Modificare Cod fiscal

13 iul. 2023
Vizualizari: 378

Legea nr. 216/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 633/11 iulie 2023)

Intrare în vigoare: 14 iulie 2023

Legea nr. 216/2023 modifică art. 291 din Codul fiscal cu privire la cotele reduse de TVA. Astfel, se aplică cota redusă de 5% și pentru următoarele:

a) livrarea de rumeguș, deșeuri și resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare (coduri NC 4401 31 00 și 4401 32 00), livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumegușului, deșeurilor și resturilor de lemn neaglomerate (coduri NC 4401 41 00 și 4401 49 00), realizată către persoanele fizice sau către persoane juridice sau alte entități, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declarații pe propria răspundere puse la dispoziția furnizorului;

b) livrarea și instalarea de pompe de căldură de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de particule stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 destinate locuințelor și clădirilor administrației publice centrale sau locale, clădirilor entităților aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepția societăților comerciale;

c) livrarea și/sau instalarea de componente pentru repararea și/sau extinderea sistemelor prevăzute la art. 291 alin. (3) lit. p) și q) C. fisc. (panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute);

d) livrarea sistemelor prevăzute la art. 291 alin. (3) lit. p) și q) C. fisc. ca parte componentă a livrărilor de construcții, precum și livrarea și instalarea acestor sisteme ca extra-opțiuni la livrarea unei construcții.

În plus sunt incluse definiții ale unor termeni pentru clarificarea modului de aplicare a cotei reduse de TVA: înaltă eficiență, kituri de instalare, kit panouri fotovoltaice, kit panouri solare termice, kit pompă de căldură, kit pentru sistemele de încălzire pe combustibil solid, componente necesare achiziționate separat, locuințe.

 

Modificare Cod fiscal was last modified: iulie 12th, 2023 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: