România recordurilor negative

22 mai 2025
Vizualizari: 61

Sărăcie, dezbinare, instabilitate economică și politică, astfel ar putea fi caracterizată situația din România acestor zile. Misiunea viitorului Președinte și a noului Guvern este foarte dificilă. Obiectivele viitorului executiv sunt greu de atins, fără oameni capabili în funcțiile cheie și în lipsa unui sprijin extern substanțial. Cine va ajuta România, rămâne de văzut. Cu un acord de pace în Ucraina, care încă bate pasul pe loc, cu o relație cu SUA care trebuie reconstruită, România se află într-unul dintre cele mai grele momente politice și economice din ultimii 35 de ani. România rămâne, în continuare, țara cu cea mai ridicată inflație din UE, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, conform datelor publicate, luni, de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), și acesta este doar unul dintre indicatorii regresului economic care amenință țara.

„Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană (UE) a continuat să scadă în aprilie, până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă. Luna trecută, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Franța (0,9%), Cipru (1,4%) și Danemarca (1,5%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (4,9%), Estonia (4,4%) și Ungaria (4,2%)”, scrie Gândul, citând Antena 3.

„Rata anuală a inflației a scăzut în 13 state membre, comparativ cu situația din martie 2025, inclusiv în România (de la 5,1% până la 4,9%), a rămas stabilă în trei țări și a crescut în șapte state membre”, mai arată Gândul.

Acuzațiile formulate de George Simion în legătură cu turul 2 al prezidențialelor sunt catalogate de  Autoritatea Electorală Permanentă „false și nefondate”.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează publicul cu privire la faptul că întregul proces electoral pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență și atrage atenția că acuzațiile lansate în mediul online de către un competitor electoral (George Simion – n.red.) sunt complet false și nefondate”, transmite miercuri AEP, notează Gândul.

„Sistemul electoral românesc este adaptat celor mai înalte standarde europene și internaționale în materie și oferă garanții de securitate la toate nivelurile; sistemele și aplicațiile informatice utilizate la alegerile prezidențiale din anul 2025, respectiv SIMPV, SICPV și ADV, au îndeplinit toate exigențele legislative, tehnice și operaționale, iar implementarea soluției tehnice de blockchain a făcut imposibilă apariția ingerințelor de orice fel în fluxul de date”, mai arată AEP, scrie Gândul.

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile Biroului Electoral Central.

„În ședința din data de 21 mai, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, a luat în dezbatere sesizarea privind refuzul Meta Platforms Ireland de a pune în executare deciziile Biroului Electoral Central. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins sesizarea formulată de domnul A.C.S. Hotărârea este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, transmite CCR într-un comunicat de presă, scrie Cotidianul.

„În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Biroul Electoral Central a decis înlăturarea a numeroase materiale publicitare politice de pe Facebook, printre care unele erau în favoarea lui Nicușor Dan, pe motiv că încalcă prevederile legale. Pe rolul instanțelor din Capitală au fost deschise zeci de procese de către Meta, prin care sunt contestate deciziile Biroului Electoral Central”, mai notează Cotidianul.

Presa mai scrie că, miercuri, pe numele primarului stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost emis, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Surse judiciare au precizat că Oprea a fost preluat de către polițiști de la locuința sa.

„Astăzi, polițiștii din cadrul Poliției orașului Sinaia pun în executare un mandat de arestare preventivă emis de Tribunalul București, la data de 21 mai 2025, pe numele unui bărbat de 56 de ani, din orașul Sinaia. Persoana în cauză urmează să fie încarcerată în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Câmpina, unde va executa măsura arestării preventive, pentru o durată de 30 de zile”, informează Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, scrie Cotidianul.

„Curtea de Apel București a respins, miercuri, ca nefondată contestația depusă de primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, și a dispus arestarea preventivă a acestuia, pe motiv că a încălcat interdicțiile pe care le avea în cadrul măsurii controlului judiciar”, mai arată Cotidianul.

Evenimentul zilei scrie azi, citând presa olandeză, că furtul tezaurului de la Muzeul Drents ar fi fost orchestrat de interlopi din România, care intenționează să folosească comoara ca monedă de schimb pentru a ajuta un criminal român să scape de pedeapsa cu închisoarea.

„Mai exact, furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents din Assen a fost orchestrat de lumea interlopă românească. Conform surselor din mediul interlop și din cadrul anchetei poliției olandeze, banda de motocicliști interzisă Hardliners a fost responsabilă pentru recrutarea celor care au efectuat spargerea muzeului”, au declarat pentru RTL Nieuws, surse apropiate anchetei, notează Evenimentul zilei.

„Comanda pentru furtul operelor de artă ar fi provenit din România, conform unor surse independente citate de RTL Nieuws. Se susține că comoara dacică a fost furată la cererea unui interlop de marcă, care își dorește să evite o pedeapsă cu închisoarea. Această persoană ar intenționa să restituie casca și brățările în schimbul unei reduceri sau anulării pedepsei. RTL Nieuws menționează că nu a reușit să identifice persoana în cauză”, mai scrie Evenimentul zilei.

„Lena Schilling (24 de ani), cea mai tânără aleasă din Parlamentul European, a cerut eliminarea totală a energiei rusești de pe piața europeană, demontarea celor două gazoducte Nord Stream și asigurarea suveranității energetice a Uniunii Europene. O propunere în acest sens trebuie acum tratată de Comisia Europeană «cu urgența necesară»”, scrie Libertatea citând ziarul austriac Heute.

„Peste 200 de miliarde de euro din combustibilii fosili europeni au intrat în arsenalul lui Putin, de peste două ori mai mult decât sprijinul nostru pentru Ucraina”, atrage atenția fosta activistă pentru protejarea mediului, amintind că acești bani „au ajutat la finanțarea bombelor care au căzut asupra spitalelor”, mai notează Libertatea.

„Bitcoin a atins un nou record istoric miercuri, depășind pragul de 108.000 de dolari. Potrivit datelor Coin Metrics, prețul criptomonedei a crescut cu 2%, ajungând la 108.955,10 dolari, iar în cursul zilei, bitcoin a atins chiar valoarea de 109.500 de dolari”, scrie Libertatea citând CNBC.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

România recordurilor negative was last modified: mai 22nd, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: