Introducerea plăților în contul unic pentru persoanele fizice

4 dec. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1133

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ordinul președintelui ANAF nr. 2.937/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale (*intrare in vigoare: 27 noiembrie 2018, M. Of. nr. 1005 din 27 noiembrie 2018)

Metodologia aprobată prin acest ordin are în vedere:

Conferintele Video Universul Juridic

a) obligațiile fiscale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate până la 31 decembrie 2017 se plătesc distinct în conturile bugetare aferente fiecărei surse de venit;

b) obligațiile fiscale datorate de persoanele fizice pentru veniturile estimate/realizate după 1 ianuarie 2018 se plătesc în contul unic și se distribuie de organul fiscal central.

1. Contul unic pentru plata obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice, declarate în Declarația unică este 55.04 „Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”.

Sumele plătite în acest cont unic se distribuie de către organul fiscal central competent în conturile: 20.A.03.51.00 „Impozit pe venit aferent declarației unice”, 22.A.21.48.00 „Contribuții de asigurări sociale aferente declarației unice”, 26.A.21.49.00 „Contribuții de asigurări sociale de sănătate aferente declarației unice”.

2. Stingerea obligațiilor fiscale se face în ordinea:

(i) obligații fiscale principale,

(ii) obligații fiscale accesorii.

Dacă suma achitată nu acoperă toate obligațiile fiscale de la pct. (i) și (ii), distribuirea se face, în cadrul fiecărei categorii, proporțional cu obligațiile fiscale de plată.

3. Organul fiscal central competent va înștiința contribuabilul asupra modului de efectuare a stingerii obligațiilor fiscale cu cel puțin 5 zile înainte de următorul termen de plată, dacă acesta a optat pentru a fi înștiințat.

4. Pentru beneficiarii unei eșalonări la plată, ordinea de stingere este:

– ratele de eșalonare și/sau obligații fiscale de a căror plată depinde menținerea valabilității eșalonării la plată;

– sumele datorate în contul următoarelor rate din graficul de plată, până la concurența cu suma eșalonată la plată sau suma achitată, după caz.

5. Pentru beneficiarii unei amânări la plată, ordinea de stingere este:

– obligații fiscale datorate, altele decât cele care fac obiectul amânării la plată;

– obligații fiscale amânate la plată.

În cazul debitorilor aflați în executare silită (poprire), obligațiile fiscale se virează în contul de disponibil 50.67.02 „Disponibil din sume încasate din înființarea popririi (bancă/terț) asupra sumelor ce se cuvin debitorilor”.

Introducerea plăților în contul unic pentru persoanele fizice was last modified: decembrie 4th, 2018 by Emilian Duca
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter