Baza de calcul CAS și CASS

8 sept. 2017
Vizualizari: 2582

Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2343/2017 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (intrare în vigoare: 5 septembrire 2017)

Acest ordin reglementează modul de stabilire a bazei de calcul a CAS și CASS în cazul salariaților care realizează, în cursul aceleași luni, venituri din salarii și asimilate salariilor din două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată este cel puțin egală cu nivelul salariului minim brut pe țară. În această situație, angajatorii și persoanele asimilate acestora datorează CAS și CASS la nivelul venitului brut efectiv realizat de salariați, corespunzător perioadei din lună în care contractul a fost activ (aceasta reprezintă perioada în care contractul nu a fost suspendat conform Codului muncii).

1. Ordinul stabilește obligația salariaților care se încadrează în această situație de a depune la fiecare angajator/persoană asimilată o declarație pe propria răspundere din care rezultă că veniturile lunare brute cumulate depășesc nivelul salariului minim brut.

1.1. Salariatul care obține un venit brut lunar cel puțin egal cu salariul minim brut la un angajator/mai mulți angajatori nu are obligația depunerii declarației la acel/acei angajator/angajatori, ci numai la celălat/ceilați angajatori unde venitul lunar brut este sub pragul minim stabilit.

1.2. Dacă venitul brut lunar cumulat nu depășește nivelul salariului minim brut, salariatul nu va depune declarație la niciun angajator, iar aceștia vor datora CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe țară.

2. Declarația se depune lunar, pe perioada în care salariatul se află în situația prevăzută la art. 140 alin. (3) lit e) Cod fiscal, până pe data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale. Pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii august 2017, declarația pe propria răspundere va fi depusă până pe data de 10 septembrie 2017.

2.1. Pentru completarea declarației, angajatorul eliberează, la cererea salariatului, un document din care rezultă venitul brut lunar realizat.

2.2. Declarația pe propria răspundere constituie document justificativ pentru angajatori/persoane asimilate pentru stabilirea bazei de calcul a CAS și CASS, ei având obligația de a înregistra și ține evidența acestor declarații.

2.3. Declarația pe propria răspundere conține obligatoriu datele de identificare ale salariatului, dar și informații privind încadrarea acestuia.

Baza de calcul CAS și CASS was last modified: septembrie 8th, 2017 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: