EU, tu şi o umbrelă

6 mart. 2025
Vizualizari: 219

Europa și România traversează vremuri tulburi. În așteptarea păcii din Ucraina, în tot mai multe cancelarii europene, dar și la București, se vorbește despre înarmare, în condițiile în care „umbrela” NATO ar putea fi în viitor mult mai mică sau ar putea să dispară, fără aportul SUA. Gândul scrie despre un editorial semnat de fostul comandant suprem al forțelor aliate James Stavridis, publicat de grupul media Bloomberg. Stavridis este de părere că retragerea Statelor Unite ale Americii din NATO ar însemna sfârșitul acestei alianțe pentru Europa.

„Acesta este un articol pe care nu am crezut niciodată că îl voi scrie, în calitate de fost comandant suprem aliat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Dar, din păcate, având în vedere toată retorica sceptică și din ce în ce mai divizată cu privire la venerabila alianță, care vine dinspre Washington și Europa din primele zile ale celei de-a doua administrații Donald Trump, este timpul să ne gândim cum ar arăta lumea din punct de vedere geopolitic dacă SUA s-ar retrage”, mărturisește James Stavridis în deschiderea editorialului său, notează Gândul.

„Potrivit lui Stavridis afirmă că retragerea SUA din NATO ar fi o greșeală de proporții, însă acest scenariu devine unul tot mai posibil, având vedere că există politicieni republicani, cu influență, care sprijină o astfel de initiative”, mai arată Gândul.

Europa caută soluții. Vom avea o armată comună a UE sau armatele naționale își vor mări capacitatea de apărare și se vor coordona în cazul unui atac extern?

„Președintele Franței, Emmanuel Macron, a evidențiat constant necesitatea creării unor forțe armate europene independente, cerând consolidarea autonomiei strategice. Macron și premierul britanic, Keir Starmer, au organizat o reuniune de urgență a liderilor europeni pentru a discuta o inițiativă separată de oprire a războiului din Ucraina”, mai scrie Gândul.

Friedrick Merz, favorit pentru a deveni cancelar al Germaniei, a cerut consolidarea apărării europene.

„Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca Donald Trump să nu mai susțină necondiționat angajamentul NATO privind apărarea colectivă. Este crucial ca europenii să facă toate eforturile pentru a ne asigura că putem apăra continentul singuri”, a subliniat Merz, mai arată Gândul.

„La nivel colectiv, Europa are al doilea cel mai mare buget al apărării din lume, mai mare decât al Chinei sau Rusiei. Contribuțiile europenilor în materie de securitate cibernetică, informații secrete și operațiuni spațiale sunt esențiale”, mai scrie Gândul.

Eurodeputatul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național al AUR, i-a solicitat miercuri lui Călin Georgescu să ofere clarificări urgente cu privire la afirmațiile  făcute în interviul acordat jurnalistei din Republica Moldova, Natalia Morari.

„Dacă decizia candidatului la alegerile prezidențiale din România de a realiza o emisiune împreună cu un personaj extrem de controversat din Republica Moldova poate fi o opțiune personală, unele afirmații și viziuni politice susținute de dl Georgescu au darul de a deruta complet publicul”, a notat Claudiu Târziu pe Facebook, scrie Libertatea.

„Liderul AUR a criticat în special utilizarea de către Călin Georgescu a termenului «poporul moldovean», considerând că acesta este specific expansionismului sovietic și rusesc, fără nicio legătură cu cetățenii Republicii Moldova. O a doua problemă menționată de liderul AUR se referă la declarația lui Georgescu potrivit căreia «acum nu este momentul» pentru o discuție despre unirea Republicii Moldova cu România. Târziu a subliniat că un astfel de mesaj, venit din partea unui candidat cu șanse mari la președinție, riscă să dezamăgească exact electoratul cu cele mai puternice convingeri patriotice”, mai arată Libertatea.

ȘI tot Libertatea prezintă rezultatele unui sondaj Avangarde, realizat în perioada 18-24 februarie, pe un eșantion de 1.300 de români, cu o marjă de eroare la eșantionare este de maximum +/- 2,3%, care identifică problemele românilor, acum, la începutul primăverii.

„Aproape 40% dintre români consideră că cea mai mare problemă internă a țării care le afectează viața de zi cu zi sunt alegerile prezidențiale din luna mai. În același timp, 20% consideră că inflația sau relațiile de încredere între stat și cetățean îi afectează cel mai mult în viața de zi cu zi. 14% dintre românii chestionați au susținut că cea mai mare problemă a țării la nivel intern este funcționarea instituțiilor, iar 2% cred că această problemă este reducerea aparatului bugetar. 5% dintre românii chestionați au ales să nu răspundă la această întrebare”, scrie Libertatea.

Atașatul militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și adjunctul acestuia au fost declarați persona non-grata pe teritoriul României.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a atașatului militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și a adjunctului acestuia, pentru desfășurarea de activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, a transmis, miercuri, MAE, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.  

„Moscova «va da un răspuns adecvat» la declararea de către România a atașatului militar rus de la București și a adjunctului său ca personae non grata”, a declarat miercuri pentru TASS Ministerul rus de Externe, mai arată News.ro.

„Curtea Supremă a SUA, deși dominată de judecători conservatori, a refuzat miercuri să permită administrației președintelui Donald Trump să oprească plăți către organizații de ajutor străine pentru munca pe care acestea au efectuat-o deja pentru guvernul american, în condițiile în care președintele republican încearcă să pună capăt proiectelor umanitare americane din întreaga lume”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Organizațiile umanitare l-au acuzat pe Trump în justiție că și-a depășit autoritatea în temeiul legislației federale și al Constituției SUA prin desființarea efectivă a unei agenții federale independente și prin anularea cheltuielilor autorizate de Congres. Printre reclamanții în litigiu se numără Coaliția de apărare a vaccinurilor împotriva SIDA, Journalism Development Network, compania de dezvoltare internațională DAI Global și organizația de asistență pentru refugiați HIAS”, mai scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Papa Francisc, care se luptă de aproape trei săptămâni cu o dublă pneumonie, a rămas în stare stabilă pe tot parcursul zilei de miercuri și nu a avut noi crize respiratorii, a anunțat Vaticanul miercuri seara, precizând că suveranul pontif și-a reluat unele activități și a petrecut o mare parte din zi într-un fotoliu”, relatează Reuters, scrie News.ro.

„Papa în vârstă de 88 de ani a fost internat la spitalul Gemelli din Roma pe 14 februarie cu o infecție respiratorie severă care a necesitat un tratament în continuă evoluție. Într-un buletin de sănătate relativ optimist, Vaticanul a declarat miercuri seara că papa și-a reluat unele activități și a petrecut mare parte din zi într-un fotoliu. Ultima dată când Vaticanul a precizat că papa a fost capabil să lucreze a fost pe 27 februarie”, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

EU, tu și o umbrelă was last modified: martie 6th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: