Ordonanţa militară nr. 10 clarifică situaţia cursurilor şi a examenelor din învăţământ

28 apr. 2020
Vizualizari: 1497

După o serie de declarații făcute luni după-amiază de Președintele Klaus Iohannis în legătură cu prevederile Ordonanței militare nr. 10 pregătite de Guvern, în cursul serii, ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat noua Ordonanță militară. Ce aduce nou Ordonanța? În primul rând, relaxează programul persoanelor vârstnice, care acum pot circula în afara locuinței în intervalele 7:00-11:00 și 19:00-22:00 pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situații prevăzute expres. Apoi, suspendarea mai multor zboruri a fost prelungită. Cele mai importante noutăți pe care le aduce Ordonanța sunt legate de desfășurarea anului școlar și a examenelor elevilor și studenților. Tot luni, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat data la care vor avea loc examenele naționale din acest an (Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020), în condițiile în care Președintele Klaus Iohannis anunțase că școlile nu se vor redeschide anul acesta.

Astfel, Evaluarea Națională începe în 15 iunie, iar Bacalaureatul – în 22 iunie. O noutate este că bacul va începe cu probele scrise și abia după aceea se vor da probele orale. Examenele se vor desfășura cu cel mult 10 elevi în clasă, în condiții de respectare a distanțării, a mai spus ministrul. Anisie a precizat că, deși școlile rămân închise și se va învăța în continuare la distanță, elevii din clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de ciclu profesional și postliceal pot reveni în clase pe 2 iunie, pentru două săptămâni, pentru a face pregăture pentru examenele naționale. Examenele naționale se vor susține în baza unei programe deja publicate de Ministerul Educației, care va conține doar materia predată în primul semestru al acestui an școlar. În condițiile în care școlile vor rămâne închise în acest an, copiii vor învăța și vor primi note online, a mai spus ministrul”, relatează Digi 24.

Despre modul cum va fi organizat examenul de bacalaureat din acest an puteți citi pe Edupedu.ro.

Textul integral al Ordonanței militare nr. 10 poate fi citit pe portalul Universul Juridic.

Presa mai scrie astăzi că miniștrii Turismului din UE au stabilit că se va putea pleca în vacanțe cu ajutorul unor așa-numite „pașapoarte Covid-19” și deschiderea unor coridoare speciale pentru călătorii.

„Turismul a înregistrat un declin imens și neașteptat… din cauza pandemiei de coronavirus”, a declarat ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, care a prezidat videoconferința, în condițiile în care Croația deține în prezent președinția rotativă a UE, scrie Adevărul.

„Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza”, a spus Gari Cappelli la finalul reuniunii. Acest plan ar trebui să includă un document „bazat pe un protocol valabil în toate țările membre UE. (…) Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare și terestre și sper că vom putea ajunge la un acord și asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu țările interesate”, a adăugat oficialul croat, mai scrie Adevărulcitând surse DPA și Agerpres.

O declarație a premierului Orban legată de perioada imediat următoare datei de 15 mai vine să spulbere toate planurile de vacanță ale românilor.

„Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, că începând cu 16 mai «este cert» că se vor elimina restricțiile în ceea ce privește circulația în interiorul localităților, însă a precizat că deplasarea între localități se va face cu anumite restricții, ce urmează să fie stabilite. Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, că începând cu 16 mai «este cert» că se vor elimina restricțiile în ceea ce privește circulația în interiorul localităților, însă a precizat că deplasarea între localități se va face cu anumite restricții, ce urmează să fie stabilite. (…) Premierul a adăugat că hotelurile și parcurile ar putea fi redeschise, cu păstrarea unor reguli de distanțare socială, dar că restaurantele și locurile de joacă vor rămâne cel mai probabil închise”, relatează Agerpres.

Premierul Orban a precizat că în momentul de față se realizează o analiză, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică și reprezentanți ai Consiliului de Suport Tehnico-Științific, privind riscul epidemiologic aferent fiecărei restricții ce urmează a fi ridicată.

„În mod clar, această ridicare a restricțiilor se va face în etape, gradual, vom lăsa un timp după ridicarea restricțiilor pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul. Abia după ce vom consolida niște ridicări de restricții vom ridica și altele”, a mai spus Ludovic Orban, mai scrie Agerpres.

Adevărul scrie despre o observație a medicilor britanici în legătură cu un sindrom rar întâlnit la copii, care este posibil să fie asociat cu infectarea cu COVID-19.

„Medicii de familie din Marea Britanie au fost alertați în privința unei reacții severe la copii care ar putea avea legătură cu infecția cu coronavirus”, relatează BBC, citat de Adevărul.

„«Potrivit The Independent, în alertă scrie că în ultimele trei săptămâni s-a observat „o creștere a numărul copiilor de toate vârstele care se prezentă cu o inflamație multisistemică». Unii dintre acești copii care au manifestat simptome similare gripei însoțite de «inflamații multisistemice» au fost depistați cu coronavirus. (…) Copiii, care au diferite vârste, prezintă semne similare șocului toxic cu febră înaltă, tensiune arterială scăzută, erupții și dificultăți de respirație. Unii au și simptome gastro-intestinale precum durere abdominală, vomă sau diaree însoțite de inflamații ale inimii, cu rezultate anormale la testele de laborator. Un consultant al departamentului de pediatrie din Cambridge a spus că colegi din Italia și Spania au raportat cazuri similare de copii care«s-au prezentat cu o boală asemănătoare șocului septic însoțită de erupții», dar și bolii Kawasaki, care afectează vasele de sânge și inima”, relatează Adevărul.

În încheierea Revistei semnalăm o campanie de reduceri de la 10-70% realizată de editurile din Grupul Universul Juridic.

„Campania «#WorkFromHome» desfășurată în perioada 27 aprilie-3 mai oferă posibilitatea tuturor specialiștilor în drept de a beneficia de reduceri substanțiale la toate lucrările de drept, și nu numai”, arată Universul Juridic, care scrie și despre reducerile oferite pe ujmag.ro.

Spor la cumpărături!

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Ordonanța militară nr. 10 clarifică situația cursurilor și a examenelor din învățământ was last modified: aprilie 28th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: