Includerea drepturilor de autor în baza de calcul a indemnizației pentru creșterea copilului

20 sept. 2018
Vizualizari: 1055
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

O.U.G. nr. 81/2018 pentru modificarea O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor (* intrare în vigoare: 17 septembrie 2018, M. Of. nr. 792 din 17 septembrie 2018)

Conform acestei ordonanțe de urgență (care modifică O.U.G. nr. 111/2010, cu completările ulterioare), veniturile din drepturi de proprietate intelectuală vor fi luate în considerare la stabilirea concediului și indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Persoanele îndreptățite la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului sunt acelea care, în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din proprietate intelectuală (alături de venituri din salarii și asimilate, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură), supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal.

Pentru aceste perioade se iau în calcul sumele încasate de persoana îndreptățită, calculate de către plătitorul veniturilor conform legii.

Pentru acordarea drepturilor prevăzute de O.U.G. nr. 111/2010, reprezentând indemnizație sau stimulent de inserție, se solicită, printre alte documente doveditoare și dovada privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venituri sau de organele fiscale competente ori declarația fiscală pentru categoriile de venit pentru care Codul fiscal nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central.

Persoanele îndreptățite la indemnizația lunară pentru creșterea copiilor în al cărei cuantum nu au fost incluse drepturile de proprietate intelectuală realizate începând cu
data de 23 martie 2018 pot depune documentele doveditoare referitor la obținerea acestor venituri în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe (până la 16 noiembrie 2018). Aceste documente pot fi depuse la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene/a municipiului București.

Agențiile au obligația calculării noului cuantum în termen de 60 zile de la depunerea documentației sau până la 16 noiembrie 2018 în cazul în care documentele sunt deja
depuse. Noul cuantum se va acorda începând cu data de 17 septembrie 2018, iar diferențele între acesta și cuantumul indemnizației calculat anterior modificărilor se vor plăti până la data de 31 decembrie 2018.

Până la data de 16 octombrie 2018 se vor actualiza Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 111/2018.

Includerea drepturilor de autor în baza de calcul a indemnizației pentru creșterea copilului was last modified: septembrie 20th, 2018 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: