Românii, campioni mondiali la robotică

21 iul. 2021
Vizualizari: 604

După mulți ani în care românii s-au impus în competițiile internaționale de matematică și informatică, iată că și echipa României de robotică urcă pe prima treaptă a podiumului mondial.

„Echipa României a câștigat locul întâi la Campionatul Internațional de Robotică. Este prima dată în ultimii 30 de ani când câștigă Finala Mondială o echipă care nu este din Statele Unite”, scrie Digi24.

„«A fost o experienă de neuitat, noi am tras tare. Am făcut sacrificii foarte, foarte mari ca să ajungem la campionatul de robotică din Chicago. Eram foarte, foarte încrezători. În aprilie am doborât toate echipele din Rusia și fix cu două zile înainte de plecare am avut și un concurs online cu cele mai bune echipe din zona Asia Pacific, și parcă simțeam că ăsta e momentul nostru. Copiii erau foarte, foarte motivați și ne doream foarte mult o victorie. A fost foarte greu, a trebuit să luptăm împotriva celor mai bune echipe din America, a fost extraordinar de solicitant, dar am avut un ajutor neașteptat din partea comunității de români din Chicago. A fost un sentiment de nedescris în momentul în care am reușit nu doar să-i batem pe americani, dar să doborâm recordul mondial», a declarat Ionuț Panea, coordonatorul echipei României”, notează Digi24. Povestea acestui nou succes românesc o puteți citi pe site-ul Digi24.

Premierul Florin Cîțu anunță noi măsuri de relaxare a condițiilor sanitare impuse de Executiv, începând cu 1 august.

„Relaxări, nu restricții. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spațiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanți. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Așa cum arată acum situația, mergem cu ce avem, cu excepția evenimentelor. Suntem încă într-o situație foarte bună. Avem și condiții la intrarea în țară pe care nu le modificăm. Suntem precauți. Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea. Rămân vaccinuri și pentru a treia doză. Așteptăm decizia, dar specialiștii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Așa arată direcția în care merg discuțiile”, a afirmat Florin Cîțu, marți, la Parlament, scrie News.ro.

Despre valul 4 al pandemiei scrie și Adevărul.

„Valul 4 al pandemiei – generat de tulpina indiană (Delta) – va fi mult mai agresiv decât cele precedente, iar între 50% și 60% dintre persoanele nevaccinate care au trecut prin boală riscă să se reinfecteze. Calculele arată că cel puțin 130.000 de români riscă să moară în următorul val”, notează Adevărul, care reține și o declarație a col. dr. Valeriu Gheorghiță pe această temă.

„«Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de până acum, diferențele fiind legate de nivelul de imunizare din populație. (…) Cu cât numărul de persoane vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creștere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe este mai mare», a arătat col. dr. Valeriu Gheorghiță”, notează Adevărul.

„«Tulpina Delta (n.r. – varianta indiană) este mult mai contagioasă, are o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina inițială (n.r. – din Wuhan, China) și cu 60% mai mare decât tulpina Alfa (n.r. – varianta britanică, responsabilă pentru valul 3). În ceea ce privește virulența acestei tulpini, se pare că ar crește riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât la celelalte variante virale. Având în vedere că vorbim de o tulpină cu o rată bazală de reproducere de circa 6-7 (ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare) și care are capacitatea de a eluda parțial răspunsul imun ca urmare a trecerii prin boală, datele din momentul de față din India și Africa de Sud estimează că 50-60% dintre persoanele diagnosticate în momentul de față sunt cazuri de reinfecție. Datele arată că la persoanele care au trecut prin boală activitatea neutralizantă a anticorpilor (măsurată – n.r) la 6 luni în ceea ce privește varianta Delta este aproape nedetectabilă, lucru care se corectează prin vaccinare», a mai arătat col. dr. Valeriu Gheorghiță”, scrie Adevărul.

Comisia Europeană (CE) a publicat, marți, Raportul privind Statul de Drept la nivelul Uniunii Europene.

„Ministrul Justiției, Stelian Ion, a afirmat, marți, după ce Comisia Europeană a publicat Raportul privind Statul de Drept, că este primul an în care România este evaluată atât din perspectiva acestuia cât și din perspectiva Mecanismului de Cooperare și Verificare. «Raportul ne încurajează să continuăm reformele accelerat», a transmis ministrul, precizând că «imaginea obiectivă ne ajută să identificăm măsurile pentru a repara ce s-a stricat ani de zile în justiție»”, relatează News.ro.

Desființarea SIIJ este o altă temă care revine în paginile presei din România, prin consemnarea declarațiilor unor lideri guvernamentali.

„Vicepremierul Dan Barna a afirmat că în momentul de față coaliția este într-un blocaj cu privire la desființarea SIIJ, deoarece UDMR vrea să o mute sunt o altă denumire la Parchetul General, iar PNL este neutru și ar accepta orice formulă privind desființarea Secției speciale. El a mai spus că USR PLUS nu poate accepta ca această Secție să mai existe, însă discuțiile și lipsa unui acord arată și limitele coaliției”, scrie News.ro.

„«Continuăm discuțiile. Sper să găsim totuși o soluție, dar lucrurile sunt foarte complicate în acest moment. De fapt suntem într-un blocaj pe acest subiect. Despre ce calendar să vorbim? Putem asuma orice calendar, el nu se întâmplă. De ce vă spun că în realitate nu există o dorință pentru desființarea SIIJ și de fapt suntem singurii care luptăm pe acest front, pentru că a fost un acord în coaliție că așteptăm avizul Comisiei de la Veneția și, în funcție de acest lucru, vom hotărî și cu desființarea SIIJ. A venit avizul Comisiei de la Veneția care spune exact ce spune Guvernul și a trecut prin Guvern propunerea Ministerului Justiției prin trimiterea legii în Parlament și pare că de fapt angajamentul că da, găsim o soluție și desființăm SIIJ, nu mai contează. A venit și raportul Comisiei de la Veneția. Acum așteptăm să avem un raport pe statul de drept. Acolo ni se va spune același lucru, că SIIJ trebuie desființată. Eu sunt convins că colegii de la UDMR vor spune – da, dar noi nu suntem de acord cu această formulă. Cei la PNL sunt neutrii în această dezbatere. Spuneau că acceptă orice formulă. Și spun că ei sunt de acord cu desființarea în orice formulă», a declarat vicepremierul Dan Barna”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Românii, campioni mondiali la robotică was last modified: iulie 21st, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: