Mircea Geoană, favorit la prezidenţiale

2 oct. 2023
Vizualizari: 139

Un sondaj INSCOP Research realizat la comanda News.ro, în perioada 15-22 septembrie, prin metoda CATI, îl plasează pe Mircea Geoană pe prima poziție în opțiunile electorale pentru funcția de Președinte al României.

„Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este prima opțiune pentru alegerile prezidențiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intențiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor”, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP, scrie News.ro.

„În ceea ce privește opțiunile pentru alegerile prezidențiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, atât în cazul respondenților care își exprimă preferința pentru candidații din listă, cît și în cazul celor care își exprimă preferința pentru candidații din listă și declară că merg sigur la vot. În prima situație, Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%. Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor. În varianta în care în turul ll ar ajunge Mircea Geoană și George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% – 36,5%, fiind de altfel și candidatul cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR. O «finală» a cursei prezidențiale care i-ar avea ca protagoniști pe Marcel Ciolacu și George Simion ar avea scorul 58,8% – 41,2%. Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcția prezidențială ar fi disputată de Nicolae Ciucă și George Simion, scorul fiind 52,2% – 47,8%, în favoarea liderului liberal. Alte două variante sunt cele ale unui tur ll Emil Boc – Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc, diferența fiind de sub un procent, 50,4% – 49,6% sau Mircea Geoană – Emil Boc, de această dată câștigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9% – 40,1%”, mai arată News.ro.

Agerpres scrie azi despre ce spune premierul Ciolacu cu privire la o eventuală candidatură la prezidențiale.

„Nu știu ce voi face. Provocarea pe care o am în acest moment este, în primul și în primul rând, aceea de a mă ridica la așteptările românilor din funcția de prim-ministru”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

„Cele mai importante alegeri, pentru mine, ca și președinte al PSD și pentru secretarul general, domnul Paul Stănescu, întotdeauna, sunt primele alegeri. Primele alegeri sunt alegerile europarlamentare. După alegerile europarlamentare, partidul se va strânge și va avea abordarea pentru alegerile locale”, a declarat Ciolacu, mai arată Agerpres.

Hidroelectrica a lansat luni aplicația mobilă iHidro, disponibilă pentru sistemele Android și iOS, care oferă și o versiune desktop pentru accesarea de pe calculator.

„Potrivit unui comunicat al companiei, printre caracteristicile cheie ale aplicației iHidro se numără: monitorizarea consumului – pe pagina principală a aplicației, clienții pot verifica soldul curent și pot accesa rapid ultima factură emisă; de asemenea, pot accesa secțiunea de grafic al istoricului de consum și pot raporta indexul autocitit pentru o mai bună gestionare a consumului de energie și gestionarea locurilor de consum – clienții pot gestiona toate locurile de consum pentru care au contract. Totodată, aplicația are o secțiune dedicată facturării, care conține facturile emise și istoricul plăților efectuat și una dedicată utilizării care permite introducerea indexului autocitit și consultarea istoricului de consum”, notează Agerpres.

Premiul Nobel pentru Medicină 2023 a fost acordat biochimistei Katalin Kariko și omului de știință Drew Weissman, pentru munca lor care a permis dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager.

„Kariko, originară din Ungaria, și Weissman, din SUA, au fost recompensați pentru «descoperirile lor despre modificările bazei de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARN mesager» eficiente în timpul pandemiei de coronavirus”, notează Libertatea.

Partidul populist de stânga, Smer SD, condus de fostul premier Robert Fico, a câștigat alegerile parlamentare care s-au desfășurat sâmbătă, 30 septembrie 2023, în Slovacia.

„Autoritățile de la Bratislava au anunțat, duminică, 1 octombrie 2023, că alegerile parlamentare din Slovacia, care s-au desfășurat cu o zi înainte, au fost câștigate de partidul Smer SD, condus de fostul premier Robert Fico (59 de ani). Partidul lui a obținut 23,3 la sută din voturi. Pe locul al doilea s-a plasat partidul liberal, de centru, Slovacia Progresistă (PS), cu 16,86 la sută din voturi. Chiar dacă se va forma o alianță de guvernare, Fico va deveni probabil premier. Potrivit CNN, Robert Fico și partidul Smer au o orientare pro-Rusia, în timp ce partidul plasat pe locul al doilea, PS, este pro-ucrainean”, scrie România liberă.

„Campania electorală din anul 2023 a lui Fico și a partidului său a inclus mesaje populiste și promisiuni controversate. De exemplu, s-a promis încetarea ajutorului Slovaciei pentru Ucraina. Politicienii Smer au criticat UE și NATO, s-au pronunțat împotriva persoanelor LGBTQ și împotriva migranților. În ultimele luni, Fico a lăudat politica dusă de premierul Ungariei, Viktor Orban, în ceea ce privește blocarea fluxurilor de migranți ilegali și în refuzarea ajutorului militar pentru Ucraina. Analiștii occidentali se tem că un guvern condus de Fico va însemna plasarea Slovaciei în zona țărilor favorabile Rusiei, cum ar fi Ungaria, Austria și Serbia”, mai arată România liberă.

 Seară liniștită!

 

Mircea Geoană, favorit la prezidențiale was last modified: octombrie 2nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: