Folosirea telefonului mobil la volan ar putea fi interzisă

14 ian. 2019
Vizualizari: 957

O crimă produsă în aceste zile la Mediaș, acolo unde un tânăr a fost omorât cu 11 lovituri de cuțit de către 3 bărbați, alte infracțiuni de tâlhăriri, violuri, dar și faptele comise cu violență de către deținuții care au fost eliberați înainte de termen în baza recursului compensatoriu declanșează discuția atât în presă, cât și în politica românească.

„Deputatul USR Stelian Ion a anunțat luni că va depune în Parlament un proiect de lege care prevede abrogarea prevederilor referitoare la recursul compensatoriu, precizând că Guvernul ar trebui să vină cu ordonanță de urgență de abrogare”, scrie Mediafax.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a arătat azi că recursul compensatoriu, criticat din cauza recidiviștilor, a fost inițiat de guvernarea tehnocrată.

„«Simple precizări: În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componența anterioară) l-a avizat și a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru și că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare», a scris pe Facebook, ministrul justiției, Tudorel Toader”, mai notează Mediafax.

Presa scrie azi că ministrul justiției, Tudorel Toader, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să-și reconsidere refuzul „bazat pe motive inexistente”, privind numirea celor 5 procurori propuși încă de anul trecut pentru funcții importante de conducere, din cadrul Ministerului Public.

„«Din categoria „Să citim până/poate înțelegem!”, Președintele României a respins cele cinci propuneri de numire în diferitele funcții de conducere, din cadrul Ministerului Public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS din care să rezulte lipsa calității de colaborator», a anunțat Toader într-o postare pe Facebook”, citată de Agerpres.

„«Pe data de 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis către Secția de procurori din CSM adeverințele din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cei 5 candidați. Respectivele adeverințe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 9 ianuarie 2019. Astăzi, 10 ianuarie 2019 […] am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente», a mai precizat Tudorel Toader”, scrie Agerpres.

„Președintele completului 1 de 5 judecători de la instanța supremă, Iulian Dragomir, a decis luni să fie suspendate toate procesele și să fie sesizate Secțiile Unite de la ÎCCJ, după ce CSM a decis, anul trecut, ca toate dosarele repartizate în decembrie 2018 să rămână la aceleași completuri și în 2019. Completul de 5 judecă dosarul Turceni-Rovinari, în care sunt inculpați Victor Ponta și Dan Șova, dosarul Asesoft al lui Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu, dosarul lui Viorel Hrebenciuc”, mai notează azi Mediafax.

Secția de investigare a infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului General a extins acuzațiile pentru procurorii de la DNA Ploiești.

„Toată secția DNA Ploiești e acuzată de grup infracțional, conform surselor. În total ar fi vizați cinci procurori de la DNA Ploiești. […] Procurorul care îi anchetează acum pe cei de la DNA Ploiești este Adina Florea, propusă de Tudorel Toader pentru șefia DNA”, scrie Cotidianul.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) supune dezbaterii publice un proiect de lege prin care se propune interzicerea, în timpul mersului, a folosirii telefonului mobil sau a tabletei.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete). Sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști)”, se arată într-un comunicat al MAI transmis Agerpres.

La ANAF se anunță restructurări din punct de vedere al atribuțiilor, după venirea Mihaelei Triculescu la șefia instituției. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat că una dintre schimbări privește faptul că Fiscul nu va schimba modalitatea de poprire a conturilor.

„«Am avut o discuție cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcție de la ANAF, pentru a rezolva situația acelor popriri nejustificate, întârzieri și neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situații», a mai spus Teodorovici”, scrie Adevărul.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va încerca să atragă finanțări internaționale.

„Finanțele au anunțat că vor organiza miercuri, 16 ianuarie, o licitație pentru eurobonduri cu o valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 467 de milioane de lei), la un randament de 1% și cu o maturitate de cinci ani. […] MFP a precizat, la finele lunii decembrie, că intenționează să împrumute în ianuarie 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puțin decât suma vizată pentru luna precedentă și cu 7,5% mai puțin decât s-a împrumutat în decembrie”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Folosirea telefonului mobil la volan ar putea fi interzisă was last modified: ianuarie 14th, 2019 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: