155 views
Intră sau nu Capitala în carantină? Aceasta este întrebarea de pe buzele bucureştenilor, la începutul acestei săptămâni. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, duminică, şi a decis ca, începând de luni, ora 00:00, să fie prelungite restricţiile în Bucureşti, pentru o perioadă de 14 zile. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că nu exclude măsura carantinei în Bucureşti, în cazul în care rata de infectare depăşeşte 6 la mia de locuitori.
„Nu putem exclude acest lucru şi după 6 la mie şi senzaţia mea este că vom ajunge acolo în câteva zile, nicio măsură nu poate fi eliminată încă o dată. (…) Aşteptarea mea este ca incidenţa să treacă de 6 la mie în Bucureşti. Nu am niciun motiv să cred că lucrurile s-au schimbat fundamental în ultimele 24 de ore”, a afirmat ministrul Voiculescu, scrie News.ro.
Ministrul susţine că vor fi revizuite toate criteriile pentru impunerea carantinei.
„Aceleaşi măsuri cu care ne-am obişnuit, aceleaşi măsuri care se iau în carantină peste tot în ţară. Aceleaşi măsuri trebuie luate şi în Bucureşti. Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale, cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa fiecăruia dintre noi”, a mai explicat Voiculescu, mai arată News.ro.
„Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că, în cazul în care Bucureştiul ajunge la o rată a infectărilor de 6 la mia de locuitori, atunci nu vor mai putea fi făcute cursuri, potrivit ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii, fiind posibil să fie luată măsura carantinării zonale, atât în Capitală, cât şi în localităţile limitrofe, aflate deja în carantină, astfel încât «circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţia, în special în mijloacele de transport în comun, în pieţe, mall-uri. Evident că deplasarea va trebui făcută în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere»”, mai arată News.ro.
Presa mai scrie că Timișoara și comunele limitrofe rămân în carantină.
„Măsura a fost deciză de Raed Arafat, după consultări cu conducerea Ministerului Sănătății, și este valabilă pentru încă 72 de ore, «fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau național»”, relatează Digi 24.
„Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș, a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din Județul Timiș, respectiv, municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 00:00”, se arată într-un comunicat transmis de Grupul de Comunicare Strategică, mai arată Digi 24.
Presa mai scrie că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, infirmă „zvonurile” privind intenţia Guvernului de a reduce veniturile medicilor.
„Am fost, astăzi, în vizită la un centru de vaccinare şi la un spital. Am fost surprins să aflu de zvonurile împrăştiate de diverse persoane iresponsabile, că Guvernul ar avea în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc în momentul ăsta greul pandemiei. Nu a fost nicio discuţie în Guvern sau în coaliţie despre aşa ceva, iar poziţia Ministerului Sănătăţii vă asigur că este clară: nici gând”, a scris ministrul Sănătăţii, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, arată Agerpres.
Guvernul a aprobat, vineri, plafonul garanţiilor pe 2021 pentru Programul „Noua Casă”.
„În şedinţa de Guvern, de astăzi, am aprobat hotărârea prin care se acordă plafonul pentru «Noua Casă». Un program important, este ultimul an din acest program 2017 – 2021, un plafon de 1,5 miliarde de lei. Sunt sigur că foarte mulţi români aşteptau acest program”, a declarat premierul Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, scrie Agerpres.
News.ro scrie şi despre modificările care ar putea fi aduse de ministerul Justiţiei procedurii restructurării şi insolvenţei, în urma transpunerii unei directive a Uniunii Europene.
„Întrucât acest mecanism, în reglementarea în vigoare, s-a dovedit ineficient şi neatractiv, se propun prin proiectul de lege proceduri clare, simple şi eficiente, care să încurajeze companiile şi creditorii să apeleze la restructurare încă de la primele semne de dificultate. Cresc, astfel, şansele de redresare a afacerilor, sunt salvate locuri de muncă şi valoarea din companiile româneşti”, a transmis, vineri, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.
„Suspendarea pe o perioadă determinată a executărilor silite, regula păstrării de către debitor a administrării afacerii, cerinţe de vot echilibrate, procedura suplă de confirmare de către instanţă a rezultatelor negocierilor sunt doar câteva dintre instrumentele care ne aşteptăm să aducă eficienţă acestor proceduri. Sunt create, în spiritul Directivei, garanţii adecvate pentru creditori, care să le confere încredere pentru a finanţa o restructurare a afacerii şi să le asigure o recuperare a creanţelor superioară celei din insolvenţă”, a mai transmis MInisterul Justiţiei, mai arată News.ro.
Creşte numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 şi la sud de Dunăre. Bulgaria anunţă noi cifre record la un nivel-record de la debutul epidemiei, în martie 2020.
„În ultimele 24 de ore, au fost raportate 2.541 de cazuri noi de infectare, ridicând numărul total la 302.480, într-o ţară cu 7 milioane de locuitori. Bilanţul deceselor persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a ajuns la 11.966. Al treilea val al epidemiei a determinat guvernul să decidă închiderea grădiniţelor, şcolilor, restaurantelor, magazinelor mari şi sălilor de sport începând de luni, cu zece zile înaintea alegerilor legislative de la 4 aprilie”, relatează Libertatea.
Seară frumoasă!