Legea bugetului de stat pe anul 2019 – constituţională

6 mart. 2019
Vizualizari: 592

O.U.G. nr. 7/2019 continuă să provoace numeroase comentarii în presă, dar și în Parlament, chiar dacă ieri Guvernul a modificat textul initial al ordonanței.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că a fost adoptată ordonanța prin care sunt aduse modificări O.U.G. nr. 7, spunând că CSM a dat avizul negativ «per total, nu numai pe cele cinci modificări discutate și convenite, per total cu referire la Ordonanța 7». «Consider că cele cinci modificări și a șasea adăugată de ministrul muncii reprezintă un pas semnificativ pentru realizarea opțiunilor exprimate de către magistrați în cadrul sistemului judiciar», a declarat ministrul Toader”, scrie News.ro.

După cum știm, după adoptarea O.U.G. nr. 7/2019, DNA a sesizat GRECO în legătură cu prevederile ordonanței. Azi presa scrie că GRECO a răspuns printr-o scrisoare sesizării DNA.

„«Într-o scrisoare de răspuns adresată conducerii Direcției Naționale Anticorupție, reprezentanții GRECO și MONEYVAL (n.n. Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor) atrag atenția asupra unor recomandări anterioare, în sensul în care numirea judecătorilor și a procurorilor în funcții de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare și obiective, luând în considerare experiența și rezultatele obținute și, de asemenea, își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie desființată. În același document se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgență», precizează sursa citată. […] Conform aceleiași surse, reprezentanții GRECO susțin că situația creată ca urmare a adoptării Ordonanței nr. 7/2019 va fi avută în vedere la următorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019”, scrie News.ro.

Demersul liberal împotriva O.U.G. nr. 7/2019 primește „undă verde” de la Bruxelles.

„Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a admis astăzi solicitarea Partidului Național Liberal de a fi sesizată Comisia de la Veneția față de noile modificări aduse legilor justiției prin ordonanțe de urgență, anunță liderul PNL, Ludovic Orban”, scrie News.ro.

Agențiile de presă și ziarele din România scriu azi și despre interviul acordat marți seară postului B1TV de către procurorul-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Călin Nistor, în cadrul căruia acesta a vorbit și despre relația dintre politicieni și DNA.

„«Mă refer strict la activitatea DNA, unde activez de peste 13 ani. Cred că, pentru mine și colegii mei, este cel mai greu an de când activăm în cadrul DNA. Direcția, poate, trece prin cea mai grea perioadă de când a fost înființată. Ne referim atât la modificările legislative efectuate, la atmosfera în care se lucrează în cadrul DNA și în spațiul public, la realizările sau nerealizările DNA în aceste moment. În orice stat, politicul are tendința de a încerca să controleze sistemul judiciar. În România, mai pregnant decât în alte state. Magistrații trebuie să reziste acestui asalt, să-și facă activitatea cu bună-credință, să sesizeze instanța cu cazuri bine întocmite care să reziste testului, iar noi să obținem condamnări și confiscarea produsului infracțiunii, așa cum cereau și actorii în protestul de pe scările Teatrului Național», a declarat procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor, la B1TV”, notează Adevărul.

O altă știre din presa de azi se referă la o ultimă decizie a CCR cu privire la bugetul țării.

„Curtea Constituțională a României a respins miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, stabilind că actul normativ este constituțional, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR. Sursele citate au menționat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi”, arată Agerpres.

Azi plenul Camerei Deputaților ar fi trebuit să voteze moțiunea simplă a opoziției îndreptată împotriva ministrului justiției, Tudorel Toader. Ședința a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce PSD a luat decizia în ședință să nu participe la vot.

DC News notează declarația liderului PSD Liviu Dragnea în legătură cu suspendarea ședinței și amânarea votului: „«1. Am luat decizia să dăm șansa opoziției să arate că au suficiente voturi să treacă moțiuna simplă. 2. PSD nu își reglează problemele cu mâna opoziției. 3. Nu putea vota niciun PSD-ist un asemenea document care e plin de minciuni. Trebuie să avem o discuție în coaliție privind domnul Tudorel Toader. Există o stare de nemulțumire pe care nu avem de gând să o ascundem, care trebuie lămurită săptămâna viitoare»”.

Jurnaliști scriu azi și că unul dintre magistrații completului de cinci judecători de la instanța supremă care judecă dosarul DGASPC Teleorman s-a pensionat.

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, marți, cererea de pensionare a judecătoarei Luciana Mera de la Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 1 iunie. Judecătoarea Luciana Mera face parte din completul de cinci judecători de la instanța supremă care judecă dosarul DGASPC Teleorman, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Legea bugetului de stat pe anul 2019 – constituțională was last modified: martie 6th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: