Cu mască, fără mască

16 feb. 2022
Vizualizari: 371

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă a fost declarată, marți, neconstituțională, de către Curtea Constituțională a României (CCR).

„Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (3) și (5) și ale art. 79 alin. (1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Potrivit CCR, actele normative anterioare și ulterioare O.U.G. nr. 192/2020 rămân în vigoare. Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art. 147 alin. (1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului 192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, rămân în continuare în vigoare”, relatează Agerpres.

De altfel, Guvernul a transmis, marți, după decizia CCR, că se așteaptă motivarea hotărârii și se vor lua măsuri în funcție de aceasta.

„Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, a transmis, marți, Executivul, referindu-se la decizia CCR cu privire la portul măștii în spațiile deschise, notează News.ro.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat, la Antena 3, că decizia Curții Constituționale nu analizează fondul Ordonanței de Urgență a Guvernului, ci doar faptul că a lipsit avizul Consiliului Legislativ.

„Trebuie să înțelegem că, în momentul în care Curtea spune că Ordonanța este neconstituțională în totalitate, ceea ce rămâne în vigoare este Legea nr. 55 care prevede obligativitatea purtării măștilor în spații închise, spații comerciale, la locul de muncă. Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măștii în spațiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi. Va trebui mai întâi să așteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial. O să dureze o perioadă de timp, eu simt că va coincide cu momentul în care și autoritățile au spus că vor adopta o serie de relaxări”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, scrie News.ro.

„Decizia Curții Constituționale produce efecte pentru viitor. Pe perioada de timp până la publicare, toate aceste acte normative erau considerate în vigoare, legale. Deciziile CCR produc efecte pentru viitor, dar trebuie să vedem și motivarea care este foarte importantă”, a mai afirmat Renate Weber, mai arată News.ro.

Direcția Națională Anticorupție a transmis, marți, că proiectul adoptat de Guvern privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu reprezintă „din păcate” un progres în asigurarea eficienței combaterii corupției.

„Direcția Națională Anticorupție s-a exprimat în mod ferm și constant pentru desființarea SIIJ și revenirea în competența sa a faptelor de corupție și asimilate corupției săvârșite de magistrați. Această poziție fermă a fost adusă la cunoștința opiniei publice și a instituțiilor cu atribuții în domeniu, în repetate rânduri, ea bazându-se pe argumente temeinice. Subliniem din nou nevoia României de a dispune de o structură de combatere a corupției, cu precădere la nivelurile cele mai înalte, care să fie eficientă, funcțională, specializată, înzestrată cu un grad înalt de independență operațională și cu resurse umane și tehnice pe măsură. Structura pe care o avem în vedere a fost deja creată încă din anul 2002 și funcționează de 20 de ani, aceasta fiind Direcția Națională Anticorupție”, a transmis DNA, scrie Agerpres.

„Într-un stat ca România, în care nivelul de percepție a populației cu privire la corupție rămâne ridicat, combaterea corupției nu poate pierde din vedere sectoare esențiale pentru funcționarea unui stat, așa cum este sectorul judiciar. A rupe din competența DNA, un sector vital pentru societatea românească, este de natură să fragmenteze lupta împotriva corupției la nivel înalt și mediu și să îi reducă eficiența”, mai precizează DNA, notează Agerpres.

Presa mai notează că demisia Președintelui USR, Dacian Cioloș, de la conducerea USR a fost urmată de un val de demisii din partid.

„Au plecat aproximativ 400 de membri USR și au venit circa 100 de persoane noi în partid, după ce Dacian Cioloș a renunțat la Președinția partidului”, a precizat purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuț Moșteanu, scrie Cotidianul.

„Plecarea oricărui coleg este un moment trist pentru noi și eu le mulțumesc tuturor celor care au ales să-și dea din timp o secundă, un minut, o zi din viață pentru acest partid și cred în continuare că noi suntem soluția cea mai bună pentru viitorul României. Îi aștept pe fiecare, îl aștept pe fiecare român care crede că USR este soluția bună pentru viitorul României alături de noi. E un moment complicat pentru partid. Așa cum am trecut de multe ori peste momente complicate, o să trecem și peste asta. Am încredere în colegii mei și în solidaritate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al USR, mai arată Cotidianul.

Dacă presa din întreaga lume nota zilele trecute că, miercuri, Rusia ar putea declanșa o ofensivă asupra Ucrainei, iată că Ministerul rus al Apărării a publicat, chiar în ziua posibilului atac, imagini în care sunt prezentate coloane de tancuri și vehicule militare care părăsesc Crimeea.

„Echipamentele militare sunt încărcate în trenuri care părăsesc Crimeea pe un pod de cale ferată. Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, și o parte a trupelor se vor întoarce la bazele lor permanente”, notează Digi.24.

„Unitățile din districtul militar Sud care și-au încheiat participarea la exercițiile tactice în poligoane din peninsula Crimeea se îndreaptă cu trenul către locurile de încartiruire permanentă”, a informat Ministerul Apărării rus, mai scrie Digi.24.

Presa mai scrie că Ucraina a cerut, marți, o întâlnire urgentă cu Rusia și OSCE, după ce Parlamentul rus a solicitat Moscovei să recunoască independența teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

„Conform sursei citate, Ucraina a solicitat o reuniune urgentă a așa-numitului grup de contact trilateral, care cuprinde Ucraina, Rusia și OSCE, organizație cu sediul la Viena care acționează ca observator în conflictul din estul Ucrainei din 2014”, notează Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Presa mai arată că Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre apelul Dumei de Stat privind recunoașterea republicilor separatiste Donețk și Lugansk și consemnează reacția acestuia.

„Deputații parlamentului, ca în orice țară, în Rusia sunt ghidați de opinia publică, de opinia alegătorilor lor, o simt subtil. Și acest lucru este destul de evident: în țara noastră, marea majoritate a oamenilor simpatizează cu locuitorii din Donbass, îi susțin și speră că situația de acolo se va schimba radical în bine pentru ei”, a spus Președintele Putin, notează Adevărul.

„Voi pleca de la premisa că trebuie să facem totul pentru a rezolva problemele din Donbass, dar pentru a face acest lucru, în primul rând, pe baza oportunităților nerealizate pe deplin pentru implementarea acordurilor de la Minsk. Ne bazăm foarte mult pe faptul că partenerii noștri atât de peste mări, cât și din Europa, în primul rând Germania și Franța, vor avea o influență corespunzătoare asupra autorităților actuale de la Kiev, iar această soluție va fi găsită”, a mai spus Președintele Putin, mai arată Adevărul.

Potrivit lui Putin, „în Ucraina, drepturile omului sunt încălcate masiv și sistematic, discriminarea față de populația de limbă rusă este fixată la nivel legislativ”, mai arată Adevărul.

„Potențiala recunoaștere de către Rusia a republicilor populare Donețk și Lugansk ar fi contrară acordurilor de la Minsk. Acest lucru a fost declarat marți de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă în ajunul unei reuniuni a miniștrilor apărării din țările alianței la Bruxelles”, mai notează Adevărul, despre situația tensionată din estul Ucrainei.

 

Seară frumoasă!

Cu mască, fără mască was last modified: februarie 16th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: