție. La alineatul 2 se spune cum se aprobă astfel de cereri: Comisia și Consiliul, ulterior, prin decizie, o aprobă într-un termen de 60 de zile, de la transmiterea oficială a cererii, cu posibilitatea prelungirii, dacă este cazul”, a explicat ministrul Energiei, mai scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Zeci de mii de persoane au manifestat joi la Viena pentru a spune «nu» unui cancelar de extremă dreapta, în condițiile în care liderul Partidului Libertății (FPÖ), Herbert Kickl, negociază cu conservatorii formarea unui guvern”, relatează AFP, scrie News.ro.

„La începutul săptămânii, calea spre putere a fost brusc liberă pentru Partidul Libertății (FPOe), clasat pe primul loc la alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie, după eșecul discuțiilor inițiate în octombrie de celelalte formațiuni politice pentru a-l bloca. În aceste condiții, președintele țării, provenind din rândul Verzilor, Alexander Van der Bellen, l-a mandatat pe Herbert Kickl să formeze o majoritate, iar acesta i-a invitat la discuții pe conservatorii. Negocierile au început oficial joi”, mai arată News.ro.

„Fondat în anii 1950 de foști naziști, FPOe a fost deja la putere ca partener minoritar, dar nu a deținut niciodată funcția de cancelar în istoria contemporană a Austriei, stat membru al UE cu nouă milioane de locuitori”, mai scrie News.ro.

Pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia, care era cândva unul dintre aliații săi principali, privește către Europa.

„În timpul unei ședințe de Guvern, premierul Armeniei Nikol Pashinian a declarat că Guvernul va susține un nou proiect de lege introdus în Parlament care ar marca efectiv începutul eforturilor națiunii din Caucazul de Sud de a deveni membră a blocului de 27 de țări”, scrie Gândul, citând  Euronews.

„Adoptarea legii nu înseamnă literalmente că Armenia aderă la UE, pentru că acest lucru nu se poate face printr-o lege sau o decizie guvernamentală – decizia în acest sens poate fi luată doar printr-un referendum”, a spus premierul armean, mai notează Gândul.

La scurt timp după anunțul lui Pashinian, Rusia a reacționat cu nemulțumire la aspirațiile sale europene.

Armenia nu poate adera la UE în timp ce rămâne parte a Uniunii Economice Eurasiatice, un bloc economic format din cinci state post-sovietice din Eurasia. Suntem siguri că apartenența Armeniei la Uniunea Economică Eurasiatică le face mult bine”, a concluzionat Peskov, mai scrie Gândul.

Seară liniștită!

2025: Instituțiile bugetare sunt obligate să reducă cheltuielile de funcționare was last modified: ianuarie 10th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: