Vine valul 6 al pandemiei de COVID-19

20 iul. 2022
Vizualizari: 434

Deschidem Revista din această seară cu o informație care ne face să ne reamintim de coșmarul trăit în ultimii 2 ani: numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2 crește îngrijorător în România. Peste 3.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, anunță ministerul Sănătății. Presa consemnează o declarație a ministrului Alexandru Rafila în legătură cu modul de gestionare de Ministerul Sănătății a acestui nou val al pandemiei de COVID-19.

Putem vorbi de valul șase, dar, deocamdată, suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni. (…) Deci, e clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiți să putem să răspundem provocărilor acestui val șase, generat de tulpini mai transmisibile. Din fericire, nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt, în general, ușoare. Am ajuns, deja, în România la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare o creștere, probabil, spre jumătatea lunii august, iar acest lucru trebuie să meargă în paralel cu un sistem de sănătate pregătit, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienții cu forme ușoare sau medii care au nevoie de evaluare și de tratament”, a afirmat Rafila, în cadrul unei dezbateri organizate de DC News Media Group, scrie Agerpres.

„Aplicăm același scenariu din valul anterior, care a permis menținerea spitalelor funcționale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punctul de vedere al pacienților COVID și, pe de altă parte, a permis accesul pacienților cu alte patologii la asistență medicală. Cam asta ar trebui să fie filozofia”, a explicat ministrul Rafila, notează Agerpres.

„Am redeschis centrele de evaluare și de tratament, centrele ambulatorii, mărim capacitatea de testare. Și, fac un apel la toate persoanele care au simptome să se testeze, fie la medicul de familie, fie într-o farmacie din program, fie la un centru acesta de recoltare a probelor care există în municipiul București, fie la ambulanță, pentru că și ambulanța este un sprijin de nădejde în gestionarea acestei pandemii”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila, scrie Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ de modificare a Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care se reglementează finanțarea unităților de învățământ speciale particulare.

„Finanțarea învățământului special din unitățile de învățământ particular acreditate se asigură din sumele defalcate, din unele venituri ale bugetului de stat prin bugetele locale ale Consiliilor județene și ale sectoarelor municipiului București, indiferent de locul de domiciliu al elevilor, prin contract managerial. Consiliile județene și ale sectoarelor municipiului București asigură finanțarea cheltuielilor salariale pentru cadrele didactice, didactice auxiliare și nedidactice încadrate în învățământul special particular acreditat, în limitele cuantumului salarial al personalului angajat în unitățile de învățământ special de stat și în limitele de normare prevăzute de legislația în vigoare”, prevede Legea, scrie Agerpres.

Fermierii vor putea accesa creditele bancare de la CEC, în valoare de cel mult trei ori subvenția anuală pe suprafață care li se cuvine de la Uniunea Europeană.

„Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat săptămâna trecută într-o conferință de presă demararea programului „De trei ori subvenții”. Creditul va fi garantat în proporție de 80% din valoare de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), iar dobânda va fi de 2% pe an plus ROBOR”, notează Adevărul.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a cerut Occidentului să furnizeze un număr mult mai mare de sisteme de artilerie de precizie, afirmând că acestea ar putea „schimba jocul” războiului.

„Aceste sisteme ne-au permis să distrugem circa 30 de posturi de comandament și depozite pentru stocarea de muniții”, a declarat Reznikov la Atlantic Council, transmite AFP, citată de Agerpres și Digi 24.

„Acest lucru a redus semnificativ avansul rușilor și a redus enorm intensitatea tirurilor lor de artilerie. Prin urmare, funcționează. Le suntem recunoscători partenerilor noștri.(…) Pentru o contraofensivă eficientă, cred că am avea nevoie de cel puțin 100.(…) Acest lucru ar putea schimba jocul pe câmpul de luptă”, a adăugat ministrul Reznikov, scrie Digi 24.

„Reznikov a făcut apel de asemenea la livrarea de sisteme cu rază de acțiune mai lungă – între 100 și 150 de kilometri – pentru a deconecta trupele ruse de dispozitivul lor de sprijin”, mai scrie Digi 24.

Rusia și Iranul au semnat un acord strategic de cooperare în industria petrolului și gazelor, Moscova urmând să facă investiții de 40 de miliarde de dolari în industria energetică iraniană.

Acordul a fost semnat în contextul vizitei Președintelui rus, Vladimir Putin, la Teheran, unde se întâlnește cu omologii săi din Iran și Turcia, Ebrahim.

Raisi și Recep Tayyip Erdogan. Compania rusă Gazprom urmează să facă investiții de 40 de miliarde de dolari în industria petrolieră din Iran, în virtutea contractului semnat cu Grupul Național de Petrol din Iran (NIOC), potrivit agenției IRNA, citată de publicația italiană Il Fatto Quotidiano”, scrie Cotidianul, citat de România liberă.

Valul de căldură face ravagii în Europa. Peste o mie de oameni au murit în statele europene din cauza temperaturilor foarte mari.

„Temperaturile vor crește în următoarele zile și în Olanda, și în Belgia, în timp ce incendiile de vegetație continuă să facă ravagii în sudul continentului”, scrie BBC, citat de Libertatea.

„Europa de Vest se va confrunta în continuare cu temperaturi sufocante în următoarele zile, pe măsură ce valul de caniculă se îndreaptă spre nord, au avertizat meteorologii. În Franța și în Marea Britanie au fost deja emise avertismente de căldură extremă, în timp ce în nordul Spaniei s-au înregistrat luni temperaturi de 43 de grade Celsius. În Marea Britanie, specialiștii avertizau că ziua de marți ar putea fi cea mai călduroasă zi din istorie. Și în mai multe părți ale Franței au fost înregistrate cele mai calde zile din istorie. În orașul Nantes, spre exemplu, situat în vestul țării, s-au înregistrat 42 de grade Celsius, a anunțat biroul național de meteorologie. În acest timp, incendiile de vegetație din Franța, Portugalia, Spania și Grecia au forțat mii de oameni să își părăsească locuințele”, mai scrie Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Seară liniștită!

Vine valul 6 al pandemiei de COVID-19 was last modified: iulie 20th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: