163 views
Președinția maghiară a Consiliului Uniunii Europene poate aduce României beneficii. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat luni, într-o conferință de presă, la Târgu Mureş, că unul dintre obiectivele președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obțină statutul de membru al zonei Schengen.
„Unul din obiectivele importante ale preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obţină statutul de membru al zonei Schengen. Este şi interesul naţional al Ungariei şi este interesul întregii naţiuni (…). De-a lungul graniţei româno-maghiare există 10 puncte de trecere a frontierei care pot fi folosite doar o dată pe săptămână de cetăţenii din cele două ţări, pentru că dumneavoastră nu sunteţi stat membru Schengen. Odată ce aţi intrat în Schengen, imediat putem avea o legătură mai strânsă între cetăţenii noştri, iar traiul de-a lungul graniţelor va primi un nou sens, comunităţile transfrontaliere vor primi un nou sens şi noi posibilităţi, motiv pentru care noi vom face tot ce ţine de noi ca să vă puneţi alătura zonei Schengen”, a declarat ministrul Péter Szijjártó, scrie Agerpres.
În privinţa aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ministrul ungar a arătat că ţara sa susţine acest deziderat al Chișinăului
„Susţinem la maxim tendinţele de aderare a Republicii Moldova. Există o colaborare strânsă între cele două ţări la nivel politic, economic. Tehnic oferim toată susţinerea pentru Republica Moldova în aşa fel încât, cât mai repede şi în paşi cât mai mari, să progreseze pe calea integrării”, a afirmat oficialul Guvernului de la Budapesta, mai arată Agerpres.
Presa mai scrie despre o declarație a premierului Marcel Ciolacu. Acesta susţine co recalcularea pensiilor, de la 1 septembrie, va determina şi o modificare a plafonului peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei.
„La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei … Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Ciolacu, scrie Adevărul.
„De Ziua Internaţională a Copilului, 1 iunie, copiii cu vârsta de până la 11 ani vor avea parte de gratuitate la biletele de avion achiziţionate pentru ei în data de 1 Iunie 2024 pentru orice perioadă de călătorie”, anunță TAROM, scrie Gândul.
„Gratuitatea se aplică doar pentru copiii care călătoresc însoţiţi de un adult. De asemenea, tot de 1 iunie, copiii vor putea să viziteze o aeronavă, cu acces inclusiv în cabina de pilotaj, de Ziua Porţilor Deschise, organizată de TAROM de Ziua copilului. Ziua Porţilor Deschise se va desfăşura în incinta Hangarului TAROM şi a platformei din faţa acestuia şi se adresează tuturor celor care doresc să participe, copii şi adulţi”, mai arată Gândul.
Adolescenții în vârstă de 17 ani care deţin permis auto categoriile B şi BE ar putea conduce un autovehicul dacă sunt asistați de o persoană care are permis de conducere din aceeași categorie de minimum 10 ani, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit luni de Senat.
„Accesul la obţinerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani are ca rol principal responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile. De asemenea prin măsura pe care o propunem în prezentul proiect de lege, persoana care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie, considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani. Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic. Astfel riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se precizează în expunerea de motive, scrie Cotidianul.
„Proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru modificarea şi completarea art. 337 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal va fi dezbătut şi votat de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz”, mai arată Cotidianul.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe liderii occidentali să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a obține pacea folosind „toate mijloacele” necesare.
„Apelul său vine în contextul în care Rusia face progrese împotriva Ucrainei, Kievul suferind din cauza lipsei de arme furnizate de Occident. Rusia, a declarat președintele Zelenski, arunca în fiecare lună aproximativ 3.200 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei.(…) Liderul ucrainean a respins ideea de a invita Rusia la un summit de pace planificat în Elveția luna viitoare”, notează Adevărul.
„La summit sunt așteptați să participe reprezentanți din peste 90 de țări. Delegații vor încerca să traseze un curs pentru o pace justă și durabilă în Ucraina, pe baza a 10 cereri formulate de Kiev, care solicită returnarea tuturor teritoriilor invadate, plata de despăgubiri pentru daunele cauzate de război și crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție crimele de război rusești, un plan pe care Moscova l-a respins categoric. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, este pregătit pentru discuții, dar numai «pentru a atinge obiectivele care se realizează acum prin intermediul operațiunii militare speciale», așa cum descrie Rusia războiul din Ucraina”, mai scrie Adevărul.
Seară liniştită!