Declarația unică

4 iun. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 847

Ordinul președintelui ANAF nr. 1.107/2020 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 139/2020 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și gestionare a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (M. Of. nr. 468/ 3 iunie 2020)

Intrare în vigoare: 3 iunie 2020

Prin acest ordin se modifică OPANAF nr. 139/2020 potrivit prevederilor art. II din O.U.G nr. 69/2020, prin care se acordă bonificații pentru depunerea Declarației unice prin mijloace electronice și plata impozitului și contribuțiilor datorate până la 30 iunie 2020, după cum urmează:

1. Pentru anul 2020, Declarația unică se depune până la data de 30 iunie 2020 pentru:

– stabilirea și declararea venitului realizat, a impozitului pe venit și contribuțiilor sociale pentru anul 2019;

– stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit pentru anul 2020 și a contribuțiilor sociale datorate;

– exercitarea opțiuniii privind destinația sumei de maxim 3,5% din impozitul datorat pentru susținerea entităților non-profit și a unităților de cult și pentru acordarea de burse private.

2. Se stabilesc regulile de completare a Declarației unice pentru:

– contribuabilii care au obligația declarării obligațiilor fiscale în Declarația unică, dar nu au depus formularul până la 3 iunie 2020;

– contribuabilii care au obligația declarării obligațiilor fiscale în Declarația unică și care au depus formularul până la 3 iunie 2020. Pentru a beneficia și de bonificație se va depune declarație rectificativă;

– contribuabilii care au obligația declarării obligațiilor fiscale în Declarația unică și care au depus formularul până la 3 iunie 2020. Pentru a beneficia de bonificație și pentru a rectifica datele declarate anterior se va depune declarație rectificativă;

– persoanele fizice care obțin venituri anuale și care au obligația completării și depunerii numai a Declarației unice privind venitul estimat, pentru anul 2019, dacă aplică bonificația;

– persoanele fizice care au optat în anul 2019 pentru plata CAS sau CASS, dacă aplică bonificația;

– contribuabilii care aveau obligația depunerii numai a Declarației unice privind venitul estimat, pentru anumite obligații fiscale datorate pentru 2019 și care au obligația declarării altor obligații fiscale prin Declarația unică (ex. venituri realizate).

3. Bonificațiile acordate sunt:

a) 5% din suma datorară pentru stingerea integrală a obligațiilor de plată pentru anul 2019 (impozit pe venit, CAS, CASS), prin plată sau compensare, până la data de 30 iunie 2020;

b) 5% din suma datorată pentru depunerea Declarației unice prin mijloace electronice (se acordă numai dacă este îndeplinită condiția anterioară – de la lit. a) de mai sus).

Notă

Videoconferința regională de insolvență Buzău

Formularul (pdf) va fi actualizat în perioada imediat următoare și va putea fi descărcat pe website-ul ANAF (www.anaf.ro).

Declarația unică was last modified: iunie 4th, 2020 by Emilian Duca

Vă recomandăm:

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter