Tot mai multe ţări europene reintroduc controalele la graniţe
Premierul, aflat în vizită oficială la Kiev a anunțat că autoritățile ucrainene din Kiev au decis, miercuri, recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina. Măsura a fost adoptată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se și la drepturile minorităților naționale.
„Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există și niște principii și în ceea ce privește drepturile minorităților. Aceste principii sunt la nivel european. Și România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce privește drepturile minorităților, sunt convins că România poate pune la dispoziție întreaga legislație Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. Relația inter-instituțională între mine și domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o ședință de guvern în cadrul ședinței comune între România și Ucraina și decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a afirmat premierul Ciolacu, scrie Agerpres.
Șeful Executivului s-a referit și la drepturile preoților ortodocși din comunitatea românească din Ucraina, care au dreptul de a oficia slujbele în limba română.
„La fel de important cred că este să ne asigurăm că preoții români ortodocși vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a adăugat premierul, mai arată Agerpres.
„Parlamentul Ucrainei a adoptat joi în primă lectură un proiect de lege prin care se interzice Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei”, au informat deputați citați de AFP, scrie Agerpres.
„Parlamentarul Iaroslav Jelezniak a afirmat că în favoarea reglementării respective au fost 267 de voturi, în timp ce majoritatea necesară era de numai 226”, mai arată Agerpres.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în urma punerii în acord cu solicitările Comisiei Europene.
„Proiectul de lege a fost adoptat luni de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. Plenul Camerei Deputaților a votat, luni, cu 174 pentru, 81 impotrivă, 17 abțineri și doi care nu votează, proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, după punerea lui în acord cu observațiile Curții Constituționale și cu observațiile Comisiei Europene. În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această lege împotriva căreia numai USR va vota este legea menținerii pensiilor speciale și că majoritatea și-a bătut joc, fiind cea mai sfidătoare formă a proiectului de până acum”, scrie News.ro.
„Europa sub teroare! Mai multe state de pe bătrânul continent suspendă acordul din spațiul Schengen și reintroduc controalele la frontiere”, titrează azi Gândul.
„Ministrul de Interne italian a anunțat că vor fi reintroduse controalele la granița cu Slovenia, chiar dacă Slovenia este o țară UE și face parte din spațiul Schengen, după ce Georgia Meloni, premierul Italiei, s-a întâlnit într-o ședință de urgență cu serviciile secrete italiene. Italia și-a justificat această decizie prin faptul că de la începutul anului până acum, prin Slovenia au intrat mai puțin de 16.000 de migranți ilegali, iar printre aceștia, spune Italia, este foarte posibil să se ascundă teroriști. De asemenea, mai multe țări din spațiul Schengen au reintrodus controalele la graniță, inclusiv Austria, la granița cu Cehia. Această măsură va intra în vigoare de sâmbătă, 21 octombrie, și inițial durează 10 zile, după care măsura ar putea fi prelungită chiar până la șase luni. Grecia a ridicat nivelul de alertă anti-teroristă la nivel portocaliu, Franța și Belgia sunt la cel mai ridicat nivel. Și în Italia măsurile anti-teroriste sunt unele extrem de ridicate”, mai arată Gândul.
Seară liniștită!