Modificare Cod fiscal

15 oct. 2018
Vizualizari: 1504
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative (M. Of. nr. 854/9 octombrie 2018 *intrare in vigoare: 9 octombrie 2018, cu excepțiile menționate în text)

O.U.G. nr. 89/2018 modifică, printre alte acte normative și Codul fiscal în ceea ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit, contribuții sociale și TVA, după cum urmează:

1. Impozit pe profit

1.1. Contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu IFRS vor trata diferențele din evaluare/reevaluare ce se regăsesc în debitul/creditul conturilor de rezerve ca elemente similare cheltuielilor/veniturilor dacă la data vânzării/cesionării titlurilor de participare nu se îndeplinesc condițiile privind deținerea neîntreruptă pe un an a minimum 10% din capitalul social aș persoanei juridice la care are titlurile de participare [conform art. 23 lit. i) C. fisc].

1.2. Ca urmare a implementării reglementărilor contabile conforme cu IFRS sau a modificării politicilor contabile prin adoptarea de noi standarde internaționale de raportare financiară, sumele care provin din anularea unor venituri impozabile sunt considerate elemente similare cheltuielilor.

2. Impozit pe venit

2.1. Se modifică prevederile referitoare la bonificațiile acordate pentru plata impozitului pe venit:

– Bonificația de 5% pentru depunerea declarației unice prin mijloace electronice până la data de 15 iulie 2018, se aplică la (diminuează) impozitul pe venit de plată până la 15 martie 2019;

– Bonificația de 5% pentru plata cu anticipație a impozitului pe venit până la 15 decembrie 2018, se aplică și diminuează impozitul pe venit anual estimat de plată (nu impozitul plătit).

3. Contribuții sociale obligatorii

3.1. Decizia de impunere privind CASS datorată de persoanele fizice care au estimat venituri anuale cumulate (din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, activități agricole, silvicultură, piscicultură, investiții, alte surse) sub plafonul minim (Decizia), emisă de organul fiscal central, va produce efecte până la data depunerii declarației unice.

Încetarea obligației de plată a CASS stabilită prin Decizie se face prin declararea veniturilor în declarația unică sau  prin notificarea organului fiscal de către contribuabilii exceptați de la plata contribuției sau de către cei pentru care obligația declarării revine plătitorilor de venituri. Obligația de plată a CASS se anulează începând cu luna depunerii declarației unice/notificării.

3.2. Dacă persoana fizică nu își exprimă opțiunea pentru plata CASS prin depunerea declarației unice, Decizia își va păstra valabilitatea până la termenul de depunere a declarației unice pentru declararea venitului estimat pentru anul 2019 (15 martie 2019). Obligația de plată a CASS se anulează începând cu luna împlinirii termenului de depunere a declarației unice.

3.3. Procedura de aplicare a acestor prevederi se va aproba prin OPANAF în 30 zile de la publicarea acestei O.U.G. (până la data de 8 noiembrie 2018).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

4. Facilități

4.1. Pentru sumele de plată reprezentând impozit pe venit pentru anul 2017 și CAS pentru perioada 2016-2017, stabilite prin decizii de impunere emise după data de 9 octombrie 2018, termenul de plată este 30 iunie 2019. Se acordă o bonificație de 10% din aceste sume pentru plata cu anticipație până la data de 15 decembrie 2018.

4.2. Pentru sumele de plată reprezentând CASS pentru perioada 2014-2017, stabilite prin decizii de impunere emise după data de 9 octombrie 2018, termenul de plată este 30 iunie 2019. Se acordă o bonificație de 10% din aceste sume pentru plata integrală până la data de 31 martie 2019.

4.3. Procedura de aplicare a acestor prevederi se va aproba prin OPANAF în 30 zile de la publicarea acestei O.U.G. (până la data de 8 noiembrie 2018).

5. Taxa pe valoarea adăugată (intrare în vigoare la data de 1 noiembrie 2018)

5.1. Se aplică cota redusă de TVA de 5% pentru:
– accesul la bâlciuri, parcuri de distracții , parcuri recreative (cod CAEN 9321, 9329);
– cazare în sectorul hotelier sau similar, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
– servicii de restaurant și catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, încadrate la codul NC 22 03
00 10;
– dreptul de utilizare a facilităților sportive (cod CAEN 9311 și 9313), în vederea practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite.

 

 

Modificare Cod fiscal was last modified: octombrie 15th, 2018 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: