BBC încearcă să afle cât va dura pandemia. AEP propune amânarea alegerilor locale

27 mart. 2020
Vizualizari: 586

Deschidem Revista din această seară cu o știre așteptată de foarte mulți români care au rate la bănci.

„Plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020”, a declarat, joi seară, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, scrie Agerpres.

Ministrul Cîțu a subliniat că de această facilitate pot să beneficieze cei care au fost afectați direct sau indirect de pandemia de Covid-19.

„Având în vedere că decizia Băncii Centrale Europene și a Băncii Naționale a României au venit în urma pandemiei de Covid-19, iar decizia băncii centrale a României se referă explicit la această pandemie, a trebuit să includem un articol care spune foarte clar: măsura prevăzută de aliniatul 1, suspendarea plății, se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia de Covid- 19”, a arătat ministrul Florin Cîțu, mai notează Agerpres.

„Potrivit ministrului, cererile pot fi făcute cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României, ceea ce înseamnă că în următoarele 2-3 săptămâni trebuie să se facă solicitarea către instituțiile financiar-bancare. Se poate face atât prin sistem electronic cât și prin telefon, nefiind nevoie să fie semnate acte adiționale. Pe de altă parte, Florin Cîțu a precizat că, în ceea ce privește dobânda, aceasta se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeșalonează pe toată durata creditului”, mai scrie Agerpres.

„Excepție sunt creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat până la maxim 5 ani. De ce această excepție? Aici, pentru că statul român a intervenit să îi ajute pe cei cu credite ipotecare și la art. 5 spunem foarte clar: statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantează în procent de 100% plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. Deci, în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar trebuie ca această dobândă să fie plătită pe o perioadă de 5 ani de la momentul suspendării”, a mai explicat șeful de la Finanțe, notează Agerpres.

La Bruxelles, eurodeputații au adoptat joi, în cadrul răspunsului comun al Uniunii Europene la pandemia COVID-19, trei propuneri urgente în cadrul unei sesiuni plenare extraordinare, care vor fi supuse Consiliului UE spre aprobare.

„Propunerile aprobate sunt: 1. Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus (Corona Response Investment Initiative). Aceste măsuri sunt menite să mobilizeze 37 miliarde de euro din fondurile UE disponibile cât mai curând posibil pentru cetățenii, regiunile și țările cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus. Fondurile vor fi direcționate către sistemele de sănătate, IMM-uri, piețele forței de muncă și alte părți vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE; 2. Extinderea Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgențele în domeniul sănătății publice. Măsurile vor pune la dispoziție țărilor europene până la 800 de milioane de euro în 2020. Operațiunile eligibile în cadrul fondului vor fi extinse pentru a include acordarea de sprijin în cazul unei urgențe majore în domeniul sănătății publice, inclusiv asistență medicală, precum și măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor; 3. Suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare pe aeroporturile comunitare. Această măsură va împiedica transportatorii aerieni să opereze zboruri goale în timpul pandemiei”, notează News.ro.

Presa scrie și despre noile schimbări de la Sănătate. Fostul secretar de stat Nelu Tătaru a depus joi, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcția de ministru al Sănătății.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea lui Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății. Tătaru a fost numit ministru după ce Victor Costache a demisionat din funcție”, menționează Agerpres.

Postul de secretar de stat la Sănătate, rămas vacant după promovarea dr. Tătaru, va fi ocupat de dr. Nicolae Dragoș Garofil.

„Nicolae Dragoș Garofil a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban publicată joi în Monitorul Oficial. Anterior, Garofil a deținut funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului”, notează Agerpres.

„De asemenea, Dan Dragoș Drăgan a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Printr-o altă decizie, prim-ministrul a numit-o pe Andra-Mihaela Costache în funcția de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului. Anterior, Costache a deținut funcția de subsecretar de stat la același minister. Șeful Executivului l-a numit tot joi pe Silviu Năstase în funcția de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în locul lui Filaret Brădățan, care a fost eliberat din funcție”, mai scrie Agerpres.

O altă știre din ziarele de astăzi se referă la proiectul Autorității Electorale Permanente de amânare a alegerilor locale, transmis către Președinte, premier și președinții celor două camere ale Parlamentului.

„Proiectul propus de Autoritatea Electorală Permanentă modifică Codul administrativ astfel încât mandatele primarilor, președinților consiliilor județene și ale consilierilor locali și județeni să fie prelungite de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către noii aleși. Măsura se dorește a veni în întâmpinarea posibilei amânări a alegerilor locale care trebuiau să aibă loc la finalul lunii iunie. Totodată, alegerile pentru fiecare dintre aceste funcții urmează să fie organizate în cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență, se mai arată în proiectul AEP”, scrie Libertatea.

Foarte mulți dintre noi își pun întrebarea când va lua sfârșit această pandemie și lucrurile ar putea intra în normal? La această întrebare răspunde BBC, printr-o analiză deloc încurajatoare, despre care scrie Digi24.

„Premierul britanic Boris Johnson a spus că speră ca Regatul Unit să învingă epidemia în următoarele 12 săptămâni”, notează BBC, citat de Digi24.

Și tot BBC notează și declarația unui profesor de boli infecțioase și epidemii de la Universitatea din Edinburgh.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„«Avem o mare problemă în a ști cum ieșim din situația asta», spune Mark Woolhouse, un profesor de boli infecțioase și epidemii de la Universitatea din Edinburgh. Nu e vorba doar de Marea Britanie, nicio țară nu are exit strategy. Este o uriașă provocare științifică și socială. Sunt trei feluri în care putem ieși din această criză: 1. Vaccinarea; 2. Imunizarea naturală a unui număr suficient de mare de oameni;3. Sau schimbarea definitivă a stilului nostru de viață și a societății. Fiecare dintre acestea ar reduce posibilitatea ca virusul să se răspândească”, arată BBC, citată de Digi24, care mai reiterează că: „Vaccinul – la o distanță de 12-18 luni, Imunizarea naturală – la cel puțin doi ani distanță”.

O altă temă comentată în ziarele de azi este poluarea din capitală. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că, joi seară, în București se înregistra „poluare extremă”.

„Trafic nu e, șantierele sunt închise, nu mai e Lăsatul Secului când se ard prin curți diferite deșeuri.. deci, ce e? Cine ne omoară mai tare decât coronavirusul?”, scrie primarul Gabriela Firea, arată Cotidianul.

„Mai avem Garda de Mediu? Mai avem ministru al mediului? Și nu, nu, nu inversiunea termică existentă produce poluare! Din cauza acestui fenomen nu se pot dispersa pulberile în suspensie. Arde iar vreun CET «putină» pacură, să scape de ea? Și de noi? Softul celor 6 aparate de măsurare a calității aerului, ale Agenției de Mediu, din subordinea Ministerului Mediului, poate indica exact ce tip de poluare este. Dacă se dorește…Dacă există respect față de cetățeni…”, a mai scris primarul Gabriela Firea, relatează Cotidianul.

Vă doresc o seară liniștită!

BBC încearcă să afle cât va dura pandemia. AEP propune amânarea alegerilor locale was last modified: martie 27th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: