Modificarea Codului fiscal

15 oct. 2019
Vizualizari: 758
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 815 din 8 octombrie 2019, intrarea în vigoare: 11 octombrie 2019)

Legea nr. 179/2019 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum și pentru modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 829 din 11 octombrie 2019, intrarea in vigoare: 14 octombrie 2019)

I. Legea nr. 172/2019

Prin această lege se modifică Titlul VIII – Taxa pe valoarea adăugată, cu referite la livrarea de bunuri și înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA:

1. Transferul bunurilor imobile în scopul stingerii unei obligații fiscale restante, efectuat de către o persoană impozabilă către o instituție publică, nu este considerată livrare de bunuri.

2. Preluarea de către o persoană impozabilă de bunuri mobile corporale achiziționate sau produse de către aceasta, altele decât bunurile de capital prevăzute la art. 305 alin. (1) lit. a) C. fisc. pentru a fi utilizate în scopul unor operațiuni care nu dau drept integral de deducere nu mai este asimilată livrării de bunuri.

3. Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal se vor stabili prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal (nu prin OPANAF).

II. Legea nr. 179/2019

Această lege modifică definiția francizei de la art. 7 pct. 15 din Codul fiscal, în conformitate cu modificările aduse O.G. nr. 52/21997 privind regimul juridic al francizei. Astfel, franciza constituie un sistem de comercializare a produselor și/sau serviciilor și/sau tehnologiilor, bazat pe o colaborare continuă între persoanele fizice sau juridice independente din punct de vedere juridic și financiar, prin care o persoană, denumită francizor, acordă altei persoane, denumită francizat, dreptul și impune obligația de a exploata o afacere, în conformitate cu conceptul francizorului. Acest drept autorizează și obligă pe francizat, în schimbul unei contribuții financiare directe sau indirecte, să utilizeze mărcile de produse și/sau servicii, alte drepturi de proprietate intelectuală sau industrială protejate, know-how-ul, drepturile de autor, precum și însemne ale comercianților, beneficiind de un aport continuu de asistență comercială și/sau tehnică din partea francizorului, în cadrul și pe durata contractului de franciză încheiat între părți în acest scop.”

Modificarea Codului fiscal was last modified: octombrie 15th, 2019 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: