Modificări aduse Codului fiscal și legislației muncii

11 ian. 2019
Vizualizari: 1259
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Legea nr. 13/2019 pentru aprobarea O.U.G. nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative (*intrare in vigoare: 13 ianuarie 2019, M. Of. nr. 28 din 10 ianuarie 2019)

Legea nr. 13/2019 modifică, printre alte acte normative, Codul fiscal, dar și Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

I. Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

1. TVA. Se aplică cota redusă de TVA de 5% și pentru transportul de persoane:

– cu trenuri sau vehicule istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste, în scop turistic sau de agrement;

– pe instalații pe cablu (telecabină, telegondolă, telescaun, teleski), în scop turistic sau de agrement;

– cu vehicule cu tracțiune animală, în scop turistic sau de agrement;

– cu ambarcațiuni în scop turistic sau de agrement.

2. Accize și taxe speciale. Se completează și se clarifică unele poziții din Anexa 1 la Titlul VIII – Accize și taxe speciale (3.1.1. – cidru de mere și pere, 3.1.2. – hidromel obținut prin fermentarea unei soluții de miere în apă, 3.2.1. – cidru de mere și pere).

3. Impozite și taxe locale. 3.1. Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri și pentru clădirile unei instituții sau unități care funcționează sub coordonarea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

3.2. Consiliile locale pot hotărî acordarea de scutire sau reducere a impozitului/taxei pe clădiri și pentru clădirile folosite pentru desfășurarea de activități sportive, inclusiv clădiri care asigură funcționarea bazelor sportive.

Aceste scutiri/reduceri se aplică pentru toate clădirile de pe raza unității administrativ-teritoriale, indiferent de proprietarul acestora.

Notă. Legea a fost publicată în data de 10 ianuarie 2019, fără a se menționa în cuprinsul acesteia data intrării în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal. În această situație, conform art. 4 alin. (1) Cod fiscal modificările ar trebui să intre în vigoare în termen de minim 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial (la 10 iulie 2019).

II. Legea nr. 263/2010

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

1. Pentru încadrarea în condiții deosebite de muncă, avizele de încadrare care aveau termen de valabilitate data de 31 decembrie 2018 își păstrează valabilitatea până la 1 septembrie 2021. Până la această dată, angajatorii au obligația de a nominaliza condițiile de muncă.

2. Perioada 31 decembrie 2018 – 1 septembrie 2021 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă pentru care angajatorii datorează CAS în cotă de 4%, conform art. 138 lit. b) C. fisc.

Modificări aduse Codului fiscal și legislației muncii was last modified: ianuarie 11th, 2019 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: