Ucraina cere ajutorul României, Poloniei şi Slovaciei pentru a-şi completa necesarul de energie electrică

24 nov. 2023
Vizualizari: 257

În timp ce meteorologii anunță ninsori și temperaturi scăzute în următoarea perioadă, conducerea CFR SA spune că a luat act de intenția anumitor organizații sindicale de a declanșa greva în data de 27 noiembrie și că nu poate, în această perioadă, decât să analizeze și să identifice cele mai optime soluții privind asigurarea traficului feroviar, astfel încât, în perioada conflictului social, să fie afectat un număr cât mai mic de trenuri și, implicit, de călători.

„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că, în urma demersului inițiat și anunțat public, prin intermediul unui comunicat de presă, de către anumite organizații sindicale privind declanșarea grevei în data de 27 noiembrie a.c., conducerea companiei a luat act de intenția partenerilor sociali privind acest conflict de muncă. În măsura în care organizațiile sindicale afiliate înțeleg să își valorifice acest drept conferit de prevederile legale, conducerea CFR SA prin direcțiile de specialitate, nu poate, în această perioadă, decât să analizeze și să identifice cele mai optime soluții privind asigurarea traficului feroviar, astfel încât, în perioada conflictului social, să fie afectat un număr cât mai mic de trenuri și, implicit, de călători”, se arată într-un comunicat al companiei, scrie Agerpres.

„Vă asigur că în următoarele zile, conducerea companiei va onora oricâte întâlniri vor solicita partenerii sociali, singurul nostru scop fiind ca împreună să identificăm de comun acord soluția necesară pentru a evita declanșarea unei greve, care să afecteze mii de călători, dar și pe operatori economici care utilizează calea ferată. Mizând pe responsabilitatea profesională a liderilor de sindicat, dar și a salariaților reprezentanți, am convingerea că împreună vom reuși să identificăm soluția necesară care să asigure în același cadru atât respectarea drepturilor salariaților, dar și evitarea declanșării unui conflict de muncă”, a transmis directorul general al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, într-un mesaj public adresat atât salariaților companiei, cât și călătorilor, mai arată Agerpres.

Cotidianul scrie despre o decizie definitivă luată de instanță în cazul primarului din Baia Mare.

„Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Curtea de Apel Cluj a respins apelul primarului și a menținut sentința dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziții privind pedeapsa complementară. Din completul de la Curtea de Apel Cluj a făcut parte și judecătoarea Georgiana Rodica Farcaș Hîngan, pe care soacra lui Cherecheș a încercat să o mituiască, pentru a obține o condamnare mai ușoară sau chiar achitare”, relatează Cotidianul.

Bursa București și-a ales un nou consiliu.

„Radu Hanga a fost reales, miercuri, președinte al Consiliului de Administrație al Bursei de la București, în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, potrivit unui comunicat al BVB.
Totodată, acționarii au ales și membrii Consiliului Bursei pentru un mandat de patru ani. Este vorba despre Vasile Cristian Pascu, Daniela Secară, Șerban Valentin Marin, Loredana Norica Chitu, Radu Hanga, Dumitru Remus Vulpescu, Robert Cosmin Pana, Octavian Molnar și Claudia Gabriela Ionescu”
, scrie Agerpres.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va merge luni în Ungaria pentru a dezamorsa tensiunile cu premierul ungar, Viktor Orban, care amenință că va bloca deciziile cheie privind Ucraina la summitul UE de la jumătatea lunii decembrie. Viktor Orban i-a scris săptămâna trecută lui Charles Michel pentru a cere o „discuție urgentă” asupra strategiei europene față de această țară atacată de Rusia.

„Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, un sprijin financiar suplimentar, o nouă înăsprire a regimului de sancțiuni al UE (împotriva Rusiei) sau de viitorul procesului de extindere, dacă nu se găsește un consens asupra strategiei noastre viitoare în ceea ce privește Ucraina”, a scris Viktor Orban în această scrisoare din 16 noiembrie, notează România liberă.

„Joi, Ungaria a fost autorizată să primească 900 de milioane de euro în fonduri europene ca avans la planul său de redresare.Însă plățile din planul ungar, în valoare totală de 10,4 miliarde de euro (6,5 miliarde granturi și 3,9 miliarde împrumuturi) rămân supuse progresului în domeniul statului de drept. Iar avansul plătit poate fi recuperat dacă plățile nu sunt în cele din urmă validate de Uniunea Europeană. Fondurile pentru acest plan sunt blocate așteptând ca Ungaria să îndeplinească o serie de condiții stabilite de Comisie, în special în ceea ce privește independența justiției, lupta împotriva corupției și normele privind achizițiile publice”, mai scrie România liberă.

Ucraina se confruntă cu primele probleme de alimentare cu energie electrică la acest început de iarnă și face apel la ajutorul României, Slovaciei și Poloniei pentru a completa necesarul de energie.

„Principalul operator a anunțat că rețeaua electrică este într-o situație «dificilă». (…) Consumul a crescut în această perioadă din cauza temperaturilor scăzute iar instalațiile bombardate anul trecut de Rusia nu au fost, în totalitate, repuse în funcțiune. Și tot în contextul actualei etape a conflictului cu Rusia, Ucraina a anunțat crearea unei alianțe de apărare aeriană cu aliații occidentali, alianță în care Franța și Germania au rolul principal”, scrie RFI.

„Operatorul Ukrenergo, operatorul de electricitate din Ucraina, a anunțat că rețeaua electrică aflată într-o «situație dificilă» a recurs la importuri de energie din România, Slovacia și Polonia, ca asistență de urgență. Bombardamentele rusești de anul trecut au afectat serios infrastructura. Ucraina se teme că bombardamentele rusești din această iarnă ar putea trimite în întuneric și frig milioane de ucraineni. Până în prezent, Rusia nu a bombardat infrastructura energetică, dar rețeaua este deja suprasolicitată de temperaturile în scădere și, prin urmare, de creșterea consumului”, mai arată RFI.

Seară liniștită!

 

Ucraina cere ajutorul României, Poloniei și Slovaciei pentru a-și completa necesarul de energie electrică was last modified: noiembrie 24th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: