Se ieftinesc unele alimente de bază

2 aug. 2023
Vizualizari: 175

Marți, 1 august, a intrat în vigoare ordonanța de plafonare a adaosului comercial, prin care anumite alimente precum pâinea, laptele, fructele, legumele și carnea urmează să se ieftinească, măsură care se va aplica pe o perioadă de 3 luni, cu posibilități de prelungire.

„Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial sunt: pâinea albă 300 – 500 grame, fără specialități lapte de vacă 1,5% grăsime, 1 litru brânză telemea de vacă vrac iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame făină albă de grâu „000” 1 kg mălai 1 kg ouă găină M, 10 bucăți ulei de floarea soarelui 1 litru carnea de pui carnea de porc legume (roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia) fructe (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă) cartofi albi vrac zahăr alb 1 kg”, scrie Libertatea.

Presa scrie azi și despre de investițiile în domeniul energetic, anunțând că Ministerul Energiei, Ministerul Mediului și Hidroelectrica au constituit un grup de lucru comun care se va ocupa de finalizarea unor hidrocentrale.

„Astăzi am demarat împreună cu colegul meu Mircea Fechet, ministrul Mediului, și specialiștii celor două ministere, împreună cu Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica, și echipa lui, un grup de lucru comun pentru investițiile în sectorul energetic. Pe de-o parte, vizăm deblocarea proiectelor de infrastructură în hidrocentrale, proiecte începute și înainte de 1989, cu grad de execuție de peste 90%. Pe de altă parte, pregătim noile proiecte strategice ale României, de la Tarnița-Lăpuștești până la Strategia Națională pe Hidrogen și legea pentru centrale eoliene offshore”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, notează Agerpres.

„Toate aceste investiții vor însemna locuri de muncă, facturi mai mici pentru cetățeni și companii și un aer mai curat (energie verde)”, a mai arătat ministrul Burduja, scrie Agerpres.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că pe 17 august va avea o amplă discuție cu procurorul general, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), șeful CSM și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, despre salarizarea din sistemul de justiție.

„Vă dau o știre în premieră – în data de 17 august va avea loc o discuție pe care am acceptat-o și eu împreună cu procurorul general, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele CSM, șeful Parchetului General, cu ministrul Muncii o discuție absolut necesară pe grila de salarizare pe sistemul de justiție”, a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferință de presă susținută marți la sediul PNL Călărași, scrie News.ro.

„Îmi doresc ca discuțiile să fie constructive, să avem un dialog constructiv, echilibrat, care să permită acestui sistem de justiție să își desfășoare activitatea la standardele pe care trebuie să le desfășoare”, a completat Gorghiu, mai notează News.ro.

DIICOT anunța marți că a fost dispusă trimiterea în judecată a 16 persoane, în Dosarul „Enigma”, care vizează cea mai amplă piață online de vânzare a drogurilor, cu peste 11.000 de utilizatori.

„Prin rechizitoriul din data de 27.07.2023, în cauza cunoscută public «Dosarul ENIGMA», ce viza combaterea traficului de droguri de risc și mare risc prin intermediul unui grup creat pe o platformă de mesagerie sub numele «Iarba Dulce», dar și a altor grupuri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați”, anunța, marți, DIICOT, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.

„Sursa citată a precizat că șase inculpați sunt în stare de arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru aflați sub măsura controlului judiciar, un inculpat în stare de libertate și un inculpat arestat în altă cauză”, mai arată News.ro.

„Președintele democrat al SUA, Joe Biden, și predecesorul său republican, Donald Trump, sunt la egalitate în intențiile de vot în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor, relevă un sondaj publicat marți de cotidianul The New York Times și în care amândoi au 43%”, relatează agenția EFE, scrie Agerpres.

„Potrivit sondajului publicat de The New York Times, circa 45% dintre alegătorii democrați sprijină realegerea lui Biden, procent care a crescut considerabil față de iulie anul trecut, când numai 26% din simpatizanții democrați doreau ca președintele octogenar să încerce obținerea unui nou mandate”, mai scrie Agerpres.

„Cotidianul citat atribuie această creștere deciziei Curții Supreme – instanță unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori – de a limita dreptul la avort, rezultatului peste așteptări al democraților la alegerile de la jumătatea mandatului și scăderii inflației în ultimele luni”, mai notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Se ieftinesc unele alimente de bază was last modified: august 2nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: