Modificare Cod fiscal. Scutiri TVA

13 apr. 2023
Vizualizari: 391

Legea nr. 88/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 310/12 aprilie 2023)

Intrare în vigoare: 11 iunie 2023

Legea nr. 88/2023 aduce modificări Codului fiscal numai cu privire la regimul scuturilor de TVA. Astfel, se stabilesc noi categorii de servicii și produse scutite de plata TVA:

– serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești de stat sau astfel de servicii prestate de unități non-profit înscrise în Registrul public dacă serviciile sunt destinate unităților spitalicești deținute și exploatate de entitățile nonprofit sau celor din rețeaua de stat;

– livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, accesorii și echipamente de protecție, materiale și consumabile de uz sanitar destinate utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, precum și adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri, efectuate de unități spitalicești de stat sau unități non-profit înscrise în Registrul public dacă acestea sunt destinate unităților spitalicești deținute și exploatate de entitățile non-profit sau celor din rețeaua de stat;

– livrare de proteze și accesorii, cu excepția protezelor dentare scutite conform art. 292 alin. (1) lit. b) C. fisc. (n.n. nu mai sunt supuse cotei reduse de 9%);

– livrare de produse ortopedice (n.n. nu mai sunt supuse cotei reduse de 9%).

Scutirile se aplică:

– direct, prin facturare fără TVA, dacă beneficiarul este unitatea spitalicească de stat ori instituția/autoritatea
publică centrală sau locală care asigură finanțarea acesteia; sau

– prin restituirea TVA aferentă achizițiilor de bunuri și servicii realizate de unitatea non-profit. Procedura de restituire se va aproba prin OMF în 60 zile de la publicarea legii (până pe 11 iunie 2023).

Legea intră în vigoare în 60 zile de la publicare, respectiv la data de 11 iunie 2023.

Modificare Cod fiscal. Scutiri TVA was last modified: aprilie 13th, 2023 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: