O primă victorie a profesorilor

31 mai 2023
Vizualizari: 190

Deschidem Revista din această seară cu revendicările salariale ale profesorilor, care par să-și găsească o rezolvare temporară.

„Guvernul va adopta, joi, prin ordonanță de urgență, creșterea salariilor prevăzute în Legea nr. 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din creșterea pe grila din viitoarea lege a salarizării, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024, se arată într-un comunicat al Executivului. Anunțul Guvernului a venit în urma întâlnirii pe care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca au avut-o la Palatul Victoria, miercuri, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora. Totodată, pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar”, relatează Cotidianul.

Cererile de azi ale profesorilor și ale altor categorii socio-profesionale vin după o serie de majorări de prețuri și o creștere rapidă a inflației. O analiză a Footprints AI a valorii medii lunare a coșului de cumpărături, în 2022, ne arată cum au evoluat prețurile la alimente și la bunurile de bază.

„Valoarea medie lunară a coșului de cumpărături în România a crescut cu 10%-15% în 2022, produsele alimentare și bunurile de larg consum fiind preponderente, potrivit unei analize Footprints AI, companie românească ce operează una dintre cele mai avansate platforme de Retail Media din lume. Interesul consumatorilor pentru produsele bio și ecologice a crescut în 2022, în timp ce, în ultimele luni, cumpărăturile de impuls au scăzut, ca urmare a ponderării cheltuielilor în contextul actualei inflații și a maturizării pieței.Astfel, comportamentul de consum s-a modificat și pe segmentul produselor de necesitate. Românii pun accent acum mai mult pe controlul cheltuielilor, cumpără mai des, dar mai puțin și accesează produse ușor inferioare calitativ celor achiziționate anul trecut”, relatează România liberă.

Ministrul de interne Lucian Bode a anunțat, miercuri, 31 mai, după o întâlnire la București cu reprezentanți ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, că salariile polițiștilor vor crește de la 1 iunie 2023.

„Sindicatele din poliție au solicitat în primul rând aplicarea integrală a Legii 153, lucru care se va întâmpla în prima etapă aplicând legea începând cu 1 iunie pentru tot ce înseamnă drepturi salariale, solde de grad și, după rectificare, acordarea acelor sporuri care sunt cuprinse în Legea nr. 153”, a transmis ministrul Lucian Bode, scrie Libertatea.

„Potrivit Europol, noile creșteri salariale se vor face simțite la salariul pe luna august și vor însuma, în medie, 374 de lei”, mai notează Libertatea.

Miercuri, sindicaliștii din penitenciare au refuzat munca suplimentară și astfel s-a ajuns la blocarea mai multor sectoare ale activității, timp de patru ore. Dacă revendicările salariale nu vor fi soluționate, sindicaliștii amenință că durata protestului va fi majorată în luna iunie.

„Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare SNPP, afiliat la Federația PUBLISIND și Blocul Național Sindical, a declanșat din 28 mai 2023 adunarea de semnături pentru blocarea activităților din Poliția Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31.05.2023, începând cu ora 6:30”, au anunțat sindicaliștii înaintea protestului, scrie Libertatea.

„În total, peste 8.000 de membri de sindicat participă la acțiunea de protest. Aceștia au precizat că, dacă revendicările vor fi ignorate, în luna iunie vor crește blocajul de la 4 ore la minimum 4 zile”, mai arată Libertatea.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri, în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

„S-au înregistrat 207 voturi «pentru», 26 «împotrivă» și 30 abțineri. Proiectul modifică și completează în acest sens Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice”, relatează Agerpres.

„Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, reales duminică pentru un al treilea mandat, nu mai participă la summitul «Comunității Politice Europene» (CPE), care se va desfășura joi în apropiere de Chișinău”, scrie miercuri publicația Politico.eu., citată de Agerpres.

„Erdogan era așteptat la acest summit, care se dorește a fi o demonstrație de solidaritate în fața Rusiei, dar s-a retras în ultimul moment, notează sursa citată, care afirmă că trei oficiali implicați în pregătirea reuniunii i-au confirmat informația. (…) Summitul, desfășurat pentru a doua oară în acest format, reunește cele 27 de state membre ale UE, plus zece țări din vecinătatea blocului comunitar. Vor participa de asemenea președinții principalelor instituții ale UE, respectiv Comisia, Consiliul European și Parlamentul European”, mai arată Agerpres.

 Seară liniștită!

 

O primă victorie a profesorilor was last modified: mai 31st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: