Premierul Ciolacu cere drepturi pentru minoritatea românească din Ucraina

16 oct. 2023
Vizualizari: 228

Drepturile minorității românești din Ucraina intră pe agenda discuțiilor pe care premierul României le va avea în Ucraina, în cadrul vizitei pe care o va face în perioada următoare la Kiev. Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seara că s-a ajuns la un compromis cu autoritățile ucrainene privind drepturile românilor din această țară și că va anunța detalii în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev.

„Am ajuns la un compromis și în ceea ce privește minoritățile. (…) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunț și eu și primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităților trebuie să fie în oglindă. Ce facilități și ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleași drepturi le vrem și noi în Ucraina. Și plus că sunt foarte mulți români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la Prima News, scrie Cotidianul.

Marcel Ciolacu a susținut că s-a găsit înțelegere la partea ucraineană și că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru acest lucru „de modificări legislative”.

„În oglindă aceleași drepturi, care sunt în România, trebuie să fie și pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce privește minoritățile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenție a Federației Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetățenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni”, a arătat Ciolacu, notează Cotidianul.

În privința drepturilor religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menționat că există un dialog și pe acest subiect.

„Am avut și această abordare a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici – secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment și cu partea ucraineană. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar încercăm să le așezăm”, a transmis Marcel Ciolacu, scrie Cotidianul.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seara că jocurile de noroc vor fi scoase din comunele României, urmând să fie organizate în afara orașelor.

„În primul rând, păcănelele în zona rurală nu au ce căuta. Nu ai ce căuta cu păcănele în fiecare bar, în fiecare comună, în fiecare sat, de acolo trebuie să dispară primele. Cumva, credeți, că banii, dacă oamenii nu-i cheltuie la păcănele, nu consumă alte lucruri care se întorc prin impozite și taxe? Eu trebuie să încurajez oamenii să-i dea la păcănele? Nu, oamenii au grijă de familiile lor, își cumpără alimente, ce le trebuie în casă. (…) Din comunitățile rurale trebuie scoase rapid și, pe urmă, într-o perioadă de timp, organizate, ca în toate statele civilizate, în afara orașelor, unde există fiscalitate, pot fi controlate și cu asta s-a încheiat”, a spus Marcel Ciolacu, la Prima News, scrie Agerpres.

Premierul a subliniat că nu îl deranjează amenințările industriei jocurilor de noroc și a reiterat faptul că reprezentanții din domeniu fac de 30 de ani ce vor și că s-au aflat inclusiv la masa Guvernului.

„Sunt companii foarte mari, nu poți unii să ai sediul social și sediul fiscal în România, alții să îl ai în Transnistria sau în nu știu ce insule. Unul să plătească 15%, unul să plătească 1%. Cum să accepți așa ceva? Acest lucru a fost acceptat în România. (…) Cât timp ei au fost la masa Guvernului, lângă primul-ministru al Guvernului. Vă mai amintiți că noi nu aveam voie să ieșim pe stradă (în timpul pandemiei – n.r.), erau închise spitalele, bolnavii cronici nu aveau acces și păcănele erau deschise? Au fost exceptate. Nu vi se pare că este corupție guvernamentală? Cum adică, închizi spitalele, păi atunci cu ce avem de-a face? Faptul că le-ai uitat să le treci este una, omisiunea, dar faptul că ai scris negru pe alb că sunt exceptate, iar unii dintre jucătorii, chibiți, că el nu-i un jucător de pe lângă marii jucători în această zonă, era la masa Guvernului…și tu dai ordonanță, și ca o excepție, dar închizi spitalele. Mama mea, Dumnezeu să o ierte, nu putea merge în spital să se trateze de cancer, dar la păcănele putea să meargă. Despre ce vorbim aici, domnule?”, a mai spus premierul Ciolacu, mai arată Agerpres.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, la Iași, că este „mult prea devreme” să fie stabilit candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale.

„Deocamdată, Partidul Național Liberal este cât se poate de angajat la guvernare și avem nevoie să ne concentrăm atenția pe actualele provocări pe care le avem și vedem cu toții care este contextul de securitate. Dacă stăm acum să ne gândim și să vorbim. Deci ce vom face peste aproape un an de zile este mult prea devreme”, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

Totodată, liderul liberal a fost întrebat despre posibile liste comune de candidați PSD-PNL pentru alegerile de anul viitor, el răspunzând că PNL are capacitatea de merge singur în alegeri, cât și în orice formulă politică.

„Partidul Național Liberal are capacitatea, are determinarea, are oamenii dedicați să poată să meargă la alegeri de unul singur, prin forțe proprii, cu obiective de sine stătătoare, stabilite ca atare, partidul, dacă poate să meargă singur, poate să meargă în orice formulă politică”, a mai declarat președintele PNL, notează Agerpres.

ÎCCJ a stabilit, prin decizie definitivă, că președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, nu a plagiat în teza de doctorat.

„După 8 ani grei, Justiția mi-a făcut dreptate în toate dosarele politice inventate cu scopul de a mă elimina. Merg înainte cu fruntea sus”, declară Gabriel Oprea, scrie Realitatea.net.

„Astăzi am primit Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care stabilește definitiv și irevocabil, că NU am plagiat în teza de doctorat. Fiind marcat ca țintă politică, pentru mine special a fost creată o hotărâre de guvern cu dedicație, potrivit căreia, în mod absolut fals, lucrarea mea ar fi putut întruni oricând elementele unui plagiat. Aceasta, cu ignorarea totală a verdictului de neplagiat dat prin vot, 9-0, de către Comisia pentru demnitari din Ministerul Educației, din care făcea partea și un reputat profesor din Germania. În ciuda verdictului de neplagiat, act administrativ care nu a fost contestat în termenul legal de 30 de zile și și-a produs efectele, a apărut acest HG care stabilea, ilegal și neconstituțional, că orice teză de doctorat, poate fi considerată plagiat și poate fi atacată oricând, chiar și dacă a primit un verdict legal de neplagiat de la instituția responsabilă”, mai arată Gabriel Oprea, într-un comunicat, notează Realitatea.net.

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Premierul Ciolacu cere drepturi pentru minoritatea românească din Ucraina was last modified: octombrie 16th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: