Formulare fiscale

15 feb. 2022
Vizualizari: 608

Ordinul președintelui ANAF nr. 179/2022 Ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit” și 207 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă/impozitul suportat de plătitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți” (M. Of. nr. 138/10 februarie 2022)

Intrare în vigoare: 10 februarie 2022

Prin OMF nr. 179/2022 se actualizează formularele (205) și (207) conform modificărilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 296/2020 și O.U.G. nr. 8/2021, după cum urmează:

1. În formularul (205), se înlocuiește sintagma „Dividende distribuite, din care:” cu sintagma „Dividende distribuite” (Secțiunea V, col. 3). De asemenea, se modifică Instrucțiunile de completare:

− Se introduc dispoziții referitoare la veniturile prevăzute la art. 68² și art. 114 alin. (2) lit. k¹) C. fisc. (venituri din activități independente, venituri din alte surse). În cazul acestor venituri, impozitul reținut la sursă se declară de către plătitorul de venit în formularul 205;

− Se modifică prevederile referitoare la declararea dividendelor distribuite care nu au fost plătite acționarilor sau asociaților până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora. Ca urmare, impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor sau asociaților, se cuprinde în declarația aferentă perioadei în care s-a aprobat distribuirea dividendelor.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

2. În formularul (207) se introduce o coloană pentru evidențierea impozitului suportat de plătitorul de venit. De asemenea, se modifică Instrucțiunile de completare:

− Se introduc dispoziții referitoare la obligația de depunere a formularului și de către plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor, atunci când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit;

− Se redefinesc categorii de venituri impozabile obținute din România, conform Titlului VI C. fisc.;

− Se clarifică unele situații apărute în aplicarea Convenției pentru evitarea dublei impuneri încheiată între România și India prin care se acordă statului sursă a venitului dreptul de impunere pentru anumite tipuri de venituri din prestarea unor servicii.

− Se modifică dispoziții referitoare la declararea dividendelor distribuite care nu au fost plătite acționarilor sau asociaților până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora. Impozitul aferent dividendelor distribuite, se cuprinde în declarația aferentă perioadei în care s-a aprobat distribuirea dividendelor;

− Se introduc prevederi conform cărora declarația 207 se completează și se depune și pentru veniturile scutite de impozit în baza unor acorduri internaționale la care România este parte.

Formulare fiscale was last modified: februarie 15th, 2022 by Emilian Duca

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: