Guvernul României vrea să cumpere avioane F-16 din Norvegia

13 dec. 2021
Vizualizari: 249

Deși Guvernul a relaxat măsurile luate împotriva pandemiei, numărul cazurilor de infectare cu varianta Omicron a noului coronavirus crește în Europa. Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 8 cazuri de îmbolnăvire cu varianta Omicron.

Încă un caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România, a anunțat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică. Conform GCS, este vorba despre un bărbat de 39 de ani din județul Maramureș, care are istoric de călătorie în Nigeria. Acesta se află în izolare și starea lui de sănătate este bună. Bărbatul este vaccinat anti-COVID-19 cu schema completă”, scrie Agerpres.

Medicii din întreaga Europă, dar și din România, își pun, acum, problema eficacității vaccinurilor existente față de noua tulpină. Deja, în Africa de Sud, au apărut studii în acest sens, despre care scriu jurnaliștii de la Bloomberg.

„Un studiu preliminar publicat de cercetătorii din Africa de Sud arată că vaccinul Pfizer are o eficiență mai scăzută în blocarea variantei Omicron. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Sănătate din Africa din Durban au publicat date suplimentare despre un mic studiu lansat la începutul acestei săptămâni. Două doze de vaccin Pfizer anti-COVID-19 au o eficacitate de doar 22,5% împotriva infecției simptomatice cu varianta Omicron, dar poate împiedica boala severă. Datele au fost redate în urma experimentelor de laborator din Africa de Sud”, notează Bloomberg, citat de România liberă.

„Echipa de cercetători a fost prima care a arătat că varianta, găsită de oamenii de știință din Africa de Sud și Botswana și anunțată pe 25 noiembrie, ar putea «scăpa» în mare măsură, dar nu în totalitate, de anticorpii produși de vaccinul Pfizer. Totuși, ei au spus că o injecție de rapel ar putea crește imunitatea. Acest lucru a fost susținut de studiile efectuate chiar de Pfizer. Datele preliminare din Marea Britanie, publicate vineri, au arătat că boosterele de la AstraZeneca Plc și Pfizer/BioNTech îmbunătățesc protecția împotriva variantei Omicron până la 75% în primele zile după injectare”, mai notează România liberă.

AUR cere senatorilor să nu voteze Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice în sensul permiterii interceptării conversațiilor de pe WhatsApp, Telegram și Signal.

„Guvernul Cîțu a adoptat, cu trei zile înainte de a fi demis de Parlament, un Proiect de lege în care a fost introdus pe șest un articol ce lărgește, în mod nejustificat, interceptările electronice. (…) AUR a votat împotriva acestui proiect la Camera Deputaților și va fi consecvent la Senat. Cerem o dezbatere publică serioasă pe acest subiect, cu implicarea tuturor specialiștilor din societatea civilă”, a declarat deputatul George Simion, copreședinte AUR, potrivit unui comunicat de presă, scrie News.ro.

Facem, însă, o încercare – un apel la conștiința tuturor senatorilor, pentru a respinge acest proiect nefast. Să nu ne întoarcem la practicile statului totalitar din perioada comunistă. Nu vrem să redevenim o națiune supravegheată de securiști! AUR își propune să consolideze standardele democratice, nu să le coboare”, a mai subliniat senatorul Claudiu Târziu, copreședinte AUR, mai scrie News.ro.

„Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice a fost adoptat, fără modificări, de către Camera Deputaților la data de 7 decembrie, cu 256 de voturi pentru, 34 de voturi împotrivă și 7 abțineri. Toți parlamentarii AUR au votat împotriva acestui proiect”, mai notează News.ro.

Presa mai scrie despre alegerile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și reacția Ministerului român de Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște legitimitatea alegerilor organizate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și reiterează că România susține «o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean». Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de MAE, această reglementare trebuie să fie «în conformitate cu dreptul internațional, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său european»”, arată Digi24.

În timp ce situația de la granița dintre Ucraina și Rusia rămâne tensionată, Guvernul României intenționează să cumpere avioane F-16 din Norvegia.

„Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a transmis, vineri, Parlamentului o solicitare de aprobare prealabilă, în vederea achiziționării unui pachet de 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au analizat, vineri, solicitarea ministrului Apărării Naționale de aprobare prealabilă în vederea inițierii de către MApN a procedurii de atribuire a contractului de achiziție pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Solicitarea a fost transmisă către Comisiile de apărare ale Parlamentului”, scrie Agerpres.

„Potrivit sursei citate, Ministerul Apărării Naționale a hotărât inițierea demersurilor pentru achiziționarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și achiziția de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic și echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor”, mai arată Agerpres.

Seară frumoasă!

Guvernul României vrea să cumpere avioane F-16 din Norvegia was last modified: decembrie 13th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: