Salariile bugetarilor se vor majora cu 5%
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că salariile pentru tot sistemul bugetar vor fi majorate cu 5%, mai puțin pentru demnitari.
„Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puțin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară. Menținem 7, mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut a crescut PIB-ul și mergem și mai mult pe investiții nominal, dar mergem la un proces de 7,3% pe investiții. Este cel mai mare buget pe investiții din istoria României. Avem un buget iarăși istoric la Educație de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educație. Trebuie să ținem cont și de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR și în exercițiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment, sunt cele mai mari investiții în sistemul de educație în școli, în toată infrastructura”, a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD, scrie Agerpres.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat luni în premieră, că României și Bulgariei li se va permite intrarea în Schengen mai întâi cu aeroporturile.
„Declarațiile oficialului austriac au fost făcute la televiziunea publică «Ö1», confirmând astfel astfel informațiile apărute pe surse, în week-end, în presa austriacă”, scrie Gândul.
„În schimbul unei relaxări a «Air Schengen», adică a intrării libere prin intermediul transportului aerian, Karner solicită o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre, precum și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria.Mai exact, oficialii austrieci cer vrea «triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică» a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. În interviul pentru «Ö1», citat de G4media, ministrul de Interne a explicat, de asemenea, că solicitanții de azil din Afganistan și Siria, în special, ar trebui să fie transferați în România și Bulgaria «cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă»”, mai scrie Gândul.
Andrei Baciu și-a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, demisia de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. La ora 10.00, Andrei Baciu, fost vicepreședinte și apoi președinte interimar al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a ajuns la sediul DNA, unde au loc audieri în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID.
„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis și cu credința nestrămutată în valorile onoarei și integrității. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală”, a afirmat Baciu, scrie News.ro.
„Andrei Baciu a fost numit la conducerea CNAS în august 2023. Fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu (PNL) a fost vicepreședinte al Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și ulterior a preluat interimar președinția acestui organism după eliberarea din funcție a coordonatorului Valeriu Gheorghiță. În scandalul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID sunt urmăriți penal fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă”, mai arată News.ro.
Grefierii anunță proteste pe termen nelimitat.
„Sindicatul Național al Grefei Judiciare «Dicasterial» anunță proteste pe termen nelimitat, din cauză că nu au fost găsite soluții la revendicări, nici la întâlnirea de la Ministerul Finanțelor, nici la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu. Sindicaliștii anunță că, de luni, participă doar la ședințele considerate urgente, reduc la jumătate programul de lucru cu publicul și nu mai asigură permanență. În ziua votării bugetului pentru 2024 vor înrerupe lucrul timp de 4 ore”, relatează News.ro.
Și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual organizează, luni, un protest la Ministerul Finanțelor.
„Luni 11.12.2023 ora 13.00 vă așteptăm la protest la Ministerul de Finanțe. Unitatea și solidaritatea trebuie să invingă! Guvernul a aruncat «pe piață» proiectul de O.U.G. pe măsuri fiscal-bugetare, care prevede doar 5% pentru bugetari, implicit pentru MAI. O bătaie de joc! Polițiști debutanți vor fi umiliți, fiind plasati 30-40 lei peste viitorul salariu minim. Pentru polițiștii aflați în prag de pensie, încă o abureală de doi bani. Nu mai spunem de umilirea continuă a personalului contractual”, au transmis sindicaliștii, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.
Aceștia mai anunță că protestele vor continua marți, miercuri și joi, fiind notificate în acest sens Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Guvernul României.
Autoritățile din Arad și Bihor au blocat intrarea în țară a 14 automarfare încărcate cu 190 de tone de deșeuri aduse din Danemarca, Germania, Austria și Olanda, care ar fi urmat să fie descărcate la firme din România, transporturile fiind ilegale.
„Cele 14 automarfare au fost verificate la intrarea în țară prin vămile Nădlac II și Borș II, 13 dintre șoferi fiind români, iar unul ceh. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, haine, mobilă, produse electrice și electrocasnice. Autoritățile au dispus ca toate automarfarele să se întoarcă în țările în care au fost încărcate gunoaiele”, scrie Agerpres.
Anual, Eurostat măsoară satisfacția vieții în fiecare stat membru, iar rezultatele din acest an sunt de-a dreptul surprinzătoare.
„Potrivit unui studiu recent ce măsoară satisfacția vieții în fiecare stat membru, Austria conduce în «topul» celor mai fericite națiuni din Uniunea Europeană, urmată de Polonia și România. În mod paradoxal, deși este una dintre cele mai dezvoltate națiuni din UE și chiar din lume, Germania se află la coada clasamentului”, scrie Gândul.
„Surprinzător, România și Polonia, țări mai sărace economic, s-au clasat, de asemenea, în partea superioară a clasamentului, sugerând că alți factori, precum educația și relațiile familiale, ar putea influența mai mult nivelul de fericire. (…) Germania, cu una dintre cele mai puternice economii din UE, a înregistrat o scădere în nivelul de fericire, coborând de la 7,1 în 2021 la 6,5 în prezent. Stagnarea economică, tensiunile legate de conflictele internaționale și imigrația au fost identificate ca posibile cauze ale acestei scăderi, cu 20% dintre germani descriși ca fiind «copleșiți de anxietate»”, mai notează Gândul.
Seară liniștită!