Ungaria susţine România pentru intrarea în Schengen

28 mai 2024
Vizualizari: 107

Președinția maghiară a Consiliului Uniunii Europene poate aduce României beneficii. Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat luni, într-o conferință de presă, la Târgu Mureș, că unul dintre obiectivele președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obțină statutul de membru al zonei Schengen.

„Unul din obiectivele importante ale președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obțină statutul de membru al zonei Schengen. Este și interesul național al Ungariei și este interesul întregii națiuni (…). De-a lungul graniței româno-maghiare există 10 puncte de trecere a frontierei care pot fi folosite doar o dată pe săptămână de cetățenii din cele două țări, pentru că dumneavoastră nu sunteți stat membru Schengen. Odată ce ați intrat în Schengen, imediat putem avea o legătură mai strânsă între cetățenii noștri, iar traiul de-a lungul granițelor va primi un nou sens, comunitățile transfrontaliere vor primi un nou sens și noi posibilități, motiv pentru care noi vom face tot ce ține de noi ca să vă puneți alătura zonei Schengen”, a declarat ministrul Péter Szijjártó, scrie Agerpres.

În privința aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ministrul ungar a arătat că țara sa susține acest deziderat al Chișinăului

„Susținem la maxim tendințele de aderare a Republicii Moldova. Există o colaborare strânsă între cele două țări la nivel politic, economic. Tehnic oferim toată susținerea pentru Republica Moldova în așa fel încât, cât mai repede și în pași cât mai mari, să progreseze pe calea integrării”, a afirmat oficialul Guvernului de la Budapesta, mai arată Agerpres.

Presa mai scrie despre o declarație a premierului Marcel Ciolacu. Acesta susține co recalcularea pensiilor, de la 1 septembrie, va determina și o modificare a plafonului peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei.

„La un moment dat cineva a decis, pe anumiți indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp știm foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecție și la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei … Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Ciolacu, scrie Adevărul.

„De Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie, copiii cu vârsta de până la 11 ani vor avea parte de gratuitate la biletele de avion achiziționate pentru ei în data de 1 Iunie 2024 pentru orice perioadă de călătorie”, anunță TAROM, scrie Gândul.

„Gratuitatea se aplică doar pentru copiii care călătoresc însoțiți de un adult. De asemenea, tot de 1 iunie, copiii vor putea să viziteze o aeronavă, cu acces inclusiv în cabina de pilotaj, de Ziua Porților Deschise, organizată de TAROM de Ziua copilului. Ziua Porților Deschise se va desfășura în incinta Hangarului TAROM și a platformei din fața acestuia și se adresează tuturor celor care doresc să participe, copii și adulți”, mai arată Gândul.

Adolescenții în vârstă de 17 ani care dețin permis auto categoriile B și BE ar putea conduce un autovehicul dacă sunt asistați de o persoană care are permis de conducere din aceeași categorie de minimum 10 ani, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit luni de Senat.

„Accesul la obținerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani are ca rol principal responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism și a conduitelor iresponsabile. De asemenea prin măsura pe care o propunem în prezentul proiect de lege, persoana care însoțește un minor care deține permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE și conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulație sau, după caz, pentru pagubele produse terților ca urmare a producerii unui accident de circulație, considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoțitoare care va avea un rol determinat în educația rutieră a minorului de 17 ani. Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experiență în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulație dar și în respectarea celorlalți participanți la trafic. Astfel riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experiență în trafic”, se precizează în expunerea de motive, scrie Cotidianul.

„Proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și pentru modificarea și completarea art. 337 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal va fi dezbătut și votat de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz”, mai arată Cotidianul.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe liderii occidentali să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a obține pacea folosind „toate mijloacele” necesare.

„Apelul său vine în contextul în care Rusia face progrese împotriva Ucrainei, Kievul suferind din cauza lipsei de arme furnizate de Occident. Rusia, a declarat președintele Zelenski, arunca în fiecare lună aproximativ 3.200 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei.(…) Liderul ucrainean a respins ideea de a invita Rusia la un summit de pace planificat în Elveția luna viitoare”, notează Adevărul.

„La summit sunt așteptați să participe reprezentanți din peste 90 de țări. Delegații vor încerca să traseze un curs pentru o pace justă și durabilă în Ucraina, pe baza a 10 cereri formulate de Kiev, care solicită returnarea tuturor teritoriilor invadate, plata de despăgubiri pentru daunele cauzate de război și crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție crimele de război rusești, un plan pe care Moscova l-a respins categoric. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, este pregătit pentru discuții, dar numai «pentru a atinge obiectivele care se realizează acum prin intermediul operațiunii militare speciale», așa cum descrie Rusia războiul din Ucraina”, mai scrie Adevărul.

Seară liniștită!

Ungaria susține România pentru intrarea în Schengen was last modified: mai 28th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: